Gospodarstvo

Neupravičen embargo

Bruselj, 27. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropska komisija je Franciji dala dva tedna časa za odpravo embarga na uvoz britanske govedine. Francoska vlada tega ni pripravljeni storiti, saj naj bi o tem odločala njihova agencija za prehransko varnost šele v jeseni.

Nezaželjena britanska govedina
Nezaželjena britanska govedina FOTO: 24ur.com

Francija je edina članica EU, ki ima po šestih letih še vedno v veljavi embargo. Ta je bil v drugi polovici 90. let uveden zaradi izbruha bolezni norih krav na Otoku, nato pa z odločitvijo na ravni EU že pred časom ukinjen.

Kaj natančno bo Evropska komisija storila, če se Francija z razsodbo sodišča Evropskih skupnosti z decembra lani ne bo uskladila, Bruselj še ni napovedal. Možno pa je, da se bo znova obrnila na sodišče in zahtevala denarno kazen za Pariz. Te znajo biti precej visoke. Grčija je bila pred časom zaradi neuskladitve z eno izmed direktiv EU oglobljena za okrog 20.000 evrov na dan. "Francija mora razumeti, da bo plačala, če bo še naprej kršila zakonodajo EU," so komentirali v Bruslju.

V Parizu pa so opozorila Evropske komisije zavrnili. V Parizu so dejali, da za ukinitev embarga na britansko govedino potrebujejo zeleno luč nacionalne agencije za varno prehrano, ta pa bo naslednje mnenje o zadevi pripravila septembra. Drugače so seveda bruseljsko odločitev sprejeli v Veliki Britaniji. "Obstoj francoskega embarga je škandalozno in neupravičeno dejstvo, zato je prav, da ga Francija čim prej ukine," so po poročanju tiskovnih agencij dejali pri britanski nacionalni kmetijski zvezi.