Gospodarstvo

NLB kupila Contintental banko

Beograd, 06. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Beogradu so predstavniki NLB podpisali pogodbo, s katero so kupili 98,43 odstotka delnic Continetal banke iz Novega Sada.

Predsednik uprave NLB Marjan Kramar in član uprave NLB Andrej Hazabent ter srbski finančni minister Mladjan Dinkić in direktor srbske agencije za zavarovanje depozitov, sanacijo, stečaj in likvidacijo bank Milorad Džambić so v Beogradu podpisali pogodbo, s katero je NLB kupila 98,43 odstotka delnic Continetal banke iz Novega Sada.

Pogodbo so podpisali ob prisotnosti guvernerja Narodne banke Srbije Radovana Jelašića, Kramar pa je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo, da je NLB v ostri mednarodni konkurenci uspela z nakupom banke. Predsednik uprave NLB je posebej izpostavil pomen, ki ga ima srbski trg glede na obseg in potencial, kot tudi tradicionalne povezave med gospodarstvi obeh držav v strategiji prodora skupine NLB v jugovzhodno Evropo.

Skupina NLB je s tem zaokrožila celovitost ponudbe za podjetja in prebivalstvo, ki jo bodo poleg Continental banke sestavljale LHB banka Beograd in hitro rastoči podjetji LB Leasing Beograd in Prvi faktor Beograd.

Cena, ki so jo v NLB ponudili za nakup Continental banke, odraža pričakovanja, povezana s prihodnjim razvojem banke. NLB je sredi maja letos oddala zavezujočo ponudbo za nakup, pred tem pa opravila skrbni pregled vojvodinske banke. Bilančna vsota Continental banke je ob koncu leta 2004 znašala 93,7 milijona evrov, poslovna mreža pa dobro pokriva Vojvodino in Beograd z 71 poslovnimi enotami in 154.000 strankami.

Srbski finančni minister Dinkić je ob podpisu pogodbe zatrdil, da je NLB dober partner. Napovedal je tudi sklic skupščine prihodnji torek, 12. julija, kjer bo NLB tudi dejansko prevzela upravljanje Continental banke.

Skupina NLB bo z okrepljeno regionalno prisotnostjo lahko celovito in kakovostno podpirala oba ključna segmenta strank: podjetja in prebivalstvo. Kot so pojasnili v NLB, bodo veliko truda namenjali tako ponudbi posojil kot depozitov in širitvi obbančne ponudbe, na primer lizinga in faktoringa ter drugih finančnih storitev, seveda pa sta obseg in pestrost ponudbe odvisna predvsem od razmer na srbskem trgu. Ponudba in storitve bodo v celoti prilagojene zahtevam in potrebam lokalnega trga, vendar s prednostmi, ki jih prinaša članstvo v skupini NLB.

V skupini NLB je 58 članic na 16 trgih, od tega 16 bank, ob tem pa še 11 lizinških podjetij, 13 podjetij s področja trgovinskih financ (faktoring, forfetiranje, izvozno financiranje), tri zavarovalnice, dve podjetji za upravljanje premoženja in 13 podjetij z drugih področij. Skupina NLB, katere bilančna vsota presega 10 milijard evrov, servisira več kot 1,7 milijona strank. Cilj skupine je zagotoviti ponudbo, torej bančne in finančne storitve tudi preko poslovne mreže Continental banke, in dolgoročno postati pomemben igralec na srbskem bančnem trgu, še poudarjajo v NLB.