Gospodarstvo

(Ne)potrebna zaščita

Ljubljana, 07. 12. 2005 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

T-2 trdi, da zaščite omejujejo prehod signala. Telekom trdi, da je varovalo nujno, APEC pa grozi s kaznijo.

Telekom trdi, da so varovalke nujne, T-2 pa, da onemogočajo dostop
Telekom trdi, da so varovalke nujne, T-2 pa, da onemogočajo dostop FOTO: POP TV
Spori med Telekomom in novim operaterjem T-2 potekajo že vse od konca poletja, ko je novi ponudnik telekomunikacijskih storitev vstopil na slovenski trg. Znano je, da je zaradi močnega oglaševanja in ugodne ponudbe privabil kar okoli 16.000 Slovencev, vendar pa jih operater še do danes ne more priklopiti ali pa jim ponuditi obljubljene hitrosti prenosa podatkov.

Podjetje T-2 se je odzvalo na ''netočnosti in neresnic v zvezi s prenapetostnimi zaščitami in njihovo domnevno potrebnostjo, ki jih je v torek navedel Telekom Slovenije''. Iz Telekoma so namreč sporočili, da jih je Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) na podlagi vloge podjetja T-2 pozval, naj odpravijo domnevno kršitev in odstranijo vse prenapetostne zaščitne varovalke oziroma druge naprave, vgrajene na paricah polnega razvezanega dostopa do krajevne zanke. V Telekomu so ob tem izrazili prepričanje, da je poziv agencije neutemeljen in da ne gre za kršitev veljavne zakonodaje ter vzorčne ponudbe.

Ob tem so v Telekomu v torek opozorili, da je prenapetostna zaščita nujno potrebna zaradi varnosti omrežja, kar je zapisano v vzorčni ponudbi in prilogi k pogodbi za razvezan dostop do krajevne zanke in skupno lokacijo. Po pojasnilih Telekoma je prenapetostna zaščita v omrežju potrebna zaradi varnosti aktivne in pasivne opreme (naprave in kabli), saj mora Telekom zagotoviti varno in nemoteno delovanje svojega omrežja. Zaradi tega odstranitev prenapetostnega varovanja ne more biti ustrezna rešitev.

T-2: Varovalke onemogočajo prehod VDSL signala

Kdaj, če sploh, bodo uporabniki T-2 lahko normalno dostopali do svetovnega spleta?
Kdaj, če sploh, bodo uporabniki T-2 lahko normalno dostopali do svetovnega spleta? FOTO: Reuters

T-2 pa je pri preklapljanju naročnikov na svoje VDSL omrežje v več primerih ugotovilo, da je hitrost prenosa podatkov po omrežju izredno majhna, čeprav je bila razdalja do kolokacijske točke majhna. Ob odstranitvi prenapetostne zaščite je hitrost dostopa v omrežje postala takoj primerna glede na dano razdaljo do kolokacijske točke in druge fizikalne parametre. Iz navedenega jasno sledi, da prenapetostna zaščita omejuje ali celo onemogoča prehod VDSL signala skozi bakreno parico. Zaradi te ugotovitve je podjetje T-2 naslovilo pritožbo na APEK.

Telekom Slovenije navaja, da ''v Telekomu Slovenije opozarjajo, da je prenapetostna zaščita nujno potrebna zaradi varnosti omrežja, kar je zapisano v vzorčni ponudbi in prilogi k pogodbi za razvezan dostop do krajevne zanke in skupno lokacijo''. T-2 trdi, da to ne drži, saj je v vzorčni ponudbi in prilogi k pogodbi navedeno, da ''Telekom Slovenije na področjih, kjer to zahtevajo klimatski in drugi pogoji, na posamezni krajevni kabel (KK) zagotavlja enostopenjsko varovanje s plinskimi odvodniki. Varovanje je izvedeno na glavnih delilnikih in kabelskih izvodih, na katerih so vključeni KK v nadzemni izvedbi", kar jasno pove, da Telekom varuje bakrene parice izgrajene v nadzemni izvedbi. V VDSL omrežje podjetja T-2 se praviloma vključujejo naročniki v urbanih okoljih, ker v Sloveniji nikjer ni telefonskih kablov v nadzemni izvedbi.

V vzorčni ponudbi in prilogi k pogodbi je jasno navedeno, da Telekom Slovenije pri razvezanem dostopu omogoči uporabo celotnega spektra bakrene parice nad področjem, ki ga zasedata PSTN oziroma ISDN. Praksa pri priključevanju naročnikov na VDSL omrežje pa jasno kaže, da velik del spektra ni na voljo za signal VDSL, ki je v primeru T-2 v popolnem skladu s Standardi ITU in ETSI. Podjetje T-2 ve, da obstajajo tudi prenapetostne zaščite, ki dopuščajo prehod VDSL signala, vendar očitno Telekom Slovenije ne vgrajuje primernih prenapetostnih zaščit.

Pri polno razvezani lokalni zanki bo podjetje T-2 v izogib poškodovanja naprav pri uporabniku in naprav v telekomunikacijskih vozliščih zaradi prenapetostnih pojavov samo vgradilo primerno prenapetostno zaščito, ki bo varovala naprave pri uporabniku in so v lasti T-2, ki jih je tudi dolžan v primeru prenapetostnih uničenj na lastne stroške zamenjati.

APEK grozi s kaznijo

APEK meni, da v tehničnem pogledu varovalni elementi, navedeni v vzorčni ponudbi za razvezan dostop do krajevne zanke in skupno lokacijo (RUO), sami po sebi ne povzročajo degradacije prenosnih poti za sisteme VDSL. Agencija se ob tem ne poglablja v tehnične podrobnosti možnih izvedb zaščit in njihovega morebitnega vpliva na prenosne lastnosti krajevne zanke.

Če Telekom ne bo ravnal v skladu s pozivom, ki mu ga je na podlagi pobude družbe T-2 poslal APEK, bo ta ukrepal skladno z zakonodajo. To pomeni, da bo nadaljeval s postopkom nadzora in o spornem vprašanju izdal odločbo. "Če bo ugotovila, da je prišlo do kršitev zavez, ki jih ima Telekom kot operater s pomembno tržno močjo, ga bo tudi kaznovala," so sporočili iz APEK.

Predstavnica za stike z javnostjo pri APEK Nataša Crnkovič je ob tem pojasnila, da Telekomovega odgovora na poziv zaenkrat še niso prejeli. Predstavnik za stike z javnostmi v Telekomu Slovenije Boris Ziherl pa je povedal, da je Telekom že pripravil odgovor, ki ga lahko na agenciji pričakujejo v postavljenem roku, ki se izteče v petek.

SORODNI ČLANKI