Gospodarstvo

Novosti v lipiški kobilarni

Lipica, 12. 05. 2007 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kobilarna Lipica je še vedno na začasnem financiranju, saj vlada še ni potrdila letnega programa dela in finančnega načrta.

Začasno financiranje ne predstavlja ovir pri delovanju kobilarne
Začasno financiranje ne predstavlja ovir pri delovanju kobilarne FOTO: Kanal A

Kobilarna Lipica je še vedno na začasnem financiranju, saj vlada še ni potrdila letnega programa dela in finančnega načrta, je povedal direktor kobilarne Matjaž Pust. Po njegovih besedah naj bi v mesecu dni zaživela družba Lipica turizem, na katero bodo prenesli gospodarske dejavnosti kraškega bisera, v kratkem pa bodo začeli pripravljati nov načrt prostorske ureditve, ki bo predvidel tudi širitev golf igrišča. Lipico naj bi letos obiskalo okoli 120.000 turistov.

Kobilarno, kjer čreda šteje okoli 390 lipicancev, je med januarjem in aprilom obiskalo 12.000 turistov. Med prvomajskim prazniki so jih zabeležili 5700, kar je nekoliko boljši rezultat kot lani, čeprav s tem v vodstvu še niso povsem zadovoljni. Glavni del sezone naj bi se v Lipici z aprilom šele začel, z nekaterimi novostmi pa želijo privabiti za petino več gostov kot lani, ko so jih našteli okoli 100.000.

Začasno financiranje ne predstavlja ovir pri delovanju kobilarne, ki je v prvih treh mesecih letošnjega leta poslovala podobno kot v enakem lanskem obdobju, je pojasnil Pust. Konkretnejših številk ni navedel, je pa znano, da v Lipici ob koncu leta pričakujejo 376.612 evrov izgube.

Država zmanjšala sredstva

Po Pustovih besedah kobilarni večje težave povzroča dejstvo, da je tudi letos država močno zmanjšala svoj prispevek. Če so še lani iz državnega proračun in subvencij prejeli 1,54 milijona evrov, znaša letošnja vsota 1,2 milijona evrov. "S tem nismo zadovoljni, saj nas o zmanjšanju ni nihče nič vprašal. S pristojnimi ministrstvi se pogovarjamo o zvišanju sredstev in mislim, da nam bo uspelo," je optimističen Pust.

Finančni položaj lipiške kobilarne naj bi izboljšala tudi ločitev dejavnosti na javni in gospodarski del. "Aprila smo na sodišče vložili vso potrebno dokumentacijo. Po registraciji bomo začeli s postopki, kot so prenos delavcev in aktivnosti na družbo Lipica turizem. Verjetno se bo to zgodilo v roku enega meseca," je pojasnil Pust, ki pa še ni vedel, koliko od okoli 180 zaposlenih bo delo dobilo v novi družbi.

Golf igrišče bodo razširili
Golf igrišče bodo razširili FOTO: Kanal A


Tudi družbo Lipica turizem, katere lastnik bo javni zavod Kobilarna Lipica, skrbela pa bo za gostinske in turistične dejavnosti v Lipici, bo vodil Pust. Po njegovih besedah bo letos zabeležila izgubo, že v dveh letih pa naj bi bilo poslovanje pozitivno, tako da bo z dobičkom finančno pomagala pri delovanju javnega dela kobilarne. Ob tem bo javni zavod, kjer bo ostalo delo s konji, družbi Lipica turizem prodajal in oddajal del svojih produktov, je povedal Pust.

V lipiški kobilarni pa začenjajo tudi s pripravo novega načrta prostorske ureditev območja kobilarne s pridobivanjem potrebnih soglasij. "Tam bo predvidena tudi širitev golf igrišča, pa tudi obnova hotelov, bazenov in wellnesa, kar bo večji zalogaj," je poudaril prvi mož Kobilarne Lipica. Po njegovih napovedih bi bili prostorski akti lahko pripravljeni do konca leta.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.