Gospodarstvo

Novartis zvišal prihodke

Basel, 20. 10. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Švicarska farmacevtska družba Novartis je v prvih devetih mesecih letos glede na enako obdobje lani ustvarila za 18,1 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za 18 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Dobiček iz poslovanja se je v primerjalnem obdobju zvišal za 15 odstotkov na 4,3 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa se je zvišal za tri odstotke na 3,7 milijarde dolarjev. Investicije v raziskave in razvoj so se povečale za 31 odstotkov in dosegajo 15 odstotkov celotnih prihodkov.

Farmacevtski sektor, ki predstavlja najpomembnejši del koncerna, je v prvih devetih mesecih zabeležil 18-odstotno zvišanje prihodkov od prodaje. Koncern je v ZDA, na Japonskem in v Evropi pridobil nove tržne deleže, tako da se je prihodek na ameriškem trgu zvišal za 15 odstotkov, na Japonskem za 21 odstotkov, na evropskem trgu pa so zabeležili 25-odstotno rast. K širjenju tržnega deleža so prispevala predvsem zdravila za zdravljenja krvnega obtoka, pri prodaji teh je koncern zabeležil 38-odstotno rast prihodkov, in zdravila s področja onkologije. Prihodki od prodaje teh izdelkov so se zvišali za 36 odstotkov.

Povečanje prihodka od prodaje je zabeležil tudi sektor zdravstvenih pripomočkov Consumer Health, in sicer kar za 24 odstotkov. K temu je največ prispeval prihodek od prodaje, ki ga je ustvarila generična družba Sandoz.