Gospodarstvo

Nov nadzorni svet NLB

Ljubljana, 29. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delničarji Nove Ljubljanske banke (NLB) so imenovali nov nadzorni svet. Petim starim članom se je pridružilo šest novih.

Nova Ljubljanska banka je dobila nov nadzorni svet (Foto: Pop TV)
Nova Ljubljanska banka je dobila nov nadzorni svet (Foto: Pop TV) FOTO: POP TV

Novi člani nadzornega sveta so se petim starim pridružili na predlog države, ki je 35,41-odstotna lastnica NLB. To so Žiga Lavrič, Igor Marinšek, Marko Rus in Peter Ješovnik ter Andrijana Starina Kosem kot predstavnica Kapitalske družbe in Zvonko Ivanušič, predstavnik Slovenske odškodninske družbe.

Ivanušič je edini kandidat države, ki od starih nadzornikov ostaja v nadzornem svetu. Od te funkcije pa se poslavljajo sedanji predsednik nadzornikov Anton Žunič, Uroš Slavinec, Borut Jamnik in Metka Tekavčič. Mandat Igorju Kušarju se je iztekel že novembra lani.

Štiri predstavnike v sicer 11-članskem nadzornem svetu ima belgijska bančna in zavarovalniška skupina KBC, ki je 34-odstotna lastnica NLB. V nadzornem svetu še naprej sedijo dosedanji člani, to so Andre Bergen, Christian Defrancq, Francois Louise Florquin in Riet Docx. Predstavnica petodstotne lastnice NLB Evropske banke za obnovo in razvoj bo tudi v prihodnjem mandatu dosedanja članica Anne Fossemalle.

Dosedanji predsednik nadzornega sveta Žunič je poslovanje NLB v času njegovega predsedovanja nadzornemu svetu ocenil za dobro. "Bilanca banke in izvenbilančno poslovanje sta v tem obdobju precej porasla, in sicer kljub zaostrenim razmeram na trgu. Ob zmanjševanju obrestnih marž je banka z dobro politiko izvenbilančnih prihodkov, politiko zmanjševanja stroškov in upravljanja tveganj dosegla dobre rezultate," je pojasnil in dodal, da banka ob prvem letošnjem polletju presega načrte.

Brez sprememb v strategiji

Delo nadzornega sveta v dosedanji sestavi, ki mu je z današnjo skupščino potekel mandat, je njegov dosedanji predsednik Anton Žunič ocenil kot zanimivo in polno izzivov. Kot je dejal, so nadzorniki ves čas sledili načelom korporativnega upravljanja in sprejeli številne pomembne odločitve, ki so sledile strategiji NLB, torej ohranjanju deleža v slovenskem prostoru in širitvi banke na jugovzhodne trge.

Tej strategiji bo po Žuničevem prepričanju sledil tudi nov nadzorni svet. "Ne vidim nobenih signalov, da bi nov nadzorni svet to strategijo spreminjal, še posebej, če bo banka dolgoročno ostala v taki lastniški strukturi, kot je zdaj," je poudaril. Dosedanji nadzorni svet in banka v celoti sta sledila strategiji, tako Žunič, ki omogoča, da trenutna lastniška struktura tudi dolgoročno zagotavlja profesionalni razvoj.

SORODNI ČLANKI