Gospodarstvo

NLB odobrila 250 mio evrov menedžerskih kreditov

Ljubljana, 16. 04. 2009 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
31

Poslanci od bank zahtevajo imena in priimke ljudi, ki so najemali menedžerska posojila, vlada pa naj poostri nadzor nad bankami, ki sporne kredite odobravajo in nato reprogramirajo.

Poslanec SDS Andrej Vizjak
Poslanec SDS Andrej Vizjak FOTO: POP TV

Komisija za nadzor javnih financ, ki ji predseduje Andrej Vizjak (SDS) je danes obravnavala problematiko kreditne aktivnosti bank v večinski državni lasti pri menedžerskih odkupih podjetij in prevzemih. Pobudnik obravnavane teme je bil Vizjak. Vizjak je na seji povedal, da se je za sklic odločil, ker ga zanima, katerim pravnim osebam in s kakšnimi tveganji so se podeljevali krediti, v kakšni višini, s kakšnim zavarovanjem, kako poteka izpolnjevanje pogodbenih obveznosti, kako je tem tveganjem izpostavljena država oziroma lastnik.

Vabilu komisije pa se je odzval le prvi mož NLB Draško Veselinovič. Predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič se je zaradi službene poti opravičil, prav tako se seje niso udeležili predstavniki Banke Slovenije z opravičilom, da morajo varovati poslovne skrivnosti. Tako se je komisija lahko seznanila le s kreditno aktivnostjo NLB.

Veselinovič: Skupni znesek kreditov iz menedžerskih odkupov znaša 250 milijonov evrov

Prvi mož NLB Draško Veselinovič
Prvi mož NLB Draško Veselinovič FOTO: Dare Čekeliš
Skupni znesek kreditov iz t. i. menedžerskih odkupov v NLB znaša 250 milijonov evrov, je povedal predsednik uprave NLB Draško Veselinovič. Ta številka je že vključena v skupni znesek 900 milijonov evrov, kolikor znašajo krediti, odobreni vsem finančnim holdingom v Sloveniji, vendar morda niso vsi povezani s prevzemi, je dodal.

V NLB imajo za slabe kredite oblikovanih za 600 milijonov evrov rezervacij, sicer pa so omenjeni krediti večinoma dobro zavarovani. Kot je dejal Veselinovič, znaša trenutna vrednost zastavljenih vrednostnih papirjev za te kredite 1,2 milijarde evrov. Vendar bi sam želel, da jih ne bi bilo. V Deželni banki Slovenije, odkoder je pred dobrima dvema mesecema prišel v NLB, denimo takih kreditov niso dajali, je dejal.

O konkretnih imenih v skladu z zakonodajo ni smel govoriti, dejal pa je, da je nadzorni svet NLB zahteval izredno revizijo kreditov, ki so najbolj medijsko izpostavljeni. Revizijo opravlja zunanji revizor, z izsledki pa se bodo nadzorniki seznanili na naslednji seji sredi maja.

Komisija zahteva tudi imena

NLB je za menedžerske nakupe namenila 250 milijonov evrov.
NLB je za menedžerske nakupe namenila 250 milijonov evrov. FOTO: Dare Čekeliš

Zvonko Černač (SDS) s predstavljenimi podatki ni bil zadovoljen. "Dobili smo zelo malo podatkov, ki nas zanimajo," je dejal ter dodal, da javnost zanima, kakšna so tveganja, povezana s temi krediti, kako so se jim banke zoperstavile in kaj bodo storile, da ne bodo ogrozile javnih financ.

Komisija je po dobrih dveh urah razprave vlado in finančno ministrstvo pozvala k okrepitvi nadzora nad poslovanjem bank zaradi sumov o odobravanju oziroma reprogramiranju posojil, ki so namenjena spornim postopkom koncentracije kapitala oziroma prevzemnim aktivnostim. Ker je odobravanje takšnih posojil v nasprotju z veljavnimi predpisi, je ministrstvo pozvala k ukrepanju.

Problematiko kreditne aktivnosti bank v večinski državni lasti pri menedžerskih odkupih podjetij bo komisija DZ za nadzor javnih financ nadaljevala, potem ko bo prejela zahtevano gradivo. To mora med drugim vsebovati imena in priimke oseb oziroma nazivov podjetij, ki so taka posojila najela ter njihovo višino in pogoje. Poleg tega jo zanima seznam naložb bank in zavarovalnic v državni lasti ter tudi centralne banke v t. i. toksične vrednostne papirje, videti želi tudi individualne pogodbe, ki so bile sklenjene z prejšnjim in zdajšnjim vodstvom NLB ter Zavarovalnice Triglav. Zaradi tajnosti podatkov bo zato komisija razpravljala za zaprtimi vrati.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

J.K. & Gang
19. 04. 2009 13.24
Kramarić je dobil miljon € nagrade. Koliko provizije je dobil, ko je tem prascem odobraval miljonske kredite? Še en miljon €?
odbogaposlan
16. 04. 2009 19.14
Še datume naj povedo kdaj so jih dobili!
Braveheart
16. 04. 2009 18.59
spicej, ti očitno ne veš kaj govoriš, saj ravno obračaš dejstva.
vonbos
16. 04. 2009 18.54
kva se zdej delajo poštene , take je Hitler dau u Dachau
tony_abcde@yahoo.com
16. 04. 2009 16.46
Osnovna težava je v tem, da so tako na levi kot na desni strani pokvarjeni lopovi, ki želijo izčrpavati podjetja ali pa jih enostavno prisvojiti. Istočasno pa nudijo politikom pri njihovem zasedanju političnih stolov finančno podporo. Zato se te "storitve" dogajajo in so lepo zaščiteni.
SPICELJ
16. 04. 2009 16.34
razumem,da so krediterali tajkune brez zavarovanja,SDS-ova posla pač........ razumem tudi,da so prodali obveznice in s tem denarjem rešili banke pred propadom..... ne razumem pa ljudi,ki so kupili obveznice republike Slovenije...saj bomo čez deset let,ko se jim izteče rok ,že zdavnaj propadla država...
tony_abcde@yahoo.com
16. 04. 2009 16.27
legalna lopovščina, ki jo podpirajo naši politiki oz. vlade
samorastnik
16. 04. 2009 16.20
Vsem tem tajkunom in njihovim sorodnikom, zapleniti vso premoženje,dokler ne odplačajo vseh kreditov do zadnjega € če pa občan vzame majši kredit in ne plača obrok,že grožijo z tožbami.. Kaj pa te ala bogati Slovenski tajkuno... lepo najemojo kredite,prevzemajo podjeta,ta izčrpajo in breme pustijo državi.. Davkoplačevalci pa naj potem sanirajo te banke.. Kje je sedaj ta Kramarič da se vpraša na kaki podlagi je odobraval tako visoke kredite.. Mar se kdo vpraša,da tudi kaj od tega ni pristalo v njegovem žepu.. Za nadrado pa prejme 1milion € da je NLB spet pripeljal do ponovne senacije.. Vso to barabijo nagnati iz Slovenije v Avganistan in Argentino....
tony_abcde@yahoo.com
16. 04. 2009 16.06
botri g.Šrota so intervenirali... v dobro njegovega žepa
tron3
16. 04. 2009 15.43
Pahor bi rad na vsak način izgubil naslednje volitve.
eiffel
16. 04. 2009 15.40
gigi39, to smo že naredili leta 1994.
Pticja_Grapa
16. 04. 2009 15.37
Me prav zanima koga boste ovce volile na naslednjih volitvah spet pri teh pokvarjencih, ha ha hahah!!!!!!!!!! Jaz sam še skenslam tole ogabno državljanstvo, ki mi samo še davke pobira pa grem pač drugam, kr se ne počutim več Slovenca.:)
gigi39
16. 04. 2009 15.31
kej nebi mi vsi ki imamo z temi banjkami poslov čez noč prebekslai račune v eno drugo banko....in te spraznili in jih spravili na golo rit...zakaj bi z našim denarjem oni filali tajkune??? nebi bilo zanimivo???
JozaFric
16. 04. 2009 15.22
Pahor je spet prelomil obljubo, da tajskunskih podjetij ne bo financiral z našim danarjem! Ostala mala in srednja podjetja na katerih sloni naše gospodarstvo pa ne dobijo niti RAZVOJNIH KREDITOV. Sramota! Mi smo res hlapci !!!
SPICELJ
16. 04. 2009 15.21
največji posmeh nam državljanom pa je,da je predsednik nadzora financ človek,ki je v zadnjih 4 letih uničil slovensko gospodarstvo in nenormalno zapufal Slovenijo...
murkokurko
16. 04. 2009 15.18
zakaj pa ne lopovov rajši ne zaprejo in jih dajo na ketno...
534bgb
16. 04. 2009 15.14
Ti si debilen ker imaš tako neumen nick
von.smallhousen@gmail.com
16. 04. 2009 15.13
ker debilen pps
ivo55
16. 04. 2009 15.00
Banka Slovenije - ko se ugotovi, da slabo nadzira si hrbet zaščiti z demagogijo o poslovni tajnosti, kar velja tudi za vse odgovorne, ko bi bilo treba odgovarjati za dejanja v nasprotju s predpisi. Predno pride do epiloga ( plačila škode ali in vračila denarja ) pa je še vedno čas za zastaranje.. in ta čas teče
Prvo Borec
16. 04. 2009 14.58
Saj so skoraj VSI desničarji bili rdečkarji !!! Ne pozabite tega !!! Holdingi so dobili 250 milijonov, toda koliko so dobili podjetja, ki so povezana s temi holdingi in koliko so dobile pravne in priva osebe ???