Gospodarstvo

'Ne' terminalom

Ljubljana, 04. 01. 2007 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Plinska terminala v Tržaškem zalivu bi imela škodljiv čezmejni vpliv, zato je projekt za Slovenijo nesprejemljiv.

Načrtovana plinska terminala
Načrtovana plinska terminala FOTO: POP TV

Projekta plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in njegovem obalnem območju imata bistven, pa tudi škodljiv čezmejni vpliv, je ugotovila vlada, ki se je seznanila z mnenji ministrstev in drugih organov. Zato sta oba predložena projekta plinskih terminalov v severnem Jadranu za Slovenijo nesprejemljiva, je po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Marko Starman.

Uničujoči vplivi na okolje

Vlada se je seznanila tudi s strokovnim poročilom o čezmejnih vplivih za načrtovana plinska terminala. Kot je povedal Starman, iz poročila izhaja, da so čezmejni vplivi plinskega terminala na morju v vseh obravnavanih segmentih bistveni oz. tudi uničujoči, zaradi česar vlada izgradnjo in delovanje tega terminala ocenjuje kot nesprejemljivo. Isto velja za vplive kopenskega plinskega terminala v Žavljah.

Slovenija se je odločila za postopek samostojne razgrnitve in presoje čezmejnih vplivov obeh plinskih terminalov v Tržaškem zalivu zato, ker Italija naše države ni vključila v svoj postopek. Postopek, ki je potekal na območni enoti Agencije za okolje v Kopru, se zaključuje z mnenjem, ki ga država v skladu z mednarodnim pravom posreduje drugi državi, na območju katere se projekti načrtujejo.

Nenavadne poteze Italije

Plinski terminal na morju
Plinski terminal na morju FOTO: POP TV

Ob tem se zdi Starmanu nenavadno ravnanje Italije, ki po eni strani vodi postopek s konkretnimi investitorji na projektni ravni, po drugi strani pa zatrjuje, da je celoten projekt še na strateški ravni in zato še ni čas za vključitev Slovenije.

Starman je še povedal, da so minuli petek na ministrstvu za okolje in prostor prejeli dopolnjeno dokumentacijo v zvezi z obema terminaloma, v katerem italijanska stran predlaga, da se konec tega meseca vključi tudi Slovenijo v postopek presoje čezmejnih vplivov na okolje. To je sicer pozitivno, vendar pa tudi presenetljivo, saj italijanska stran hkrati zatrjuje, da terminala ne potrebujeta ocene čezmejnih vplivov na okolje, je menil Starman.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.