Gospodarstvo

"Ni šlo za notranje informacije"

Ljubljana, 17. 11. 2008 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Morebitna predčasna obveščenost Pahorja o nameri Pivovarne Laško, da proda delnice Mercatorja, ni bila zloraba notranjih informacij. Tako je ugotovila Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Informacije, ki naj bi jih predčasno izvedel Pahor, po zakonski definiciji niso notranje informacije.
Informacije, ki naj bi jih predčasno izvedel Pahor, po zakonski definiciji niso notranje informacije. FOTO: POP TV

Agencija za trg vrednostnih papirjev je v postopku nadzora ugotovila, da pri posredovanju informacije o nameri Pivovarne Laško za prodajo delnic Mercatorja ni šlo za zlorabo notranjih informacij.

Iz Agencije za trg vrednostnih papirjev so sporočili, da so preučili navedbe nekaterih medijev, da je šlo v primeru predčasne obveščenosti Boruta Pahorja o nameri Pivovarne Laško za prodajo Mercatorja za zlorabo notranjih informacij.

Na podlagi razpoložljivih dejstev in okoliščin je agencija ugotovila, da v navedenem primeru ni šlo za zlorabo notranjih informacij.

V sporočilu za javnost so še razložili, kako zakon o trgu finančnih instrumentov opredeljuje notranjo informacijo. Gre za informacijo, ki bi, če bi postala javna, verjetno pomembno vplivala na cene teh finančnih instrumentov ali na cene z njimi povezanih izvedenih finančnih instrumentov. Hkrati bi jo moral razumen vlagatelj uporabiti kot del podlage za svojo naložbeno odločitev.

Laško
Laško FOTO: POP TV

Informacija mora biti natančna, kar pomeni, da označuje sklop okoliščin, ki obstajajo, ali pa pričakujemo, da bodo nastopile. Lahko pa informacija označuje dogodek, ki se je zgodil, ali pa lahko pričakujemo, da se bo zgodil v prihodnosti.

Trgovanje na podlagi notranjih informacij se šteje za zlorabo trga in je z zakonom prepovedano. Tako je agencija ugotovila, da informacije o nameri Pivovarne Laško za prodajo delnic družbe Mercator, ki naj bi jo predčasno vedel Pahor, ne ustrezajo zakonski definiciji notranjih informacij. "Zaradi navedenega v omenjenem primeru tudi ni mogoče govoriti o zlorabi notranjih informacij," so še zaključili.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
17. 11. 2008 22.40
ja,je nazdravljal kaj ste verjeli da bo z nami,da je njemu briga za slovence na prvem mestu,hoh,mi smo zadnja frulica
juventus
17. 11. 2008 21.44
A ni ta Kekec pred kratkim nazdravljal z Šrotom !!!?????
operater
17. 11. 2008 21.10
kdo pa je mislil, da bodo \"zašili\" svoje kolege....lepo vas prosim....kar privadite se na takšne fore....
Buena Vita
17. 11. 2008 19.33
HOPLA,63 LET PLAHTAJO LJUDI,KAJ NAJ POČNEJO DRUGO,ČE SAMO TO ZNAJO
Buena Vita
17. 11. 2008 18.57
NO,JA,KAJ JE TO TAKEGA,ČE PAHOR POMAGA SVOJEMU PRJATLU?????????????????--
fantodfare
17. 11. 2008 17.47
Šlo je za dezinformacije. he,he. Kaj pa takrat ko so sedel adria, pa jancek, pa srot. kaj je bilo pa takrat. he,he. Medsebojno uigravanje. Nehajte plahtat ludi.
fuksel
17. 11. 2008 17.42
ne je bil pa prijateljski namig....