Gospodarstvo

Nepravilna poraba denarja

Bruselj, 19. 04. 2007 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi nepravilne porabe kmetijskega denarja bodo morale države EU v evropski proračun vrniti 285 milijonov evrov.

Mariann Fischer Boel
Mariann Fischer Boel FOTO: Reuters

Zaradi nepravilne porabe kmetijskega denarja v obdobju 2002-2004 bodo morale države članice Evropske unije v evropski proračun vrniti skupaj 285 milijonov evrov. Slovenija v tem času še ni bila članica unije, zato se preiskava nanjo in tudi druge nove članice ne nanaša, je potrdila Evropska komisija in dodala, da lahko novinke prve ukrepe v primeru nepravilnosti pričakujejo v letih 2008 in 2009.

Največ bo morala plačati Španija

Komisija bo najbolj oglobila Španijo. Ta bo morala zaradi nespoštovanje rokov za plačila v okviru plačilne sheme za oreške, težav pri obdelavi paradižnika ter zaradi pomanjkljivosti v revizijskih in tehničnih postopkih plačati skupaj 83 milijonov evrov. Prav tako zaradi nespoštovanje rokov za plačila ter nepravilne klasifikacije nepravilnosti bo kazen v višini 54 milijonov evrov doletela Veliko Britanijo.

Italija pa bo morala plačati dobrih 51 milijonov zaradi težav v finančni reviziji, nezadostnega nadzora pri svojih novih ukrepih na področju razvoja podeželja ter nepravilnih ocen glede vinorodnih območij. Grčija bo morala vrniti 35,8 milijona evrov zaradi neučinkovitih kontrol, kazen pa je doletela prav vse stare članice razen Švedske.

Evropska komisija je danes poudarila, da je njena naloga zagotavljanje spoštovanja vseh pravil na področju skupne kmetijske politike (SKP) s strani držav članic. Komisarka za kmetijstvo in razvoj podeželja Mariann Fischer Boel je dejala, da Bruselj dela vse, da bi se kmetijski denar kar najbolje porabil, zato morajo države denar vrniti, če ga porabijo na nepravilen način.

Glede na to, da je Slovenija postala članica unije leta 2004, Bruselj pa za preverbo sistemov potrebuje od dveh do pet let, komisija prve ukrepe v novinkah ne pričakuje prej kot prihodnje leto.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.