Gospodarstvo

Proizvodnja električnega twinga bo stekla leta 2026

Novo mesto, 24. 07. 2024 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nikita Leban, STA
Komentarji
372

V Novem mestu so začeli pisati novo poglavje avtomobilske tovarne Revoz, ki je del skupine francoskega velikana Renault. Predstavniki Revoza, vlade in Renaulta so namreč podpisali memorandum o soglasju, ki bo podlaga za izdelavo prenovljene različice Renaultovega električnega twinga. Proizvodnja bo po napovedih stekla leta 2026, sprva bodo izdelali po 150.000 vozil letno. Višine investicije niso razkrili. Cena novega električnega twinga naj bi bila pod 20 tisoč evri, poraba pa 10 kilovatov na 100 kilometrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Električni Twingo v Novem mestu
    02:50
    Iz 24UR ZVEČER: Električni Twingo v Novem mestu
  • Iz 24UR ZVEČER: Gost Matjaž Han o novem Twingu v Rezovu
    08:20
    Iz 24UR ZVEČER: Gost Matjaž Han o novem Twingu v Rezovu
  • Iz 24UR: Novi električni Twingo v Novem mestu
    03:57
    Iz 24UR: Novi električni Twingo v Novem mestu
  • Iz SVETA: Novi dom električnega Twinga
    02:55
    Iz SVETA: Novi dom električnega Twinga

Memorandum o soglasju so na slovesnosti v prostorih novomeške tovarne, ki od leta 1973 izdeluje Renaultove osebne avtomobile, podpisali premier Robert Golob, podpredsednik za industrijsko področje znamke Renault Herbert Steiner in predsednik uprave Revoza Jože Bele. Na slovesnosti bo prisoten tudi gospodarski minister Matjaž Han.

"Električni twingo neposredno odgovarja na potrebe evropskega trga. Proizvodnja je izredna priložnost za tovarno, da zagotovi nova delovna mesta in stabilno poslovanje," je ob podpisu povedal Bele in dodal, da investicija prinaša tudi nova znanja, tehnologijo in napredek za tovarno. "Zaposleni v Revozu cenimo odločitev Renaulta, da se bo novi Twingo izdeloval v Sloveniji. Za nas je tudi velik izziv, da v manj kot dveh letih zaženemo novo proizvodnjo." 

Izpostavil je, da je Revoz prvi dogovor za proizvodnjo Renaultovih avtomobilov podpisal pred 52 leti, takrat za začetek proizvodnje modela renault 4 – katrco. Zahvalil se je vladi, ki je projekt prepoznala kot pomembnega tako za regijo kot Evropo.

V skladu z memorandumom lahko Renault pri investiciji v zagon proizvodnje novega modela računa na podporo države. Vlada je namreč naložbo prepoznala kot strateško ter izrazila močno voljo, da podpre proizvodnjo električnih avtomobilov v Revozu.

10 kilovatov na 100 kilometrov

Steiner, ki je prisotne uvodoma pozdravil v slovenščini, je povedal, da je dogovor o proizvodnji začetek novega poglavja, ki je rezultat dela v zadnjih mesecih. Potrdil je, da bo proizvodnja stekla z letom 2026, novi električni twingo pa da bo predstavljal trajnostni način transporta v urbanem okolju. "Dogovor je rezultat dobrega sodelovanja med podjetjema in vlado," je povedal in pojasnil, da je električni twingo odgovor na razogljičenje in boljšo dostopnost električnih avtomobilov. 

Po njegovi oceni bo poraba električnega Twinga 10 kilovatov na 100 kilometrov. "Avto bo zavzel 20 odstotkov manj prostora, kot povprečen evropski avto. Dostopen bo po ceni, ki bo nižja od 20 tisoč evrov," je napovedal podpredsednik za industrijsko področje znamke Renault Steiner. 

"Zmagali ste zaradi preteklih dobrih rezultatov"

"Danes je lep dan ne samo za Novo mesto in Dolenjsko, temveč za vso Slovenijo. Nova linija ne predstavlja le tehnološkega napredka, temveč tudi zavezo k trajnostnemu razvoju in inovacijam," je povedal Han in dodal, da je Revoz uspešno slovensko podjetje, ki temelji na predanosti in strokovnosti. "Električni avtomobili so prihodnost," je dejal gospodarski minister. 

V Renaultu so koncept novega modela električnega twinga predstavili konec lanskega leta. Gre za model Twingo E-tech electric.
V Renaultu so koncept novega modela električnega twinga predstavili konec lanskega leta. Gre za model Twingo E-tech electric. FOTO: Bobo

"Danes je dan za praznovanje, ker vidimo, da je prihodnost svetla. Zahvaljujemo se vam (zaposlenim, op. a), da ste pripomogli k temu dosežku," je v nagovoru dejal Golob in pojasnil, da je bil nova lokacija izbrana zaradi preteklega natančnega in zanesljivega dela. "Bitka, ki ste jo bili z drugimi lokacijami po Evropi, mogoče celo nezavedno, je bila neusmiljena. Zmagali ste zaradi preteklih rezultatov in ker boste novo priložnost znali izkoristiti tudi v prihodnje."

Pogajanja so stekla pred letom in pol, ko je bila prihodnost Revoza zelo negotova, je povedal Golob in spomnil, da se je novomeška tovarna takrat soočala z zmanjšanjem števila izmen ter zmanjšanjem števila zaposlenih. Prihodnost Revoza je bila zelo negotova, je dejal. 

Sestavni del memoranduma so tudi infrastrukturni projekti, ki so pomembni z vidika transporta. Med njimi je tretja razvojna os z navezavo na avtocesto. "Ta cesta ni pomembna le za Revoz, pomembna je tudi za Krko, za Dolenjsko, Belo krajino," je dejal Han.

Glede slovenskega prispevka k investiciji, ki naj bi bila po poročanju nekaterih medijev vredna pol milijarde evrov, Han ni želel govoriti. "Država je v skladu z zakonom o investicijah pripravljena dati sredstva, lahko 20 milijonov evrov, lahko 30 milijonov evrov," je dejal in ponovil, da na drugi strani niso imeli enostavnih pogajalcev. Vrednost naložbe in druge podrobnosti projekta torej niso znane, po naših neuradnih informacijah pa naj bi Renault v zagon nove linije vložil najmanj pol milijarde evrov, investicija pa naj bi prinesla 800 novih delovnih mest. S tem bi šlo dejansko za največjo tujo neposredno naložbo v Sloveniji do zdaj.

V memorandumu je prav tako zapisana zaveza o ohranjanju števila zaposlenih. Bele je povedal, da bodo v prihodnjem letu nekoliko zmanjšali proizvodne količine, vendar ne bodo zmanjševali števila zaposlenih. Kot je dodal, se clio, ki ga bodo proizvajali do zagona proizvodnje novega električnega twinga, trenutno zelo dobro prodaja.

Renaultova investicija sicer obsega vlaganja v opremo, v razvoj proizvodnega procesa, v razogljičenje tovarne ter pripravo tovarne na trajnostno mobilnost. Zelo veliko bodo vložili tudi v izobraževanje zaposlenih, je še povedal Bele.

"Električni twingo neposredno odgovarja na potrebe evropskega trga," zagotavljajo v Revozu.
"Električni twingo neposredno odgovarja na potrebe evropskega trga," zagotavljajo v Revozu. FOTO: Bobo

V Revozu so do nedavnega sestavljali Renaultove modele Clio, Twingo in električni Twingo, a so z izdelovanjem starega twinga in električnega twinga letos zaključili, tako da trenutno v eni sami izmeni sestavljajo le model Clio 5. Z danes podpisanim memorandumom se bo omogočilo ohranitev proizvodnje avtomobilov v Novem mestu, kjer je trenutno zaposlenih 1400 ljudi.

Prihodnje poslovanje tovarne je bilo tako v veliki meri odvisno od odločitve Renaulta glede izdelave novega modela električnega twinga. "Za ta projekt smo si prizadevali veliko časa," je ta teden dejal Golob in izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija v tekmi za novo fazo v Renaultovem prehodu v električno mobilnost premagala ostale evropske lokacije.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (372)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mandan
26. 07. 2024 12.14
prihodnost Evropske avtomobilske industrije NI v električnih avtomobilih. DAJTE SE ENKRAT ZRESNIT!!! Vsa Evropa in vse njeno gospodarstvo temelji na bencin in dizel tehniki, in tukaj mora to iti naprej s hibridi, VSE OSTALO JE BBLUZENJE FILOZOFOV ki ne živijo na realnih tleh.
setisfekšn
25. 07. 2024 19.30
+3
Na splošno v električnih avtomobilih ni prihodnosti ravno nasprotno katastrofa!!
triber
25. 07. 2024 10.48
Lahko bi vsaj prav napisali 10 kilovatnih ur na 100 km
OvcjiPastir
25. 07. 2024 08.24
+1
Ta Twingec je dober samo za pod prešo.
BroNo1
25. 07. 2024 08.08
+5
Ne vem, nisem PR strokovnjak in res ne vem, kaj je prav in kaj ne. A povem svoje mnenje…od predstavnikov oblasti, posebno tistih, na najbolj pomembnih funkcijah pac ne prucakujem objav na druzabnih omrezjih, kjer kazejo aktivnosti v svojem prostem casu. Veliko bolj me zanimajo konkretne aktivnosti v delovnem casu, ki dejansko pomagajo nasi drzavi in ne le njihovi lastni ambiciji. Njihove voznje z motorjem, obiski tekem…me res ne zanimajo oz. v meni ustvarjajo obcutek, da zelo, zelo dobro zivijo na nas racun, pravih rezultatov njihovega dela pa navaden clovek ne obcuti. Zato teh njihovih objav ne razumem
peresni
25. 07. 2024 08.06
-7
Tako delajo normalne vlade...bravo za izjemen posel. Desni nesposobni plenilski hujskači pa seveda niso sposobni drugega kot delati kaos.
triber
25. 07. 2024 10.48
+1
zmerni pesimist
24. 07. 2024 21.43
+1
Takrat ne bo več goloba in tudi ta tvingo za 20000 ne bo šel v promet
Kollerik
24. 07. 2024 21.35
-6
Za janšiste vsaka dobra novica, pa čeprav dobra za Slovenijo, ni novica. Žolostno....
frenk707
24. 07. 2024 19.22
-9
Diareja, latrina in prepoznavna vsebina latrine so besede, ki najbolj slikovito opišejo janšizem in kletne komentatorje.
apage
24. 07. 2024 20.53
+2
frenk707
24. 07. 2024 19.21
-10
Janševci, kletni komentatorji,... vsak dan znova dokazujete, da ste navadna latrina, polna janšistične diareje, ki s svojimi izpusti obremenjuje slovensko družbo in ji vsiljuje manire janšizma na vseh področjih,......Kmalu boste končali na gnojišču zgodovine.
zrela hruška
24. 07. 2024 19.19
+2
kdo koga...el.prihodnosti pri vozilih...ni.
Jon Bacek
24. 07. 2024 18.30
+4
Upam, da se Ursula von der Koruptiven z el. twingom pripeljala na bojišče v Ukrajino. Večina Evropejcev bi bila neizmerno veselih.
Infiltrator
24. 07. 2024 18.15
+3
tacajt bo ze vec kot polovica odpovedala proizvodnjo elektro avta
Mikl
24. 07. 2024 18.11
+8
Če je bil Golob zraven pol ne bo nič iz tega
triber
25. 07. 2024 10.50
+1
Golob s tem nima nič - samo kiti se s tujim perjem
Uporabnik1921539
24. 07. 2024 17.52
+7
twingo.Elektricen.20.000 Eur.Pa to moras biti bolj bolan kot Muskov Ksavier
Fokus
24. 07. 2024 17.48
+7
Kot puščavski prah, se je kot blisk začela širiti objava, da je pernati, brezobrazna, prepotentna, manipulatorska, samovšečna, lažnjiva, arogantna....pic..ica
myomy
24. 07. 2024 17.47
+3
Ne delat za drobiž za Francoze. Putin ponuja bistveno več denarja, kot poroča današnji vsakdanji prispevek o Rusiji.
Aijn Prenn
24. 07. 2024 17.52
+0
Hudič je, da pri Putinu ne dočakaš več kot 4,5 plače v povprečju.
Jon Bacek
24. 07. 2024 18.28
+6
Tudi pri Zelenskemu ni življenska doba daljša. S to razliko, da naši miroljubni politiki pošiljajo naš denar, da se vojna podaljšuje in podaljšuje. Najbolj se v Bruslju bojijo, da bi se našel politik v ZDA, ki bi utegnil končati vojno v Ukrajini.
OvcjiPastir
24. 07. 2024 17.43
+4
Kdo bo te kupil tega Twingeca s švoh baterijo. To še za po mestu se fijakat ni...
Aijn Prenn
24. 07. 2024 17.53
+0
Vse dostavne službe, poštarji, ljudje za mestno in primestno vožnjo...
Nightrider
24. 07. 2024 18.01
-1
Sigurno ga ne bo kupil nekdo, da se z njim vozi vsak dan 500km, temveč za vsakodnevno uporabo. Sola, vrtec, sluzba,...
apage
24. 07. 2024 20.54
+2
Je reku dostavne službe, ja itak... pakete bo pa na kolenih vozu?
ActiveR
24. 07. 2024 17.40
+2
Vprašanje, kakšne davčne odpustke in subvencije smo dali francozem? Bi rekel, da je to posel z minusom za našo državo.
triber
25. 07. 2024 10.53
pomisli, koliko denarja gre v davčno državno luknjo iz Revoza vsako leto samo iz naslova plač, kaj šele iz prometa vozil in vgrajenih delov in kaj šele od vseh možnih dobaviteljev. Kar daje država Revozu je plunek v morje. Projekt je vreden 500 milijonov.
Tadi 1973
24. 07. 2024 17.38
+7
Če je to rekel Golob, bo proizvodnja stekla na nikolovo nedeljo oz. NIKOLI!!!!