Gospodarstvo

Nove poteze Istrabenza

Koper, 15. 03. 2006 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Istrabenz je objavil namero za nakup novih delnic Droge Kolinske, v kateri že obvladuje dobrih 55 odstotkov.

Nadzorni svet koprskega Istrabenza naj bi se sestal tudi zaradi slabih poslovnih rezultatov prehrambenega dela holdinške družbe - Droge Kolinske
Nadzorni svet koprskega Istrabenza naj bi se sestal tudi zaradi slabih poslovnih rezultatov prehrambenega dela holdinške družbe - Droge Kolinske FOTO: POP TV

Namero je na današnji seji potrdil tudi nadzorni svet družbe. Istrabenz, ki v Drogi Kolinski že obvladuje 55,63-odstotni lastniški delež, namerava za delnico ponuditi 2450 tolarjev. Kot je pojasnil predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, je po uspešno zaključenem prevzemu Kolinske ter združitvi Droge in Kolinske prevzem združene družbe logičen korak v pozdružitveni integraciji.

Predsednik uprave koprskega Istrabenza Igor Bavčar
Predsednik uprave koprskega Istrabenza Igor Bavčar FOTO: Dare Čekeliš
Združeno podjetje Droga Kolinska ima približno 1900 zaposlenih, po načrtih pa naj bi ustvarilo skoraj 50 milijard tolarjev prihodkov od prodaje in več kot dve milijardi tolarjev dobička. V poslovnem obdobju od 3. maja lani do konca minulega leta pa je bil čisti poslovni izid Droge Kolinske negativen, saj je družba zabeležila 196,53 milijona tolarjev čiste izgube.

Istrabenz je o nameri za prevzem Droge Kolinske danes že obvestil Agencijo za trg vrednostnih papirjev in urad za varstvo konkurence. V roku 30 dni bo družba objavila tudi prospekt ponudbe za prevzem.

Predsednik nadzornega sveta Istrabenza Janko Kosmina v odločitvi o nameri za prevzem vidi priložnost, da lahko strateški lastnik s povečevanjem lastništva poveča vpliv na poslovanje družbe. Po besedah Kosmine so bo to posledično pozitivno odrazilo na donosnosti Droge Kolinske kot ene ključnih naložb Istrabenza in s tem tudi na skupno donosnost naložb Istrabenza.

Kot je znano, je Istrabenz največji posamični lastnik združenega podjetja Droga Kolinska. Januarja leta 2005 je namreč Istrabenz postal lastnik 93 odstotkov Kolinske, ki se je združevala z Drogo. Sicer pa je imel Istrabenz marca 2004 v lasti 3,43 odstotka Droge, januarja 2005 pa je Istrabenz postal 24,99-odstotni lastnik Droge.

Združena družba Droga Kolinska je začela poslovati 3. marca 2005. Največji posamični lastnik združenega podjetja je Istrabenz s 55,63-odstotnim deležem. Poleg Istrabenza so bili 31.decembra lani med delničarji Droge Kolinske še: Maksima (Holding in delniška ID; skupaj 15,66 odstotka), Poteza naložbe (5,70 odstotka), Bank Austria Creditanstalt (3,37 odstotka), KD (Galileo, ID in Rastko; skupaj 3,72 odstotka), Vzajemni sklad delniški Evropa Vipa Invest (0,52 odstotka), ostale pravne osebe (2,95 odstotka) in fizične osebe (9,70 odstotka).

Bavčar: Podpora Mercatorju

Bavčar je komentiral še načrtovano povezovanje Mercatorja, srbske Delte in Konzuma v skupni holding. Kot je dejal, je kljub pisanju nekaterih medijev, da naj bi bilo že vse pripravljeno za povezovanje, do tega še daleč. Sicer pa Istrabenz kot eden največjih lastnikov Mercatorja podpira upravo Mercatorja pri iskanju strateških partnerjev, je povedal Bavčar.

Kljub temu da je Istrabenz precejšni lastnik Mercatorja in večinski lastnik Droge Kolinske, Bavčar v tem ne vidi nikakršnega morebitnega navzkrižja interesov tudi glede cenovne politike. "Trgovci in prodajalci naj sami razrešijo to vprašanje, vsekakor pa bomo od obeh družb zahtevali, da dosegajo optimalne poslovne rezultate," je pojasnil Bavčar.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.