Gospodarstvo

Novartisova družina pod enim imenom

Basel, 21. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Švicarski farmacevtski velikan Novartis, večinski lastnik ljubljanske družbe Lek, je danes sporočil, da bo združil svojih 14 generičnih podjetij pod eno družbo, ki se bo imenovala Sandoz. Lek bo še naprej posloval pod svojim imenom, so sporočili iz družbe.

Z novim imenom bodo Novartisove generične družbe, med drugim ameriška družba Geneva Pharmaceuticals, nemška Azupharma in avstrijska Biochemie, postale bolj prepoznavne, saj ime Sandoz še vedno uživa zelo veliko zaupanje zdravnikov, lekarnarjev in pacientov.

V zadnjih letih smo dosegli odlično rast, prevzeli pa smo tudi veliko družb, s čimer smo postali druga največja generična družba na svetu. Zaradi prevzemov pa imamo pod svojim okriljem veliko blagovnih znamk, ki pa v svetu niso zelo prepoznavne, je odločitev o združitvi generičnih družb pod eno streho pojasnil predsednik družbe Novartis Generics Christian Seiwald.

Novartis, ki je nastal leta 1996 z združitvijo družb Sandoz in Ciba-Geigy, zaposluje več kot 74.000 delavcev, navzoč pa je v 140 državah. Predlani je družba ustvarila za 32 milijard švicarskih frankov prihodkov in za sedem milijard frankov dobička.

SORODNI ČLANKI