Gospodarstvo

Novartisa zanimajo Lekova zdravila

Ljubljana, 27. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Lek je za Novartis zanimiv predvsem zaradi izdelave generičnih zdravil, ki niso pod patentno zaščito in so zato veliko cenejša od originalnih. Nakup Leka je za Novartis pomemben predvsem zaradi Lekovega generičnega antibiotika amoksiklav.

Proizvodnja zdravil v Leku
Proizvodnja zdravil v Leku FOTO: POP TV

Novartis je lansko leto prodal za 32 milijard dolarjev farmacevtskih izdelkov prek svojih 360 podružnic v 140 državah. Ustvaril je 4,2 milijarde dolarjev čistega dobička.

Novartis izdeluje originalna in generična zdravila, izdelke za zdravo življenje, zdravila namenjena samozdravljenju, hrano za otroke in dojenčke, izdelke za očesno medicino in veterinarska zdravila. Nakup Leka je za Novartis pomemben predvsem zaradi Lekovega generičnega antibiotika amoksiklav.

Amoksiklav je izvedenka zdravila augmentin, ki ga je do letos zaradi patentnega varstva na ameriškem trgu lahko prodajal le britanski farmacevtski koncern GlaxoSmithKline. Britanci z njim služijo več kot milijardo dolarjev na leto. Patentno varstvo za augmentin je ameriško sodišče junija odpravilo, tako da Novartis na tem trgu že prodaja podobno generično zdravilo, Lek pa načrtuje prodajo amoksiklava v Ameriki konec leta.

Novartis bi tako tudi s pomočjo Leka lahko izpodrinil GlaxoSmithKline, saj so generična zdravila veliko cenejša od originalnih. S svojima izvedenkama augmentina želita v ZDA prodreti še izraelski Teva Pharmaceuticals in indijski Ranbaxy Laboratories. Lek je za Novartis pomemben tudi zato, ker je eden redkih proizvajalcev klavulanske kisline, ki jo uporabljajo pri izdelavi različic augmentina. Svojo že zdaj visoko 32 odstotno rast prodaje na letni ravni bi lahko pri Leku tako še povečali.