Gospodarstvo

Nemci mimo kriterijev EU!

Berlin, 23. 06. 2006 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemški parlament je danes s šestmesečno zamudo odobril prvi proračun vlade kanclerke Angele Merklove.

Poslanci spodnjega doma nemškega parlamenta so proračun za leto 2006 v višini 330 milijard dolarjev sprejeli s 409 glasovi za in 149 proti. Po besedah nemškega finančnega ministra Peera Steinbruecka gre za "prehodni proračun" na poti Nemčije k zmanjšanju proračunskega primanjkljaja pod mejo treh odstotkov bruto domačega proizvoda. Ta cilj naj bi dosegli naslednje leto.

Nemčija je že peto leto zapored presegla mejo 3 odstotkov, ki jo je kot enega od kriterijev za članstvo v evroobmočju postavila Evropska unija.
Nemčija je že peto leto zapored presegla mejo 3 odstotkov, ki jo je kot enega od kriterijev za članstvo v evroobmočju postavila Evropska unija. FOTO: Reuters

S pomočjo danes sprejetega proračuna naj bi ponovno oživili nemško gospodarstvo, in to še pred povišanjem davka na dodano vrednost s 16 na 19 odstotkov januarja prihodnje leto. Zvišanje DDV je sicer najpomembnejši ukrep vlade Merklove za zmanjševanje proračunskega primanjkljaja in spodbujanje gospodarske rasti.

Proračunski primanjkljaj Nemčije naj bi letos znašal 3,3 odstotka BDP. To pomeni, da bo Nemčija že peto leto zapored presegla mejo treh odstotkov, ki jo je kot enega od kriterijev za članstvo v evroobmočju postavila Evropska unija.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.