Gospodarstvo

NKBM ponuja nove delnice

Maribor, 14. 10. 2008 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Z dokapitalizacijo so v NKBM zbrali 53 milijonov evrov, kar je za osnovno poslovanje po besedah Kovačiča dovolj.

Zbrana sredstva bo NKBM namenila za rast poslovanja in zagotavljanje kapitalske ustreznosti.
Zbrana sredstva bo NKBM namenila za rast poslovanja in zagotavljanje kapitalske ustreznosti. FOTO: Kanal A

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je v okviru dokapitalizacije izdala 2.723.995 novih delnic v skupnem znesku 53,1 milijona evrov. Zbrana sredstva pa bo NKBM namenila za zagotavljanje kapitalske ustreznosti in rast poslovanja. Čeprav je bila dokapitalizacija le polovično uspešna, jo je predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič na današnji novinarski konferenci ocenil kot uspešno. Zbrana sredstva pa bo NKBM namenila za zagotavljanje kapitalske ustreznosti in rast poslovanja. Na vprašanje, kje bodo iskali preostali znesek, pa je Kovačič dejal, da ga za svoje osnovno poslovanje trenutno ne potrebujejo.

"Zbranih več kot 53 milijonov od razpisanih 111 milijonov evrov, kar je glede na trenutne razmere na finančnih trgih več kot zadovoljiva številka, bo porabljenih zlasti za krepitev kapitalske ustreznosti in organsko rast banke, v okviru možnih sprememb stabilnosti na finančnih trgih pa tudi za nekatere druge v prospektu objavljene aktivnosti," je dejal prvi mož NKBM, ki je ob tem poudaril tudi, da se je za sodelovanje v dokapitalizaciji poleg obstoječih odločilo tudi nekaj novih vlagateljev.

Vpisovanje novih delnic NKBM je trajalo od 24. septembra do 8. oktobra. Banka je po ceni 19,50 evra ponudila 5,7 milijona novih delnic, skupni znesek dokapitalizacije je bil tako predviden v višini 111,15 milijona evrov.

Obstoječi delničarji bodo prejeli 1.799.200 novih delnic v skupnem znesku 35,1 milijona evrov, nekvalificirani vlagatelji 233.220 delnic v skupnem znesku 4,5 milijona evrov in kvalificirani oziroma dobro poučeni vlagatelji 691.574 delnic v skupnem znesku 13,5 milijona evrov, je NKBM objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Država izkoristila prednostno pravico in ostaja večinski lastnik

Država ter Kad in Sod so vplačali 57,7 milijona evrov in ohranili 51,9-odstoten delež. Na fotografiji direktor Soda Marko Pogačnik.
Država ter Kad in Sod so vplačali 57,7 milijona evrov in ohranili 51,9-odstoten delež. Na fotografiji direktor Soda Marko Pogačnik. FOTO: Kanal A

Sicer pa tudi po opravljeni dokapitalizaciji do bistvenih sprememb v lastniški strukturi banke ni prišlo, čeprav so s polnim zneskom v dokapitalizaciji sodelovali zgolj država in oba paradržavna sklada Kad in Sod, ki so že do zdaj obvladovali skupaj približno 51-odstotni delež banke, tako da mali delničarji ostajajo pri okoli 24 odstotkih. Država, Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodinska družba (Sod) so vplačali 57,7 milijona evrov in ohranili 51,9-odstoten delež v banki.

"Če bi upoštevali celoten znesek države in obeh skladov v višini 53 milijonov evrov, potem bi dokapitalizacija bila 75-odstotno uspešna. Da ne bi prihajalo do vnovičnega povečanja državnega deleža v družbi, kar v času načrtovanja dokapitalizacije ni bil namen, je bilo treba razliko oziroma skoraj polovico vloženega denarja državi vrniti," je še pojasnil Kovačič.

Med večjimi lastniki naj ne bi bilo zanimanja

Med večjimi domačimi institucionalnimi lastniki z izjemo Pom-investa naj ne bi bilo zanimanja za dokapitalizacijo, tudi zato, ker je cena delnice NKBM na borznem trgu zaradi posledic finančne krize zdrsnila krepko pod 19,50 evra, kolikor je znašala v javni prodaji. Podobno naj bi nizka cena na borzi od nakupa delnic v postopku dokapitalizacije odvrnila tudi večino malih delničarjev, ki jih je v NKBM kar 102.000.

Nove dokapitalizacije ne načrtujejo

Nova KBM
Nova KBM FOTO: POP TV

Po zagotovilih Kovačiča kljub zgolj polovično uspešni dokapitalizaciji za zdaj o novi ne razmišljajo, kar pa bo kot po navadi odvisno tudi od njihovih aktivnosti. "Če bo ta večja tako na področju kreditnega poslovanja kot na področju akvizicijskih aktivnosti, lahko do takšne odločitve pride prej, v nasprotnem primeru pa tudi pozneje," je pojasnil predsednik uprave NKBM. Na vprašanje, kje bodo iskali preostali znesek, je odvrnil, da ga za svoje osnovno poslovanje trenutno ne potrebujejo.

Trgovanje predvidoma 29. oktobra

V NKBM bodo pri sodnem registru Okrožnega sodišča v Mariboru vložili predlog za registracijo novih delnic. Ko bodo te registrirane, bo NKBM pri KDD vložila nalog za izdajo novih delnic v nematerializirani obliki na račune vlagateljev. Predvidoma 29. oktobra bodo dodeljene nove delnice, izdane z vpisom na račune vlagateljev v centralni register pri KDD, isti dan pa se bo tudi začelo trgovanje z njimi. Kot je še dodala Skernišakova, bodo v prihodnjih dneh vsem vlagateljem poslali pisno obvestilo o številu dodeljenih delnic.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.