Gospodarstvo

'Niso se še odpovedali Ryanairu'

Maribor, 26. 02. 2008 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nizkocenovni prevoznik Ryanair bo po mnenju direktorja Aerodroma Maribor Matjaža Sonca letel do konca marca.

Direktor Aerodroma Maribor Matjaž Sonc je povedal, da bo irski nizkocenovni prevoznik Ryanair med Mariborom in Londonom letel še do konca marca. Po njegovih besedah pa so možnosti za jesensko sodelovanje še odprte, je dejal za današnji Večer.

Na Aerodromu Maribor so lansko leto zabeležili okoli 34.000 potnikov.
Na Aerodromu Maribor so lansko leto zabeležili okoli 34.000 potnikov. FOTO: Jani Dolinšek

Kot je dejal Sonc, se irski prevoznik iz Maribora umika iz ekonomskih razlogov oz. premajhne donosnosti linije, izpad prihodka Aerodroma Maribor, glede na to, da gre za nizkocenovnika, ki je plačeval razmeroma malo za letališke storitve, pa bo po njegovem manj hud kot izpad potnikov.

Pogovori z drugimi prevozniki

Direktor letališča ni želel ugibati o tem, ali namerava družba Prevent tudi dolgoročno ostati strateški lastnik, saj je to po njegovem odvisno od strateških ciljev Preventa. Ob tem je dodal, da se bo Prevent o tem odločil tudi na osnovi rezultatov poslovanja, ti pa morajo zagotovo biti drugačni kot so sedaj.

Prvi mož Aerodroma Maribor je še dodal, da v fazi oživljanja letališča niso stavili samo na Ryanair. Pogovarjajo se tudi z drugimi prevozniki, vendar so taki dogovori po njegovih besedah dolgotrajni, saj vzpostavitev povezave od začetka pogovorov do začetka letenja traja tudi tri leta ali več. O kakšni drugi povezavi za zdaj še ni želel govoriti, morda bo kaj novega že letošnjo jesen, še bolj pa računajo na prihodnjo sezono.

Še vedno se o možnostih sodelovanja dogovarjajo tudi z Adrio Airways, vendar za zdaj še niso sklenili dogovora o tem, kakšno bo sodelovanje oz. kam bi Adria iz Maribora letela. Ena od možnosti je po Sončevih besedah tudi London, vendar pri tem opozarja, da to ne more biti nizkocenovna linija.

Sicer pa so lani na Aerodromu Maribor zabeležili okoli 34.000 potnikov, za letošnji cilj pa so si zadali med 55.000 in 60.000 ljudi, kar pa bo ob odsotnosti Ryanaira malo težje. Sonc za rentabilnost letališča v prihodnje omenja številko med 85.000 in 100.000 potnikov, odvisno od vrste prometa, kot je še dejal, pa načrtujejo, da bi lahko bilo v prihodnjem letu poslovanje že pozitivno.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krbo?
27. 02. 2008 22.40
bolj pametna bi bila relacija maribor - münchen. v müncheni pa nimas samo enega nizkocenovnega prevoznika
generalpostmail@hotmail.com
26. 02. 2008 23.25
@nickey: da se je Ryanair odločil za odhod ni bil problem pomanjkanje potnikov ampak "marketinški dodatek", ki ga mora mesto plačevati Ryanairu zato ker na svojih straneh promovira destinacijo. Očitno so irci izsiljevali saj vedo, da je v evropi še kakšnih 100 mariborov, ki bi si zelo želeli da Ryanair pride k njim... maribor je bil vsem ostalim v opomin kaj se ti zgodi, če ne ubogaš velikega in močnega koncerna. Ampak ni skrbi za Maribor, tudi Ryanair ni edini!
nickey
26. 02. 2008 11.08
Neverjetno... Očitno je Maribor bolj mrtvo mesto, kot sem si mislil pred časom. Kaj pa župan sploh počne da ga oživi?!?!? Imaš poceni povratno vozovnico do Londona za pičlih 100 € z vsemi taksami in ni zainteresiranih potnikov?!?! Čudno.