Gospodarstvo

Nezanimivi za tuje vlagatelje

Ljubjana, 21. 07. 2007 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je imela med novimi članicami Evropske unije najnižji delež tujih neposrednih investicij v BDP.

Slovenija je za tuje vlagatelje nezanimiva
Slovenija je za tuje vlagatelje nezanimiva FOTO: Reuters

Slovenija sodi po zadnjih podatkih med države unije z najnižjo stopnjo vstopanja tujih vlagateljev, ugotavljajo analitiki Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). "Težave imamo predvsem z administrativnimi ovirami na področju gradbenih dovoljen, registracije lastništva in ustanovitve podjetja, čemur je treba prišteti še visoko davčno obremenitev dela," ugotavljajo na Umar.

Slovenija sodi z 21,2-odstotnim deležem stanja vhodnih tujih neposrednih investicij v bruto domačem proizvodu (BDP) konec leta 2005 med države Evropske unije z najnižjo stopnjo penetracije tujih neposrednih investicij. Med starimi članicami unije so imele leta 2005 nižji delež le Italija, Grčija, Nemčija in Avstrija, med novimi članicami pa je imela Slovenija najnižji delež tujih neposrednih investicij v BDP.

Privlačnost za vlagatelje

Za tuje vlagatelje so glavnega pomena za privlačnost neke države dejavniki trga, kamor sodijo velikost trga, rast prebivalstva, rast in velikost BDP, dostop do izvoznih trgov in stroškovni dejavniki. Tem sledijo dejavniki investicijske klime, kamor sodijo politična stabilnost, makroekonomska stabilnost, regulatorni okvir, davčne stopnje in struktura, politika trga dela. Potem pa še specifična politika do tujih neposrednih investicij.

Rezultati anketiranja podjetij s tujim kapitalom v Sloveniji so pokazali, da problem niso toliko osnovni dejavniki privlačnosti države za tuje neposredne investicije, kot so velikost trga, cena in kakovost delovne sile, temveč regulatorni in ekonomsko-politični okvir. Izstopajo visoki davki, administrativne ovire, neučinkovit sodni sistem in tog trg delovne sile.

Prednosti in slabosti Slovenije

Tudi zaradi visokih davkov tujci nočejo vlagati v Sloveniji
Tudi zaradi visokih davkov tujci nočejo vlagati v Sloveniji FOTO: Reuters

Glavne konkurenčne prednosti Slovenije so lega v središču Evrope z dobrimi transportnimi in telekomunikacijskimi povezavami, članstvo v uniji, številne poslovne vezi v državah naslednicah nekdanje Jugoslavije, dobro razvita in tehnološko napredna industrija, dobro izobražena in stroškovno učinkovita delovna sila, stabilno in liberalizirano ter relativno dinamično gospodarstvo, visoka kakovost življenja z dobro razvitim šolskim in zdravstveno varstvenim sistemom.

Slabosti Slovenije, ki zavirajo pritok tujih investicij, pa so predvsem počasna privatizacija in močna lastniška prisotnost države v gospodarstvu, težave s pridobivanjem industrijskih zemljišč, slaba konkurenčnost delovne sile ter toga delovna zakonodaja, administrativne ovire pri registraciji podjetja, dovoljenjih za delovanje in zaposlovanje tujcev, neprepoznavnost in negativna podoba Slovenije kot lokacije za tuje neposredne investicije ter neustrezna institucionalna organiziranost pospeševanja tujih neposrednih investicij.

V poročilu ugotavljajo, da bo morala biti slovenska politika pri spodbujanju priliva tujih neposrednih investicij precej agresivnejša, če res hoče pritegniti razvojno pomembne projekte.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

think SMART
23. 07. 2007 11.03
Nezanimivi za tuje vlagatelje -zakaj je to dobro? To je dobro za to,da se slovenska podjetja ustalijo na trgu oz. da jih ne povozijo tuje multinacionalke. Tuja vlaganja pomeni nakupovanje slovenske(že tako majhne zemljice) s katero bi tuja podjetja živela na račun našega trga in tako bi slovenski € odtekal v tujino. nekateri boste rekla,da več podjetij pomeni boljšo konkurenco... to je seveda res vendar mislim,da dajmo še slovenskim s.p. -jem,d.o.o.-jem,d.d.-jem in drugim šanso. Veliko novih idej pride iz tujine. Zakaj ne bi izkoriščali te ideje na slovenskih tleh s pomočjo slovenskih podjetij(če že ne drugače pa s strani slovenskih ekskluzivnih distributerjev,ki bi zastopali tuje ideje v Sloveniji). To bi preprečevalo odtok kapitala v tujino. Sam sem delal v italijanski firmi in sem sam na sebi ugotovil kakšne posledice to prinaša. Slovenci smo zapostavljeni in potrošna delovna sila.Plača je bila dobra vendar kaj pomaga, če se počutiš kot smet zaradi zatiranja!!! V neki francoski veleblagovnici se dogajajo še hujše stvari. Ne pravim,da se take stvari ne dogajajo tudi v slovenskih podjetjih ampak vsaj kapital ostaja znotraj meja. Konkreten primer države,ki se"prodaja" je Črna gora. To me žalosti,ker imam tudi sam nekaj korenin tam. Rusi pokupujejo vse prek in počez, potem so še tu Izraelci,Italijani,tudi Slovenci in še mnogi drugi. Ljudje v ČG enostavno imajo zelo nizekj standard življenja kar jih naredi ranljive ,ko jim bogataši ponudijo bajne vsote. njihovo gospodarstvo enostvno ni imelo časa za razcvet. Slovenija pa se je začela gospodarsko krepiti že takoj po osamosvojitvi medtem,ko je bila ČG v pesti starih komunistov oz. srbskih radikalcev in skratkomalo mafije. Moj bratranec,ki je lani doštudiral politično pravo v Beogradu pravi,da smo lahko srečni zaradi pravočasnega pobega iz SFRJ. Mislim,da bi se vsi bolje razgledani strinjali z njim. Zato pravim; častimo svojo gospodarsko svobodo in ne preidimo v jarem tujega kapitala ,in pustimo ,da roža slovenskega gospodarstva vzcveti.
nemejugat
23. 07. 2007 11.00
...ja vsega pa res ne moremo imeti, hvaliti se kako smo s poraščenostjo z gozdovi med vodilnimi v Evropi, naravo da imamo ohranjamo in sedaj še da bi bili pozidani najbolje. Saj prav da obstaja razvoj, tako tudi mora biti, nemoremo pa preko dejstva, da so nekatere nove članice EU bile po BDP, plačah in marsičem daleč za nami. S tem so bile zanimivejše za zahodni kapital, poleg tega pa so vsi ti trgi daleč večji kot je slovenski. So pa na koncu postali tudi hlapci drugih na svoji zemlji ...primer Madžarska... Slovenija šteje boga 2 miljona ljudi in tako mora s tem zapolniti požrešen birokratski aparat in tako so tudi davki višji itd... Piše da ima Slovenija zelo pomemben geostrateški položaj, torej živela bi lahko od tranzita, transporta, toda žal se v pisarnah ministra Božiča tega povsem ne zavedajo, proge bodo zgrajene morda leta 2020, sedaj pa še minister Bajuk meša z nekimi holdingi in nemškimi železnicami... A bomo tudi to prodali??? Splošna plovba je šla, ok, lahko ustanovimo novo navtično podjetje, toda novo Luko, železnice, praktično žilo razvoja ne moremo... Mislim da se nekim že blede... Igralnica v NG. ne vem če bo ravno propadla, toda mislim da bi Slovenija kot država lahko dala dovolj velik finančni vložek v igralnico in s tem jo ohranila svojo in tako Američanov nebi bilo treba. Denarja v Sloveniji je dovolj, samo troši se ne pravilno... Nekateri se borijo samo za svoje riti, vse neki klientelizem, VIP osebki, na dolgi rok pa vsi skupaj izgubljamo. Narod, vlada pa postavimo se vendar že na svoje noge!
budda
22. 07. 2007 21.19
Rezultati anketiranja podjetij s tujim kapitalom v Sloveniji so pokazali, da problem niso toliko osnovni dejavniki privlačnosti države za tuje neposredne investicije, kot so velikost trga, cena in kakovost delovne sile, temveč regulatorni in ekonomsko-politični okvir. Izstopajo visoki davki, administrativne ovire, neučinkovit sodni sistem in tog trg delovne sile. so true... sploh pa visoki davki in neučinkovit sodni sistem
Uporabnik113189
22. 07. 2007 13.09
Kriss714, tokrat se strinjam s tvojim celotnim komentarjem. Me zanima kdo od tukaj prisotnih bi vložil svoj denar v državo, ki ima visoke davke in takšno zakonodajo ter sodišča, kjer te opeharijo za vse prihranke? Je dovolj drugih držav po svetu, kjer ni takšne vlade in mafije, ki pokrade vse kar ni skrito in zakopano 10 klafter pod zemljo ( jasno vse po zakonu) in potem že najde način da podari "našim".
nintendo64@email.si
22. 07. 2007 12.22
mbbirdy: tako je. Najhujša pa je potem slovenska faušija, ko neka tuja država najde neko tržno nišo in služi na njen račun, čeprav bi lahko v Sloveniji že dolgo tega služili podobno. Popolnoma isto bo z igralništvom. Mi jih bomo pregnali, na koncu jih bodo pobrali Hrvati in kakšen otok spremenili v igralniško meko.
goso
22. 07. 2007 00.58
Ne rabmo še tujih parazitov. Zakaj pod soncem bi jim ponujal dobiček, ki lahko ostane tu. Noben problem ni furat domačih podjetij doma, tud ne vem zakaj bi moral nekteri bit paraziti, sej mamo tolk ekonomistov...
kriss714@amis.net
21. 07. 2007 13.09
Logično, pri teh daqvkih in pri taki varnosti zasebne lastnine. Še slabše bo. Pa še naprej veselo futrajte proračunske parazite.
mbbirdy@gmail.com
21. 07. 2007 12.20
Vse sosednje države nas bodo povozile. Poglejte tudi zaplete z igralništvom v NG ... Mi se bomo pa raje kregali med seboj ..