Gospodarstvo

Nevarne evropske elektrarne

Ženeva, 12. 05. 2007 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemčija in Velika Britanija sta zasedli vrh seznama držav, katerih termoelektrarne najbolj onesnažujejo okolje.

Po deset elektrarn z največjimi okolju škodljivimi izpusti stoji v Nemčiji in Veliki Britaniji
Po deset elektrarn z največjimi okolju škodljivimi izpusti stoji v Nemčiji in Veliki Britaniji FOTO: Reuters

Poročilo okoljevarstvene organizacije WWF razkriva, da sta Nemčija in Velika Britanija zasedli vrh seznama držav, katerih termoelektrarne najbolj onesnažujejo okolje. Po deset elektrarn z največjimi okolju škodljivimi izpusti stoji v Nemčiji in Veliki Britaniji, štiri na Poljskem, dve v Grčiji ter po ena v Španiji, na Češkem, Portugalskem in v Italiji.

Organizacija WWF je v poročilu zbrala podatke o 30 elektrarnah z največjimi izpusti ogljikovega dioksida v EU ter jih razvrstila po učinkovitosti. Analiza temelji na podatkih o izpustih v letu 2006.

Prvo mesto je zasedla elektrarna Agios Dimitrios v Grčiji, ki na vsako kilovatno uro proizvedene elektrike spusti v zrak približno 1,35 kilograma ogljikovega dioksida. Tudi druga največja onesnaževalka s seznama, imenovanega Dirty Thirty, stoji v Grčiji. To je termoelektrarna Kardia, katere izpusti ogljikovega dioksida na kilovatno uro proizvedene elektrike znašajo 1,25 kilograma. Tretja na seznamu pa je elektrarna Niederaussem v Nemčiji (1,2 kilograma).

V raziskavi naša država ni sodelovala
V raziskavi naša država ni sodelovala FOTO: POP TV


Od prvih deset termoelektrarn na premog, ki v EU najbolj onesnažujejo okolje, jih šest stoji v Nemčiji. "Podatki dokazujejo, da je evropski komisar za okolje Stavros Dimas popolnoma pravilno kritiziral energetsko politiko Nemčije," je dejala Regine Guenther iz WWF Deutschland. Dimas je Nemčijo posvaril pred gradnjo novih termoelektrarn na premog.

Analiza je pokazala, da je vseh 30 termoelektrarn s seznama lani v zrak spustilo skupaj 393 milijonov ton ogljikovega dioksida. To predstavlja deset odstotkov celotnih izpustov ogljikovega dioksida v EU.

V vseh 30 termoelektrarnah s seznama kurijo premog, med prvimi desetimi pa kot gorivo uporabljajo lignit, ki še posebej intenzivno prispeva k proizvodnji ogljikovega dioksida. Ker ogljikov dioksid velja za glavnega krivca za globalno segrevanje in klimatske spremembe, bi morali v EU vzpostaviti tako shemo trgovanja z emisijami, ki bi spodbujala vlaganja v čistejše in bolj učinkovite naprave, svetuje poročilo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ernest83
13. 05. 2007 01.45
Ja, te elektrarne bi najprej zaprli, ne pa jedrskih. Bi blo več koristi.
lennchma23
12. 05. 2007 14.02
Moram priznati, da počasi pa se le premikajo stvari glede onesnaževanja ozračja. Sem celo presenečen, da se zadnje mesece zelo veliko govori o podnebju in njegovih spremembah. Vsekakor je potreben takšen trend teh novic še v prihodnosti, da bodo ljudje skorajda na vsakem koraku obveščani o težavah in rešitvah za naše podnebje. Ljudje, čimveč debatirajte o tem.