Gospodarstvo

Novartis kupuje Lek

Ljubljana, 26. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iz Leka so sporočili, da je odkup vseh njihovih delnic ponudila švicarska farmacevtska družba Novartis. Sicer je vrednost Lekovih delnic po sprostitvi trgovanja na ljubljanski borzi danes strmo narastla in se zdaj giblje okrog 90 tisoč tolarjev.

Z razkritjem inentitete ponudnika so pri Leku dokončno potrdil namige borznih poznavalcev, da se za Lek zanima ta švicarska družba. "Lek ima velik interes, da vzpostavi strateško povezavo, ki je dolgoročno naravnana in bo učvrstila Lekove tržne pozicije tako na naših tradicionalnih trgih, kot predvsem, olajšala dostop na zahodnoevropske in na ameriški trg," je poudaril prvi mož Leka Metod Dragonja. Po njegovih besedah bo prevzemno ponudba objavljena čez nekaj dni.

Na tiskovni konferenci je sodeloval tudi predsednik in glavni izvršni direktor Novartisa Daniel Vasella, ki je izrazil zadovoljstvo, da je lahko obiskal Lek in se z upravo ter predstavniki nadzornega sveta Leka pogovoril o tem, kako bi lahko podjetji v prihodnosti okrepili svoje sodelovanje ter poželi sadove sinergijskih učinkov. "Pri tem ko govorim o sinergijah, mislim predvsem na okrepljeno rast Leka na zahodnih trgih, še posebej v ZDA, in na Novartisovo pridobitev iz Lekovega dobrega položaja v srednji in vzhodni Evropi " je poudaril Vasella.

V Leku so že sklicali skupščino delničarjev, ki bo 27. septembra.

Novartis s 360 podružnicami v 140 državah sveta

Novartis je nastal marca 1996, ko sta se združili švicarski družbi Ciba Geigy in Sandoz. Konec junija je bilo v njem zaposlenih 73.937 ljudi, družba pa ima 360 podružnic v 140 državah. V letu 2001 je družba ustvarila 4,13 milijarde dolarjev čistega dobička oz. osem odstotkov več kot leto poprej. Prodaja se je povečala za desetino na 18,8 milijarde dolarjev, predvsem zaradi močne rasti prodaje glavnih proizvodov in trženja najnovejših zdravil. Glavni trg švicarske družbe so ZDA, kjer so lani prodajo povečali za 24 odstotkov in s tem dosegli 43 odstotkov skupnih prihodkov farmacevtskega oddelka.

Direktor Novartisa Daniel Vasella
Direktor Novartisa Daniel Vasella FOTO: POP TV

Švicarska kemijsko-farmacevtska družba je v prvem letošnjem polletju ustvarila za skoraj 10 milijard dolarjev prihodkov od prodaje, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Ob tem je družba ustvarila za 2,35 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za tri odstotke več kot v enakem lanskem obdobju.

V prvem letošnjem polletju se je prodaja v ZDA povečala za 19 odstotkov.

Delnica Leka strmo navzgor

Delnica Leka je danes že presegla mejo 100.000 tolarjev
Delnica Leka je danes že presegla mejo 100.000 tolarjev FOTO: POP TV

Tečaj Lekove delnice, ki je četrtkovo trgovanje končal pri vrednosti 66.064 tolarjev, je sicer takoj po sprostitvi trgovanja na Ljubljanski borzi - to je bilo zaradi varstva interesa investitorjev začasno zaustavljeno v petek - krepko poskočil. Posli so se sklepali tudi po ceni 100.000 tolarjev, nato pa se je evforija umirila in Lekova delnica je bila ob koncu trgovanja vredna 89.950 tolarjev. Še bolj so se danes podražile prednostne delnice Leka, in sicer za 52,85 odstotka na 100.000 tolarjev. Tako visok promet kot izredna rast tečaja bi lahko bila dobro znamenje, da bo do prevzema v kratkem tudi dejansko prišlo.

Poteza Ljubljanske borze, da sprosti trgovanje in odpravi celo 10% omejitev za rast cene delnice, je bila svojevrstno presenečenje, čeprav direktor borze Draško Veselinovič zavrača trditve, da borza s tem podpira špekulante. "Ocenili smo, da so bili podani vse potrebne informacije za investitorje, postopek pa smo preverili tudi pri številnih evropskih borzah," je za 24 ur povedal Veselinovič.

Metod Dragonja: "Lek ima velik interes, da vzpostavi strateško povezavo, ki je dolgoročno naravnana in bo učvrstila Lekove tržne pozicije."

Sicer so bile na uradnem trgu z 954,6 milijona tolarjev prometa v ospredju delnice novomeške Krke, njihov tečaj pa se je tako kot v petek zvišal za dnevno največ dovoljenih 10 odstotkov na 45.147 tolarjev. Visoka rast Krkinih delnic je odsev dogajanja pri Lekovih delnicah, saj investitorji višje vrednotijo tudi delnice konkurenčnega generičnega proizvajalca, obenem pa ne smemo pozabiti, da prihaja do prelivanja denarja iz Lekovih delnic v ostale, še podcenjene, poudarjajo borzni poznavalci. Danes so se namreč bistveno podražile še delnice Pivovarne Union (+9,3 odstotka), Gorenja (8,1 odstotka), Dela Prodaje (+7,8 odstotka), Droge in Istrabenza (+5,3 odstotka) in Mercatorja (+5 odstotkov).

Do kod lahko seže prevzemna ponudba?

Mnenja analitikov o možni prevzemni ceni Leka so precej deljena. Večinoma so jo ocenjevali na ravni okoli 100.000 tolarjev za delnico, nekateri pa so jo ocenili blizu sedanje. Po izračunih časnika Finance, ki je Lekove poslovne rezultate primerjal s tečaji delnic primerljivih podjetij v regiji, bi se prevzemna cena lahko gibala pri najmanj 150.000 tolarjih za delnico, lahko pa bi se povzpela tudi proti 200.000 tolarjem.