Gospodarstvo

Novi programi v Skimarju

Begunje na Gorenjskem, 28. 11. 2008 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Skimarju ne pričakujejo dobička, predvidena je stabilizacija programa in zmanjšanje izgube. Delo naj bi izgubilo vsaj 180 zaposlenih.

Skupina Skimar je v prvih desetih mesecih letos ustvarila za 48 milijonov evrov prihodkov, štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. S poslovnimi rezultati in kadrovskim prestrukturiranjem se je na četrtkovi seji seznanil tudi nadzorni svet, je pojasnil v. d. predsednika uprave družbe Skimar Ivan Štrlekar. Z rezultatom so tako nadzorniki kot tudi uprava Skimarja zadovoljni, ''saj je v skladu z načrti''. "Struktura v stroških je bila v desetmesečju letos nekoliko boljša, kot je bila lani. Elan Marine bo letni načrt realiziral, gre za 182 plovil in ta načrt bomo tudi izpolnili," je zatrdil.

Skimar je do konca oktobra ustvaril 48 milijonov evrov prihodkov.
Skimar je do konca oktobra ustvaril 48 milijonov evrov prihodkov. FOTO: Kanal A
Upam, da bo na podlagi novih programov manj odpuščanj. Mogoče tudi do 10 ali 20 delovnih mest. Računamo, da se mora ta številka (80, op. a.) zmanjšati. Predsednik sindikata Dušan Ferjan

Kadrovsko prestrukturiranje se po Štrlekovih besedah nadaljuje. V letu 2008 ne pričakujejo dobička, predvidena je stabilizacija programa in zmanjšanje izgube. Skimar naj bi uvedel tudi več novih programov. "Delamo na več novih programih, trenutno sta v fazi dva, za enega smo že podpisali pismo o nameri. Pismo je bilo podpisano s tujim partnerjem, izdelovali pa bomo dodaten program k smučki. Gre za širitev programa, v okviru dogovora pa bomo mi prispevali delavce in prostor," je pojasnil. "Ob uvedbi teh programov verjetno lahko pričakujemo manjše število odpuščenih delavcev, vprašanje pa je, ali bomo lahko to do januarja izpeljali," je dejal. Poleg programa, pri katerem naj bi izdelovali dodaten program k smučki, je Štrlekar omenil tudi program za obdelavo lesa.

Na smučarskem programu so v desetih mesecih letos poslovali nad načrti, v Elan Marine pa v okvirih načrtov. "Elan Marine je v večjih težavah, ker se razmere na navtičnem trgu zaradi finančne krize bolj odražajo kot na smučarskem trgu. Trenutni položaj ni slab, so pa slabše napovedi za prihodnost," je izpostavil Štrlekar. Naročila za Elan Marine naj bi padla za 14 odstotkov, po zdajšnjih ocenah pa bi padec lahko bil še večji.

Obenem je pojasnil, da je število zaposlenih za obseg dela, ki ga ima Skimar in tudi ob uvedbi novih programov, prevelik. "V Elanu predvidevamo 80 odpuščanj. In ta številka je definitivna, dokler ne pride do podpisa o izvajanju novih programov. Pismo o nameri smo podpisali, kako se bodo dogovori odvijali, ne vemo," je še opozoril Štrlekar. O kadrovski reorganizaciji, ki je del sanacijskega programa je Štrlekar pojasnil, da bodo z zbiranjem podatkov o delavcih zaključili v ponedeljek, v naslednjih dveh tednih pa bodo pripravili seznam odpuščenih delavcev. Prve odločbe predvidevajo v začetku januarja.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deadea
01. 12. 2008 00.21
delavci v elanu bodo tudi 12 ur delali ?
juncek
29. 11. 2008 17.34
a pa kdo ve, da je Štrlekarjev 23 letni sin pravni svetovalec......no kaj porečete na to
antitrust08
28. 11. 2008 19.22
Banda lopovska !!
Delodajalec
28. 11. 2008 16.06
banda elanovska, lopovska, plačajte dobaviteljem pufe !