Gospodarstvo

Nepričakovana inflacija evropske banke potisnila v dvig obrestnih mer

Bern/Oslo/London, 22. 06. 2023 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Če želimo ukrotiti visoko inflacijo, bodo verjetno potrebni dodatni dvigi obrestne mere, je v sredo dejal predsednik ameriške centralne banke. Fed je obrestno mero v zadnjih 15 mesecih zvišal desetkrat zapored, prejšnji teden je prvič v tem obdobju ostala nespremenjena. So pa ta teden 'zaradi nepričakovano visoke inflacije' obrestno mero povišale britanska, norveška, švicarska in turška centralna banka.

Višanje obrestne mere
Višanje obrestne mere FOTO: Shutterstock

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell je včeraj pred začetkom dvodnevnega zaslišanja v ameriškem kongresu ocenil, da bodo verjetno potrebni dodatni dvigi obrestnih mer za ukrotitev visoke inflacije. Fed prejšnji teden sicer ni spreminjal ključne obrestne mere, potem ko jo je v zadnjih 15 mesecih zvišal desetkrat zapored.

Kljub agresivnim potezam Feda inflacija ostaja precej nad dolgoročnim ciljem dveh odstotkov, je tudi dejal Powell.

"Skoraj vsi člani odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) pričakujejo, da bo primerno, da se obrestne mere še nekoliko dvignejo do konca leta," je Powell dejal v govoru, pripravljenem za zaslišanje pred odborom predstavniškega doma za finančne storitve. Osrednja obrestna mera po zadnji odločitvi FOMC ostaja na ravni med 5,00 in 5,25 odstotka.

Jerome Powell
Jerome Powell FOTO: AP

Fed je objavil tudi posodobljene gospodarske napovedi, ki nakazujejo, da bo morda letos potrebno zvišanje obrestne mere še za pol odstotne točke. Na podlagi vprašanj članov odbora za finance predstavniškega doma je Powell pojasnil, da bo najverjetneje najbolj smiselno upočasniti tempo višanja obrestnih mer, višina obrestnih mer pa da je ločeno vprašanje od tempa višanja.

Glede bančnega sistema je zagotovil, da je trden, kljub nedavnim težavam nekaterih bank. "Težave Silicon Valley Bank, Signature Bank in First Republic Bank so deloma posledica težav z likvidnostjo. Regulacija likvidnosti ni bila dovolj trdna," je dejal.

Vendar pa bo Fed šele ocenil, do kakšne mere je morda treba povečati likvidnostne rezerve. "Fed mora paziti, da ostra pravila ne bodo škodovala manjšim bankam," je dejal Powell.

Inflacija se je od sredine lanskega leta umirila, vendar pa inflacijski pritiski ostajajo močni, proces znižanja inflacije na dva odstotka letno pa bo trajal še nekaj časa. Osnovna inflacija brez cen energije in hrane, ki jo Fed najbolj upošteva, je bila maja na letni ravni 5,3-odstotna.

Zaradi inflacije v dvig britanska, norveška in švicarska centralna banka

Čeprav Fed ključne obrestne mere v preteklem tednu ni spreminjala, se je za dvig odločilo več evropskih bank, in sicer zaradi inflacije, ki "je bila večja od pričakovanj".

Britanska centralna banka Bank of England je danes ključno obrestno mero zvišala za 0,5 odstotne točke na pet odstotkov, kar je nova najvišja raven v skoraj 15 letih, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za trinajsti zaporedni dvig ključne obrestne mere. Ekonomisti so pričakovali manjši dvig, in sicer za 0,25 odstotne točke. "Gospodarstvu gre bolje od pričakovanj, vendar je inflacija še vedno previsoka in s tem se moramo spopasti," je ob dvigu dejal guverner britanske centralne banke Andrew Bailey

Zvišanje ključne obrestne mere bo po navedbah dpa najverjetneje še okrepilo krizo na Otoku. Sledilo bo namreč zvišanje obrestnih mer pri poslovnih bankah, vezanih na kreditne kartice, hipotekarna in druga posojila. To bo še otežilo življenja Britancev, ki jih močno pestijo podražitve življenjskih potrebščin ter stanovanjskih in transportnih stroškov.

Norveška centralna banka
Norveška centralna banka FOTO: Shutterstock

Prav tako je danes za 0,5 odstotne točke, na 3,75 odstotka, svojo ključno obrestno mero zvišala norveška centralna banka. Banka je obrestno mero tako zvišala enajstič od leta 2021 dalje. Banka je ob današnjem dvigu obrestne mere namignila na verjetno zvišanje tudi v avgustu, navaja AFP.

Maja je osnovna inflacija, ki ne vključuje cen energije in davčnih sprememb, na Norveškem znašala 6,7 odstotka, kar je najvišja raven od oblikovanja indeksa leta 2001. Norveška valuta, krona, je šibkejša kot kdaj koli prej, zaradi česar je uvoz dražji. K višjim cenam prispevajo tudi dvigi plač.

Švicarska centralna banka je ključno obrestno mero danes zvišala za 0,25 odstotne točke na 1,75 odstotka, potem ko se je marca odločila za dvig za 0,5 odstotne točke. "Ni mogoče izključiti, da bodo v srednjeročnem obdobju potrebna nova zvišanja v denarni politiki Švicarske nacionalne banke za zagotovitev cenovne stabilnosti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Letna stopnja inflacije v Švici se je po pojasnilih banke v zadnjih mesecih močno znižala in je maja znašala 2,2 odstotka. Švicarska centralna banka padec inflacije pripisuje predvsem nižjim cenam naftnih derivatov in zemeljskega plina.

Po dveh letih v dvig tudi v Turčiji – za 6,5 odstotne točke

Prvič po dveh letih je obrestno mero dvignila tudi turška centralna banka. Zvišala jo je za 6,5 odstotne točke na 15 odstotkov. Iz banke so sporočili, da bodo nadaljevali z zaostrovanjem denarne politike, dokler se inflacija ne zniža. Turčija se tako odmika od dosedanjega nenavadnega pristopa k boju z inflacijo.

"Zaostrovanje denarne politike se bo okrepilo, kolikor bo treba, in to pravočasno ter postopoma, dokler ne bo doseženo občutno izboljšanje inflacijskih obetov," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz centralne banke.

Centralna banka se je za dvig ključne obrestne mere odločila na prvem zasedanju, odkar je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zmagal na majskih volitvah. Erdogan je za vodjo turške centralne banke imenoval nekdanjo ameriško bankirko Hafize Gaye Erkan, ki je zamenjala Sahapa Kavciogluja. Erkan je prva ženska na tem položaju.

Banka je obenem obljubila, da bo "poenostavila in izboljšala" politiko, ki so jo prejšnje Erdoganove vlade uporabljale, da bi prebrodile najhujšo gospodarsko krizo v Turčiji od devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Po uradnih vladnih podatkih je bila stopnja inflacije v Turčiji maja sicer blizu 40 odstotkov.

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sebix
23. 06. 2023 12.18
+8
Najvecje politicne greske, ki so jih naredili EU brihtnezi v zadnjih letih: 1.zapiranje vsega zaradi covida 2.nepregledno podeljevanje denarja (printanje) 3.podpora Ukrajini in neumne sankcije Rusiji 4.migrantska politika (nekontrolirano uvazanje ljudi)
nikhrast
23. 06. 2023 17.21
-10
Največji problem pa mentalno bolni, samo poglej zgornji komentar.
slohren
22. 06. 2023 21.51
+3
Država vzame z davki, ECB pa z euriborjem, kaj mi pomaga 200eur večja plača, če mi 150 maj ostane od lani, praktično nič ne ostane, zakaj se sploh še zezam in delam če nima smisla...
cecen
22. 06. 2023 21.38
+11
Kolikor vem se splošni podražitvi reče inflacija. Če bodo dvignili obrestno mero je to splošna podražitev. Torej z dvigom obrestne mere pride do inflacije. Kako bodo torej "ukrotili" inflacijo, če povzročajo inflacijo? A je to tisto: proti ognju se bori z ognjem? Koga nate€&@ujejo?
nikhrast
22. 06. 2023 21.44
-11
Poglej kako smo tu v Kanadi in Ameriki ukrotili inflacijo, v Kanadi 4.4%, v Ameriki pa 4.05%, dvig obresti je pa vzrok tega.
Mahh
22. 06. 2023 21.31
+5
“Nepricakovana inflacija” ???? Kaka nepricakovana se jst sm jo pricakovau pa nisem nevem kaksen bistroumnes na podrocju ekonomije, se.
_Heisenberg_
22. 06. 2023 21.03
+0
iz 180 eu se mi je dvignilo na 240eu... sramota...ze tako sem preplaceval
SAKOSAKO
22. 06. 2023 20.48
+3
Evropska banka si lahko vzame kadar hoče in koliko hoče!!! Kdo bo pa nam kaj dal, razen višjih obresti??????
tomi?
22. 06. 2023 20.32
+3
Še malo , pa bo tako kot v bivši yugi ( euro ala yu dinar)
Antena
22. 06. 2023 20.07
+12
Evropska banka samo krade
Sorry
22. 06. 2023 20.07
+6
Nepričakovano. Pa to v nekaj državah naenkrat. Strokovnjake.
MucaNeGrize
22. 06. 2023 20.03
+9
ni problem dvig obrestnih mer / s čimer sicer patetično poskušajo zajeziti inflacijo....problem , ki sledi in je že v teku je deindustrializacije eu ...menda je jasno kaj to pomeni...kupiti osla , 7 kokoši in petelina ter košček zemlje ...obdelovati in kramljati samo s temi bitji že zaradi lastne mentalne higiene brez msm in laži zahodne propagande carstva laži in ekstremne cenzure...Amen...ps . živali pač nikoli ne lažejo in so poštene v vsem . Najbolj abotno je , da vojne hujskačice in rasitke krulijo o zmagi in laži zahodne propagande jemljejo za resnico....ker jo prodajajo zahodni politiki...v isti sapi zna zajruliti - da politikom sploh ne verjame ..vladi zaupa , ne zaupa pa politikom...v vladi verjetno sedijo bitja iz vesolja ...
MucaNeGrize
22. 06. 2023 19.56
+7
ah ...nemogoče...vojna hujskačica in rasitka zmagovito s čredo vendar kruli , da tega v eu in posledično v Sloveniji sploh ni ...Sankcije RF sedaj že kažejo prve rezultate . Potrebno se je zavedati , da so to šele drobni začetki kaj sledi v bodočih 5.letih....razen ...razen , če bodo vsi vojni hujskači prepovedani in njihovo delovanje prav tako - vključno s vonderlajdro in vsemi navzdol...
MTM AUDI
22. 06. 2023 19.30
+5
Nic se sprenevedat posledica sankcij bomo drzavljani se dolgo cutili..
Dr.Rugelj
22. 06. 2023 19.17
+6
Ni več pričakovanega zaslužka na račun covida, vojne v Ukrajini,..pa sedaj dvigujejo obrestne mere - pa dobro vedo, da na dolgi rok ravno to početje dviguje inflacijo !..vse gre po planu elitnežev,...
boris c
22. 06. 2023 18.46
+8
Določeni so dobro zaslužili, služijo sedaj in služili bodo v prihodnje. Mi, preprosti ljudje nismo med njimi.
Hujošgrimošjanoš
22. 06. 2023 18.42
+12
Sankcije delujejo, je treba placat nesmiselno vojno. Novinarji vi ste s propagando krivi za smrti stotisoce mladih ukrajinskih moskih!
Sorry
22. 06. 2023 20.06
+4
123soba
22. 06. 2023 18.41
+5
Obrestna merq na depozite. 0,001 🤮🤮🤮
proofreader
22. 06. 2023 18.53
-4
kakorkoliže
22. 06. 2023 18.17
+23
Po vsem tem nenormalnem printanju denarja je inflacija nepričakovana. Pa koga imate za norca?
Forum 21
22. 06. 2023 18.20
+14
vvvilice
22. 06. 2023 18.11
+22
NEPRIČAKOVANA INFLACIJA jih je presenetila kot cestarje napovedan sneg!
vvvilice
22. 06. 2023 18.09
+23
Pri vsej korupciji, lažni plandemiji, denarju za vzhod, ... je povsem logično, in PRIČAKOVANO, da bo inflacija kar velika. Še večja bo. Pa ni potrebno biti ekonomist, da bi lahko to vedel.
vvvilice
22. 06. 2023 18.07
+19
Nepričakovana? Kakšni strokovnjaki pa so!