Gospodarstvo

Ni denarja za plače

Sevnica, 01. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V sevniški tekstilni družbi Jutranjka je okrog 90 zaposlenih danes dobilo v podpis pogodbo o zaposlitvi za določen čas za rok enega meseca.

Denar
Denar FOTO: POP TV

Kot je danes povedala direktorica družbe Tatjana Baloh, naj bi po tem času zaposlene zaposlil drug prevzemnik del, o katerem pa danes še ni želela dajati izjav. Nekaj več kot 150 zaposlenih v družbi pa je danes prejelo 30.000 tolarjev gotovine iz sklada samopomoči, saj še vedno niso prejeli plače, ki je bila za izplačilo predvidena 18. marca. Kot je dodala Balohova, zaradi pomanjkanja sredstev plač tudi v naslednjem tednu še ne bodo izplačali.

Za stabilizacijo sevniške družbe Jutranka se v njenem vodstvu še vedno intenzivno pogovarjajo tudi z ministrstvom za gospodarstvo. Osnovni cilj njene reorganizacije namreč še vedno ostaja postopno odpuščanje in ohranitev proizvodnje v Sevnici v čim večjem obsegu, pri tem pa upajo tudi na ustrezno sodelovanje države.


Današnjega izplačila pa ni prejelo 23 odpuščenih delavcev, ki so brez dela ostali februarja. Po nekaterih informacijah so ti že dobili dokumente o izplačilu odpravnine. Kot so povedali zaposleni, so se nekateri nekdanji delavci že pripravili na tožbo zoper upravo, ki pa naj bi jim to odsvetovala.

Upravičencem do odpravnine se namreč zdi zavajajoče stališče uprave o izplačilu odpravnin, če v družbi nimajo niti za plače. Odpravnine naj bi po besedah predstavnice sindikata v družbi Slavice Mirt glede na predviden poseben dogovor z upravo sicer izplačali v več obrokih.