Gospodarstvo

Novi šef NKBM se bo trudil brez odpuščanj

Maribor, 05. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet Nove Kreditne banke Maribor je imenoval Matjaža Kovačiča za novega predsednika uprave.

Matjaž Kovačič je pričakovano postal predsednik uprave NKBM
Matjaž Kovačič je pričakovano postal predsednik uprave NKBM FOTO: POP TV

"Člani nadzornega sveta NKBM smo Kovačiča ocenili kot dovolj ambicioznega, zato je bil predlog sprejet soglasno," je po seji na sedežu NKBM povedal predsednik nadzornega sveta Bogomir Špiletič, ki je zanikal, da bi se na skoraj štiri ure dolgi seji kaj zapletlo.

Strma kariera mladega Mariborčana

37-letni Kovačič je Mariborčan, ki je na ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF) leta diplomiral iz bančništva ter financ, na isti fakulteti pa zaključuje še magistrski študij. Že leta 1991 se je najprej zaposlil v podjetju Gorenje Metalplast, kjer je že naslednje leto postal finančni direktor. Konec tega leta je prevzel mesto vodje financ v koncernu Gorenje.

V NKBM se je Kovačič zaposlil 1995 na mestu direktorja sektorja upravljanja z riziki, nato pa je bil nekaj časa direktor podružnice v Ptuju. Že julija 1997 je bil po končani sanaciji NKBM predlagan za predsednika uprave in je banko nekaj časa celo že vodil, a so ga zaradi pomanjkanja izkušenj imenovali za člana uprave. To se je zgodilo tudi zato, ker z njim ni želel sodelovati dotedanji član uprave Darko Tolar, zato so za predsednika takrat postavili Jožeta Glogovška. Na mestu člana uprave je ostal tudi po tem, ko je leta 2002 Glogovška na čelu banke zamenjal Črtomir Mesarič.

Za novo članico uprave je bila na današnji seji nadzornega sveta imenovana Manja Skernišak, ki je v NKBM doslej opravljala naloge direktorice sektorja naložb in sredstev.

Kovačič: Če bo razvoj, ne bo oduščanj zaposlenih

"Banka in celotna finančna skupina imata potencial za razvoj in upam, da bomo vsi soglašali s tem, da je na prvem mestu stroka. Le tako bo naša finančna skupina še naprej eden od temeljev razvoja finančno-bančnega sistema v Sloveniji," je ob imenovanju povedal Kovačič.

V zvezi s številom zaposlenih je dejal, da "ne pozna podjetja, kjer bi bilo zaposlenih natanko toliko ljudi, kot jih je nujno potrebno". "Sam se zavzemam za to, da bi bila ta uprava sposobna zagotoviti takšen razvoj podjetja, da bomo potrebovali kvečjemu več kot pa manj zaposlenih," je povedal Kovačič in dodal, da je NKBM že decembra lani izvedla dokapitalizacijo z izdajo podrejenih obveznic v javni ponudbi, tako da je zagotovila kapitalsko ustreznost ob predvideni rasti najpozneje do konca letošnjega leta. "Prihodnost bo odvisna predvsem od dividendne politike lastnikov ob letošnjem izplačilu dobička ter od akvizicijskih aktivnosti, ki bi jih banka imela," je dejal Kovačič.

NS: Poslovanje skladno s pričakovanji

Nadzorni svet je ob predlogu za imenovanje nove uprave razpravljal še o načrtih za poslovno leto 2005, rezultatih poslovanja v letu 2004 ter o programu nove uprave. Na naslednji seji pa bo NS obravnaval poročilo na podlagi revidiranih izkazov ter podal oceno poslovanja, takrat bo tudi odločal o tem, ali bo poročilo sprejeto. "Po nerevidiranih rezultatih je bilo poslovanje v letu 2004 v skladu s pričakovanji oziroma celo nekoliko nad njimi," je povedal Špiletič.

Konec aprila je nadzorni svet, ki mu predseduje državni sekretar na finančnem ministrstvu Špiletič, sprejel predlog za sporazumno prekinitev delovnega razmerja predsedniku uprave Črtomirju Mesariču. Obenem pa so Kovačiča, ki je bil takrat član uprave, zadolžili za pripravo predloga nove uprave banke.