Gospodarstvo

Nižje cene blaga in storitev

Ljubljana, 30. 10. 2006 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Cene življenjskih potrebščin so se, v primerjavi s septembrom, meseca oktobra znižale za 0,8 odstotka.

Najbolj so se zvišale cene v skupinah obleka in obutev
Najbolj so se zvišale cene v skupinah obleka in obutev FOTO: POP TV

Po zmerni rasti v preteklih dveh mesecih so se cene življenjskih potrebščin v Sloveniji oktobra občutno znižale. V primerjavi s septembrom so bile nižje za 0,8 odstotka, so danes v prvi, skrajšani objavi podatkov sporočili iz državnega statističnega urada. Inflacija na letni ravni je znašala 1,5 odstotka, povprečna letna inflacija pa 2,4 odstotka. Kot še navajajo statistiki, so na občutno oktobrsko deflacijo vplivale tako nižje cene blaga kot tudi storitev.

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je v oktobru znašala 2,5 odstotka. Po zadnjih podatkih, to je za september, je konvergenčno merilo glede stopnje inflacije znašalo 2,8 odstotka, kar pomeni, da smo bili v preteklem mesecu za 0,2 odstotne točke pod to vrednostjo.

Najbolj so se pocenile komunalne storitve

Tako blago kot tudi storitve so se oktobra pocenili v povprečju za 0,8 odstotka. Med blagom se je občutno pocenilo blago dnevne rabe (za 2,3 odstotka), medtem ko se je poltrajno blago podražilo za 3,7 odstotka, trajno blago pa za 0,9 odstotka. Podobno kot prejšnji mesec so se tudi v oktobru storitve pocenile, med njimi so se najbolj pocenile komunalne storitve (v povprečju za 13,6 odstotka) in počitnice v paketu (za 9,3 odstotka).

V oktobru so se znižale cene v skupinah stanovanje (za štiri odstotke), prevoz ter rekreacija in kultura (za 2,6 odstotka) ter hrana in brezalkoholne pijače (za 0,7 odstotka).

Na gibanje cen v skupini stanovanje so vplivale predvsem nižje cene komunalnih storitev (v povprečju za 13,6 odstotka), med katerimi se je zaradi spremenjenega načina obračunavanja porabe vode v Ljubljani najbolj pocenila oskrba z vodo (za 28,5 odstotka). Prav tako pa so se v tej skupini občutno pocenila še tekoča goriva (za 9,9 odstotka), na drugi strani pa so se podražila trda goriva (za 5,1 odstotka), plin (za 2,3 odstotka) ter daljinska energija (za odstotek).

Najbolj so se pocenile komunalne storitve
Najbolj so se pocenile komunalne storitve FOTO: M.K.

Cene v skupini prevoz so se znižale predvsem na račun pocenitve pogonskih goriv, ki so bila v povprečju cenejša za 8,6 odstotka. Po novi vladni uredbi o oblikovanju cen naftnih derivatov je ponovno stopil v veljavo model 14-dnevnega prilagajanja cen naftnih derivatov, kar je vplivalo na to, da so statistiki v oktobrski deflaciji zajeli tri spremembe teh cen (dve pocenitvi in eno podražitev). V tej skupini so se pocenili tudi letalski potniški prevozi (za 2,8 odstotka), medtem ko so se podražili novi osebni avtomobili, in sicer za 1,4 odstotka.

Cene v skupini rekreacija in kultura so se tudi v oktobru znižale na račun nižjih posezonskih cen poletnih počitnic v paketu (za 9,3 odstotka).

Zvišale so se cene oblek in obutev

Oktobra so se najbolj zvišale cene v skupinah obleka in obutev (za 5,7 odstotka), alkoholne pijače in tobak (1,1 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za odstotek), izobraževanje (0,8 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve, zdravje ter stanovanjska oprema (vsaka v povprečju za 0,1 odstotka).

Na znižanje cen v skupini hrana in brezalkoholne pijače so najbolj vplivale nižje cene svežega in predelanega mesa (za 1,1 odstotka), sadja (za 3,3 odstotka), zelenjave (za 5,9 odstotka), na drugi strani pa izstopajo podražitve brezalkoholnih pijač (za 1,4 odstotka), mleka, mlečnih izdelkov in jajc (za 0,8 odstotka) ter sladkorja in konditorskih izdelkov (za 0,7 odstotka).

Zamenjava in prehod na jesensko zimsko kolekcijo v trgovinah je tudi v oktobru vplivala na opaznejše podražitve v skupini obleka in obutev. Oblačila so bila tako v povprečju dražja za 7,3 odstotka, obutev pa za dva odstotka.

Na dvig cen v skupini alkoholne pijače in tobak so vplivale tako višje cene alkoholnih pijač (za 1,3 odstotka) kot tudi višje cene tobačnih izdelkov (za odstotek).

Rast cen v skupini raznovrstno blago in storitve je bila v pretežni meri posledica višjih cen izdelkov in storitev za osebno nego (za 1,6 odstotka) ter podražitve zdravstvenega zavarovanja (za 1,4 odstotka).

Začetek novega šolskega leta je z višjimi cenami visokošolskega izobraževanja (v povprečju za 2,8 odstotka) vplival na rast cen v skupini izobraževanje.

V letu dni so se cene najbolj povišale v naslednjih skupinah: raznovrstno blago in storitve (5,2 odstotka), stanovanjska oprema (za 5,1 odstotka), alkoholne pijače in tobak (za 4,7 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za 4,1 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 3,3 odstotka) ter komunikacije (za dva odstotka). Za izdelke in storitve v skupinah prevoz, zdravje in stanovanje pa velja, da so bile njihove cene v povprečju nižje kot pred enim letom - v prvi skupini za 2,7 odstotka, v drugi skupini za 1,1 odstotka ter zadnji za 0,5 odstotka.

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
01. 11. 2006 16.25
Uspehov na področju ekonomije očitno ni mogoče komentirati!
bnam 2707
01. 11. 2006 16.22
Vse to je nakladanje v prazno.Vse se je podražilo in nič pocenilo.