Gospodarstvo

O Mercatorju v Bruslju?

Ljubljana, 15. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novinar meni, da je bil s prodajo delnic Mercatorja kot davkoplačevalec oškodovan. Zato se je obrnil na Bruselj.

SOD in KAD trdita, da sta delnice Mercatorja prodala po dobri ceni
SOD in KAD trdita, da sta delnice Mercatorja prodala po dobri ceni FOTO: POP TV
Novinar Usenik se je odločil, da zadevo prijavi Evropski komisiji, ker verjame, da se v Sloveniji ne bo premaknilo nič. Dokumentacijo za prijavo zdaj pregledujejo strokovnjaki, v Bruselj pa jo bodo poslali čez nekaj dni.

Kupčija z Mercatorjevimi delnicami med Kapitalsko družbo (KAD) in Slovenska odškodninska družba (SOD) na eni ter Istrabenzom in Pivovarno Laško na drugi strani bo, kot vse kaže, dobila epilog v Bruslju. Novinar Časnika Finance Boštjan Usenik bo namreč posel prijavil na direktorat za konkurenco pri evropski komisiji.

Usenik bo zasebno, v vlogi državljana Slovenije, sprožil postopek v zvezi s prodajo 30-odstotnega lastniškega deleža v Mercatorju pri Evropski komisiji, ker meni, da sta SOD in KAD delnice prodala po prenizki ceni. ''Zato kot davkoplačevalec mislim, da sem bil tukaj oškodovan. Prav tako menim, da so bili s tem oškodovani tudi drugi davkoplačevalci,'' je povedal Usenik.

KAD in SOD sta delnico prodala po 38.000 tolarjev, po mnenju strokovnjakov pa bi zanjo morala iztržiti vsaj 20.000 več. To pa, kot pravi Usenik, z drugimi besedami pomeni, da sta Istrabenz in Pivovarna Laško od države prejela nekaj deset milijard pomoči.

''Ustanovna pogodba evropske skupnosti prepoveduje vsakršno pomoč države, razen v izjemnih primerih. Tukaj je bil po mojem mnenju kršen temeljni dokument evropske skupnosti,'' meni Usenik.

Če bo Evropska komisija ugotovila nepravilnosti, lahko posel najprej ustavi, v dokončni odločbi pa nato kupčijo dovoli ali razveljavi, kar je tudi Usenikov namen.

''Če se bo zgodilo, da bo Boštjanu uspelo s to prijavo, potem mislim, da bo to na eni strani žalosten dan za Slovenijo, ker se bo pokazalo, da sami nismo bili sposobni to rešit. Na drugi strani bo pa to spodbuda za naprej pri naslednjih privatizacijah, da bo pač oblast pri tem bolj pazljiva,'' je povedal namestnik odgovornega urednika dnevnika Finance Goran Novković.

Prepozno vabilo za KAD?

KAD se seje ni udeležila, ker naj bi vabilo prejela prepozno
KAD se seje ni udeležila, ker naj bi vabilo prejela prepozno FOTO: POP TV

Predstavniki Kapitalske družbe (KAD) se seje komisije DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ niso udeležili zaradi prepozno vročenega vabila - to je bilo na KAD poslano 13. septembra - in predhodno dogovorjenih poslovnih obveznosti, ki jih ni bilo mogoče odpovedati. Poleg tega pa v KAD, dokler odprte pravne dileme glede vprašanj v zvezi s pristojnostmi komisije ne bodo ustrezno rešene, ne vidijo razlogov, da bi sodelovali na prihodnjih sejah komisije, so sporočili.

KAD pa bo za zaščito svojih interesov v vsakem primeru naredila vse, da bo ob resnosti gospodarske vsebine ovrgla vse namige o domnevnem oškodovanju državnega premoženja, ki so se v javnosti pojavili kot posledica posplošenih političnih razprav in ocen v predmetni zadevi.

SOD: O prodaji Mercatorja ni smiselno politično debatirati

Slovenska odškodninska družba (SOD) pa je razloge za prodajo 13,74-odstotnega deleža v Mercatorju pripravljena razkriti tudi komisiji DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ, čeprav v poslovniku DZ ni zasledila, da bi ji za svoja dejanja morala odgovarjati, so glede neudeležbe na sredini seji komisije pojasnili v SOD. "V kolikor bodo pravni dvomi odpravljeni, bomo razmislili o udeležbi na prihodnjih sejah komisije," so zagotovili v SOD.

Marko Pogačnik (SOD) se seje ni udeležil zaradi službene odsotnosti
Marko Pogačnik (SOD) se seje ni udeležil zaradi službene odsotnosti FOTO: POP TV

V SOD se še niso odzvali na postopke, ki so bili sproženi v povezavi s prodajo delnic Mercatorja. Ljubljanska borza je namreč sprožila postopke v zvezi s prodajo delnic Mercatorja, Agencija za trg vrednostnih papirjev preverja sum zlorabe notranjih informacij pri sklenjenem poslu, kazensko ovadbo "v zadevi, ki se nanaša na KAD in SOD", pa so prejeli tudi na državnem tožilstvu. V SOD so v začetku tedna napovedali, da bodo stališče o tem podali potem, ko bodo uradno seznanjeni z vsebino ovadb.

"Gre za resne gospodarske vsebine, o katerih ni smiselno politično debatirati," so zapisali v sporočilu za javnost, medtem ko so v sredo po seji komisije za nadzor proračuna povedali, da se prvi mož SOD Marko Pogačnik seje ni udeležil zaradi službene odsotnosti.

Cvikl: Gre za sprenevedanje

Predsednik komisije za nadzor proračuna Milan Cvikl pa meni, da se SOD in KAD sprenevedata. Ne zavedajo se, da upravljajo s premoženjem slovenskih davkoplačevalcev, meni. Cvikl je tudi pisno pozval predsednika vlade, naj zagotovi, da se bodo šefa paradržavnih skladov in pristojni minister seje prihodnjo sredo udeležili.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA