Gospodarstvo

'Nov svetovni dogovor je nujen'

Bruselj, 16. 10. 2008 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropa predlaga reformo svetovnega finančnega sistema, saj sistem, vzpostavljen leta 1944, ne odgovarja več novim razmeram.

Francoski predsednik Sarkozy in Janša
Francoski predsednik Sarkozy in Janša FOTO: Reuters

Evropski vrh se je resno spopadel ne samo s posledicami, ampak tudi z vzroki za finančno krizo, ter opredelil ukrepe, ki jih mora Evropa sprejeti, zato da se ne bi ustavila gospodarska rast in da ne bi bila ogrožena delovna mesta – tako so sprejete usmeritve, ki omogočajo resen spopad z vzroki krize, je po vrhu v Bruslju dejal premier Janez Janša.

Med temi usmeritvami je Janša izpostavil "klice po boljši regulaciji in po večji odgovornosti v finančnem sektorju, ki je eden pomembnejših vzrokov za nastanek te finančne krize, ter vprašanje bonitetnih agencij, kar je še posebej za Evropo, gledano v globalnem smislu, ključno vprašanje, ki ga je treba rešiti, preden bomo lahko govorili, da so vzroki odpravljeni". "Če bodo ti ukrepi uresničeni, ne bodo samo uspešno odpravljene posledice, ampak se bodo odpravili tudi vzroki te krize," je poudaril Janša.

'Nov svetovni dogovor je nujen'

Julija 1944 je v ameriškem mestu Bretton Woods potekala finančna konferenca ZN s ciljem vzpostaviti stabilen monetarni sistem, ki bi omogočil hitro in učinkovito povojno obnovo močno oslabljenega svetovnega gospodarstva. S tem namenom sta bila ustanovljena Mednarodni denarni sklad (IMF) in Mednarodna banka za obnovo in razvoj (IBRD).

Med evropskimi voditelji je prevladala tudi visoka stopnja strinjanja, da je potreben nov svetovni finančni sistem, saj sistem, vzpostavljen leta 1944, ne odgovarja več novim razmeram, je pojasnil Janša. Tudi ta sprememba na globalnih finančnih trgih je po Janševem mnenju eden od razlogov, da se je ta kriza zgodila. "Svet financ se je globaliziral, nov svetovni dogovor je nujen," je dejal in dodal, da bo EU prvi korak naredila s skorajšnjim obiskom v ZDA in Kanadi.

Ta poziv k spremembi svetovnega finančnega sistema temelji na predlogu predsednika britanske vlade Gordona Browna, ki je k reviziji globalnih finančnih institucij, vzpostavljenih na konferenci v Bretton Woodsu leta 1944, ker ne zmorejo več nadzorovati tesno povezanih finančnih centrov, pozval pred vrhom po srečanju s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Evropa tako predlaga reformo svetovnega finančnega sistema. Ta reforma predvideva "večjo odgovornost tistih, ki z njim upravljajo, večjo transparentnost in večji nadzor finančnih trgov, čemur je posvečen tudi dober del sklepov, ki se nanašajo na finančno krizo", je pojasnil Janša. "Še preden se novi mehanizmi vzpostavijo, bo stekla koordinacija nacionalnih nadzornih organov, ki doslej med seboj praktično niso bili povezani. Sklepi vrha pozivajo k najmanj mesečnemu sestajanju," je še razložil Janša.

Sarkozy: Usklajevanje potrebno tudi v gospodarstvu, ne le financah

EU bi morala usklajeno ravnati ne le v primeru finančne krize, ampak tudi na področju gospodarstva, je poudaril predsedujoči EU, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, in pri tem omenil primer avtomobilske industrije. Navedel je tudi celo vrsto vprašanj glede bodoče strukture mednarodnega finančnega sistema.

Sarkozy je na vprašanje, kaj se da narediti za preprečitev recesije, poudaril, da se mora Evropa najprej izkopati iz krize. "Za nas je prioriteta, da bančni sistem uredimo tako, da institucije spet začnejo opravljati svoje delo," je dejal. Sarkozy je prepričan, da se bo EU, če se je sposobna usklajeno odzvati na finančno krizo, sposobna usklajevati tudi pri gospodarski krizi.

'Da, da, da in ne, ne, ne!'

Sarkozy in Barroso
Sarkozy in Barroso FOTO: Reuters

Odgovor na vprašanje, ali potrebujemo za gospodarstvo enako usklajevanje kot v primeru financ, se po njegovem glasi "da, da, da", odgovor na to, ali o tem tudi obstaja soglasje, pa je, pravi Sarkozy "ne, ne, ne". Napovedal je, da bo predsedujoča Francija vodilna tudi v tem primeru in omenil, da so se Američani odločili, da bodo avtomobilski industriji dali na voljo posojilo v višini 25 milijard dolarjev. Vprašal se je, ali lahko EU od evropskih avtomobilskih proizvajalcev zahteva, da povsem spremenijo oziroma preusmerijo proizvodnjo k čistim tehnologijam, ne da bi jim pri tem pomagala.

Pri tem se je obrnil k Barrosu, ki trdno stoji za cilji podnebno-energetskega paketa, ki države članice sili k varovanju okolja, čemur bo morala slediti tudi avtomobilska industrija. Sicer pa je rok za dogovor glede podnebnega paketa tako pomemben, da finančna kriza ne more biti izgovor, da cilje opustimo, je bil jasen Sarkozy.

Sarkozy in Barroso sta po vrhu poudarila tudi, da v povezavi obstaja soglasje za svetovni vrh o finančni krizi, ki ga svet, kot je dejal francoski predsednik, potrebuje za preoblikovanje "kapitalističnega sistema" oziroma "finančnega sistema", kot se je izrazil Barroso. "Ne govorim o reformi kapitalizma, ker se mi zdi preveč ideološko. Raje govorim o reformi finančnega sistema, ne gre torej za veliko razliko v razmišljanju. Resnično verjamemo v tržno gospodarstvo, ampak skupaj s pravili, kar evropsko gospodarstvo tudi predstavlja," je dejal Barroso.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wazza22
18. 03. 2009 10.37
"I believe that unarmed truth and unconditional love will have the final word in reality". -Dr. Martin Luther King Jr.
wazza22
18. 03. 2009 10.36
rad bi se zahvalil uredništvo pop tv, ki je zbrisalo moje komentarje...s čimer ste dokazali, da "je vaše informiranje ljudi" drek, s katerim se manipulira zavest ljudi...mediji ste le del igre, zarad katere je danes 923 miljonov podhranjenih ljudi na zemlji (ob podatku, da je hrane dovolj za vse,heh)..kar pop tv prodaja vam, je strah in nevednost. če koga zanima resnica, naj mi piše na awsy.awsy@gmail.com, najmanj kar lahko naredim je to, da vam pokažem na pomenbne informacije(RESNICO) kje ležijo problemi človeštva danes, ne pa informacije, ki so v prvi vrsti interes sistema, ter raitingov televizijske hiše.
polonafink
17. 10. 2008 12.24
prav gotovo je potreben nov svetovni red, saj so banke dosedaj dajale denar kakor so hotele tudi za nezgrajene nepremičnine, bodoče delnice itd. Vendar naj odgovorni kapital, ki si je delil dobiček sedaj nosi posledice. pri tem bi nasankali zopet mali vlagatelji, ker so veliki že prodali svoje delnice. novi red bi moral opredeliti tudi odgovornost kapitala.
Fash
16. 10. 2008 23.34
Dragon_13 ta je dobra. Bravo vsa cast! ;-)))
Abrams
16. 10. 2008 22.24
Lahko je s polno rito \"pip\". Fantje so si nabrali dobičke in jih unovčili, zato je sistem kar na enkrat propadel. Saj veste banka nima nikoli toliko sredstev, da bi lahko naenkrat izplačala denar vsem komintentom.
Dragon_13
16. 10. 2008 20.52
Kdaj pa je že ovca odločala, kdaj jo bodo ostrigli in kdaj jo bodo zaklali?
Audy
16. 10. 2008 20.27
Temu se reče problem-reaction-solution. Fed umetno povzroči finančno krizo, folk seveda zahteva naj nekaj naredijo, da se to ne bo več ponovil in pri tem dobijo proste roke, da naredijo, kar hočejo. Isto k 911, pa še marsikaj drugega. Cilj je NWO.
Buena Vita
16. 10. 2008 16.32
new world orden,ha,ha lahko imamo sto referendumov ,bo obveljal z nami ,ali brez nas,,,,se ne obremenjujem,obremenjujejo me slovenske šlamparije in neumnosti
Uros321
16. 10. 2008 16.20
NE!!!!! Jaz se ne strinjam... Nočem NWO in nočem, da se o tem odloča brez referenduma in celovite predstavitve tega načrta vsem državljanom Slovenije. Če bodo šli spet na svojo roko sprejemat te zadeve, brez vključitve ljudstva, se moramo upret. reci NE Novemu Svetovnemu Redu... NE NWO!!!!!