Gospodarstvo

Nova obravnava proti LB

Trst, 19. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Trstu se je nadaljeval proces proti Ljubljanski banki, ki ga je v imenu 715 varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice sprožil odvetnik Vukasović.

Opatijski poslovnež Božidar Vukasović, zastopnik varčevalcev LB
Opatijski poslovnež Božidar Vukasović, zastopnik varčevalcev LB FOTO: 24ur.com

Poldrugo leto star predlog predstavnika hrvaških in bosanskih varčevalcev zagrebške podružnice nekdanje Ljubljanske banke (LB), da bi 19 milijonov dolarjev zlata, ki ga je Slovenija dobila iz jugoslovanske dediščine pretopili v 10 milijonov evrov dolga, 715 varčevalcev, so tudi na tokratni obravnavi zavrnili tržaški odvetniki.

Odvetniki sprtih strani so se zbrali v pisarni sodnika Riccarda Merluzzija, kjer je prišlo do krajše razprave o nekaterih dokumentih, ki jih je predstavila tožeča stran, nakar je sodnik določil, da bo prihodnja obravnava 5. aprila.

Zagovorniki NLB so na današnji obravnavi oporekali nekaterim dokumentom, ki so jih predstavili odvetniki varčevalcev Božidar Vukasović, ki naj omenjenih dokumentov ne bi predstavili pravočasno. Vsekakor je sodnik Merluzzi določil, da imata obe strani 30 dni časa za dopolnitev dokumentacije.

Vukasović je dejal, da so pripombe sodišča nejasne. "Povedali so, da je naša dokumentacija nepopolna. Obenem pa niso povedali, za kakšne pomanjkljivosti gre," je dejal Vukasović, ki je prepričan, da gre le za zavlačevanje postopka.

Poteka že drugi postopek proti LB

Nova ljubljanska banka - je ali ni naslednica Ljubljanske banke?
Nova ljubljanska banka - je ali ni naslednica Ljubljanske banke? FOTO: POP TV

Postopek, ki trenutno poteka, je že drugi v okviru prizadevanj nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke, saj je tržaško sodišče marca 2002 že zavrnilo zahtevo skupine 176 hrvaških varčevalcev, ki jih je prav tako predstavljal Vukasović, da bi tržaški podružnici NLB zasegli 1,65 milijona evrov sredstev.

Pri NLB so že ob začetku postopka izrazili prepričanje, da bo tožba zavrnjena, saj ni jasno, kdo je v tožbi dolžnik in kdo bi moral tožbeni zahtevek izpolniti. Pri NLB namreč poudarjajo, da je državni zbor julija 1994 sprejel ustavni zakon o dopolnitvah ustavnega zakona za izvedbo Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ki določa, da se na NLB prenese vse poslovanje ter premoženje na računih neizplačanih deviznih vlog varčevalcev iz držav na ozemlju nekdanje SFRJ.

Te so ostale v "stari banki", t.j. v Ljubljanski banki. NLB torej ni pravna naslednica pogodbenih razmerij Ljubljanske banke, ki se nanašajo na obveznosti iz naslova neizplačanih deviznih vlog hrvaških varčevalcev.