Gospodarstvo

'Ne' zgodnjim poročilom

Helsinki, 09. 09. 2006 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski finančni minister Andrej Bajuk je proti zgodnejšem proračunskem poročanju Evropski uniji.

Proračun je treba najprej predstaviti domačemu, šele nato pa tudi evropskemu parlamentu, meni minister Bajuk.
Proračun je treba najprej predstaviti domačemu, šele nato pa tudi evropskemu parlamentu, meni minister Bajuk. FOTO: Reuters

Slovenski finančni minister Andrej Bajuk je zavrnil načrte Evropske komisije, po katerih bi članice Evropske unije o svojih programih in proračunskih načrtih Bruslju poročale že v prvi polovici aprila in ne šele ob koncu vsakega koledarskega leta. "Proračuna ne moremo prej predstaviti komisiji kot domačemu parlamentu," je zavrnitev utemeljil minister Bajuk.

Kot je razložil ob robu neformalnega zasedanja finančnih ministrov EU v Helsinkih, bi želela Evropska komisija preverjati "situacijo še pred pripravo proračuna" ter že v tej fazi terjati morebitne dodatne ukrepe za uravnoteženo blagajno, za katero si morajo skladno s pravili povezave prizadevati članice. "A ta predlog smo ministri zavrnili in menili, da bi komisija morala okrepiti nadzor v osrednjem obdobju," je dejal Bajuk.

Nemčija zajezila primanjkljaj

Finančni ministri Evropske unije pa so sklepni dan dvodnevnega neformalnega zasedanja v Helsinkih izrazili zadovoljstvo, da je Nemčiji uspelo obrzdati previsok proračunski primanjkljaj - prvič po letu 2001 bo letos namreč zdrsnil pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), in sicer na 2,8 odstotka. "To je glasba za naša ušesa," je ob koncu zasedanja dejal predsedujoči, finski finančni minister Eero Heinaluoma.

Zadovoljen je bil tudi evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia. Ker bo Berlinu primanjkljaj pod dovoljeno mejo uspelo znižati že v letošnjem letu in ne šele v letu 2007, kot se je Nemčija morala s konkretnim načrtom ukrepov zavezati pred EU, je Evropska komisija "bolj optimistična kot pred nekaj meseci". Za zdaj niso potrebni nobeni dodatni ukrepi, je dodal.

Bo oktobra konec postopka?

EU je sicer proti Nemčiji v letu 2002 sprožila postopek zaradi previsokega primanjkljaja, ki formalno še vedno teče, država pa je bila do nedavnega v položaju, ko so ji zaradi vztrajne kršitve pakta o stabilnosti in rasti, temeljnega mehanizma za zagotavljanje trdnosti evroobmočja, grozile finančne sankcije. A postopek proti Berlinu bo v prihodnjih mesecih ustavljen.

Finančni ministri v Helsinkih
Finančni ministri v Helsinkih FOTO: Reuters

Nemški finančni minister Peer Steinbrück, ki je kolegom poročal o izboljšanem položaju javnih financ v državi, pričakuje, da bo postopek morda ustavljen celo že oktobra. "Kazen nam ne grozi več," je tudi zadovoljno poudaril. S tem se za Nemčijo končuje ponižujoče obdobje, ko je skoraj pokopala pakt, glavna zagovornica katerega je ob njegovem oblikovanju leta 1997 bila in reformo katerega je posledično skorajda izsilila.

Največje gospodarstvo v EU pa ni edino, proti kateremu teče postopek zaradi prevelike luknje v proračunu - takih je skoraj polovica. Vsem uspešno ukrepanje še ni uspelo, čeprav je Evropa trenutno priča gospodarski konjukturi. Komisar Almunia je sicer poudaril, da morajo tudi druge članice EU slediti nemškemu zgledu.

Ponovno je Almunia tudi ponovil opozorilo, da mora EU trenutne "dobre čase" - letos naj bi njeno gospodarstvo zraslo za 2,7 odstotka, evroobmočje pa za 2,5 odstotka - izkoristiti: članice morajo nadaljevati s strukturnimi reformami in fiskalno konsolidacijo.

Glede Nemčije je Almunia sicer napovedal, da jo bo Evropska komisija pred ustavitvijo postopka vzela pod drobnogled še nekoliko podrobnejše, ko bo novembra objavila jesensko gospodarsko napoved, počakati pa namerava tudi, da ji Berlin dostav predlog proračuna za prihodnje leto. Zato oktobrskega roka za ustavitev postopka ni potrdil.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
21. 09. 2006 16.41
Jaka37, tega sranja pa že enkrat dost. V moji denarnici ni več nič zlatega. Čedalje več pajčevine. Če partija nebi omogočla očetu in mami, da sta naredila hišo bi bla kriza. Od zdaj naprej se deklariram za komunista. In če ne noben drug te bom jaz osebno spravu na Goli otok, kamor tudi sodiš, pa partija gor ali dol.
bnam 2707
10. 09. 2006 11.22
Vsi smo za gospodarski prsperitet,vendar ne na račun najnižjih slojev prebivalstva. Ta vlada je bila izvoljena zaradi velikih napak prejšnje. Saj so se nekatere stvari na začetku malo premaknile,sedaj pa vse kaže,da temu ni tako. Če mene vprašate,so davki lahko tudi zelo visoki,vendar moramo natanko vedeti,kaj z tem dobimo.Tako pa so davki previsoki za to,kar dobimo... Ni pravično,da država plačuje davke in prispevke RKC. Oni so dovolj bogati in so dolžni plačevati za svojo komoditeto sami.Ni lepo,da RKC dobiva nazaj,kar je nacionalno bogastvo. Ni lepo,da se konkurenčnost gospodarstva gleda skozi plače delavcev,ki so mizerne,ni lepo,da ima večina delavce zaposlitev od danes na jutri,kar jim ne garantira socialne varnosti,le jemleje jim pravice,ki jih imajo tisti,ki so redno zaposleni. Tudi ni lepo,da zavod za zaposlovanje pošilja nezaposlene agencijam za delo,ki mastno služijo na račun nezaposlenih.Nevem in ne razumem zakaj se potem zavod za zaposlovanje ne ukine,saj ga drago plačujemo.Tudi na finančenem ministrstvu ni vse tako,kot bi lahko bilo.Na bančnem področju se plačuje,kar zunaj ne poznajo..vodenje računa,za denar,ki je zaupan banki. To pomeni,da banka ne zna obračati denarja,ki ji je zaupan,zato služi s pobiranjem mesečne članarine! Ni lepo,da morajo biti pšodjetniki obvezni člani nekih zbornic od katerih ni nobene korist npr.obrtna zbornica,ki je kot parazit. In še in še.....i
DIDAKTIK@SIOL.NET
10. 09. 2006 10.26
Uspeh vlade jaka 37-- ne me spravljat v smeh no prosim te ! Kje so uspehi?lažeš seb , drugim ne moreš , če maš pa ti dost, pomeni le to da si bil ti ali tvoji starši v partiji zelo uspešen ali uspešni, ker si za nov sistem potreboval odskočno desko-- a ne? RUDEČI CVET !
ivanz
09. 09. 2006 22.58
lej ga bajuka, kako mu gre na smeh krasti pravice delavcem! škoda, da ti nisem zavil vrata na brniku, tako si tekel, kot da bi te kdo preganjal. tisti, ki so na ulici zaradi tebe, mogoče?
jaka37
09. 09. 2006 22.17
DIDAKTIK. Ponovno. Nekateri očitno ne prenesete uspeha vlade in poraza partije. Za tvoje zdravje in počutje bo bolje, da se sprijazniš in uživaš v zlatih časih.
DIDAKTIK@SIOL.NET
09. 09. 2006 21.55
hvala admin za brisanje mojega mnenja o vladi---itak je jasna stvar kdo so kaj so---ti pa zih neki pod palec dobivaš, da brišeš naša mnenja
DIDAKTIK@SIOL.NET
09. 09. 2006 21.50
SEJ-- pol leta je premal za popucat svinjarijo, k jo kuhate čez let---hehehehe---sej vas bojo stisnil ob steno--saj upam da--držim pesti da našo državo tuji organi vzamejo v roke---bote malo manj kradli!!!!!