Gospodarstvo

Nov vzlet za Alitalio

Rim, 25. 09. 2008 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Štiri največja sindikalna združenja v Alitalii so podpisala dogovor o rešitvi največjega italijanskega letalskega prevoznika iz krize.

Na pogajanjih v italijanski vladni palači Chigi, kjer so se sešli predstavniki italijanske vlade, vodstvo CAI in sindikati, je na dogovor s CAI pristala še vplivna Italijanska generalna konfederacija dela. Drugi trije sindikati so strinjanje s predlogom konzorcija CAI izrazili že prej.

Nova Alitalia bi lahko vzletela že sredi oktobra.
Nova Alitalia bi lahko vzletela že sredi oktobra. FOTO: Reuters

Predsednik Italijanske generalne konfederacije dela Guglielmo Epifani je pilote in pomočnike pri letu, ki so se danes sestali na letališču Fiumicino blizu Rima, že pozval, naj tudi oni podpišejo dogovor in tako Alitalii omogočijo nov vzlet.

Izredni upravitelj Alitalie Augusto Fantozzi je ob vsem tem izrazil zadovoljstvo in napovedal, da bi nova Alitalia lahko vzletela že sredi oktobra. Potnike je pozval, naj rezervirajo lete z Alitalio, saj ji lahko na ta način zagotovijo prihodnost. Kot je še dejal, je v zadnjem času zaradi kritičnih razmer in neuspelih pogajanj upadla prodaja letalskih vozovnic. Septembra je bilo prodanih 100.000 vozovnic manj kot običajno.

Spomnimo...

Razmere v Alitalii so se poostrile, ko sindikati niso hoteli pristati na predlog konzorcija CAI, ki med drugim predvideva odpustitev 3250 zaposlenih v Alitalii. CAI je zato svojo ponudbo umaknil, Fantozzi pa je v torek v štirih časnikih objavil javni poziv za nakup celotne družbe ali njenih posameznih delov. Za odkup manjšinskega deleža se zanimata nemški prevoznik Lufthansa in francosko-nizozemski Air France-KLM.

Mrzlično iskanje rešitev za Alitalio je sprožila napoved predsednika italijanskih civilnih letalskih oblasti Vita Riggia, da bo Alitalii odvzel licenco. Riggio je Fantozzija pozval, naj mu do danes predloži načrt za finančno sanacijo letalske družbe.

Očitno pa je Riggia današnji razvoj dogodkov zadovoljil, saj se je odločil, da bo Alitalia lahko letela vsaj še nekaj tednov. "Za zdaj ni tveganja za odvzem licence," je povedal, po tem ko je izvedel, da je na dogovor s CAI pristala še vplivna Italijanska generalna konfederacija dela.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
27. 09. 2008 09.50