Gospodarstvo

'Ne odobravamo diskriminacije kadilcev'

Bruselj, 08. 08. 2006 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./N.M.
Komentarji
0

Trditve, da je EU prižgala zeleno luč za zavrnitev zaposlitve kadilcu so napačne, pravijo v Bruslju.

Nekadilci bolj kot kajenju nasprotujejo diskriminaciji
Nekadilci bolj kot kajenju nasprotujejo diskriminaciji FOTO: Reuters

Evropska komisija je po očitkih delavskih sindikatov, da je njeno stališče do diskriminacije kadilcev pri zaposlovanju formalistično, poudarila, da "nasprotuje vsakršni obliki diskriminacije". "Dejstvo, da evropska zakonodaja pri vrstah diskriminacije izrecno ne omenja kadilcev, še ne pomeni, da komisija takšno diskriminacijo odobrava. Vse oblike diskriminacije, ki niso zajete v evropski zakonodaji, sodijo v pristojnost držav članic," so pojasnili v Bruslju.

Evropska komisija ima v skladu s pravnim redom EU možnost priprave zakonodaje za preprečevanje diskriminacije na delovnem mestu na podlagi starosti, invalidnosti, spolne, verske usmerjenosti in osebnega prepričanja, medtem ko je diskriminacija na podlagi rase, etnične pripadnosti in spola nasploh prepovedana, so še pojasnili v Bruslju.

Trditve, da je "EU prižgala zeleno luč za zavrnitev zaposlitve kadilcu", da EU "podpira" ali "dopušča diskriminacijo kadilcev", so posledica napačnega tolmačenja stališča komisije v nekaterih medijih, menijo v Bruslju. "Ljudi bi bilo treba zaposlovati na podlagi njihovih zmožnosti in kvalifikacij," dodajajo.

Komisija resda spodbuja čisto okolje na delovnem mestu kot ukrep za zaščito zdravja nekadilcev in kadilcev, vendar to nikakor ne pomeni, da podpira diskriminacijo kadilcev. "To nikakor ni pravi način za soočanje s problemom odvisnosti od nikotina in posledicami kajenja na delovno okolje," so še poudarili v Bruslju.

Evropski sindikati tudi poudarjajo, da čeprav področje ni pravno urejeno, to ne pomeni, da lahko počnemo, kar želimo. Menijo tudi, da lahko vodi v nadaljnjo diskriminacijo pri zaposlovanju. Najbolj ostro se je odzval predstavnik največjega italijanskega sindikata CGIL, ki se je vprašal, ali to pomeni, da bodo v prihodnje lahko iskalca zaposlitve zavrnili tudi zaradi prevelike teže, neustrezne barve las ali nevšečnih oblačil. Tudi teh značilnosti namreč ni na seznamu.

Osuplo so se odzvali tudi najbolj zagrizeni borci proti kajenju, ki poudarjajo, da česa takega niso nikoli zahtevali in da takšne odločitve problema kajenja ne rešujejo.

Oglas razvnel razpravo

Oglasi za delo, v katerih piše, naj se kadilci za zaposlitev ne prijavljajo, očitno niso prepovedani (po zakonodaji EU). Evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti Vladimir Špidla

Vprašanje, ali diskriminacija kadilcev pri zaposlovanju krši evropski pravni red, je Bruslju postavila britanska poslanka v Evropskem parlamentu Catherine Stihler na podlagi oglasa irskega podjetja, v katerem je pisalo, naj se kadilci za zaposlitev ne prijavljajo. Irska vlada je namreč presodila, da oglas ne krši nobenega zakona, da je to povsem v skladu z evropsko zakonodajo pa je menil tudi evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti Vladimir Špidla.

Njegova predstavnica je kasneje poudarila, da Evropska komisija ni proti zaposlovanju kadilcev, vendar pa v zakonodaji povezave ni pravnega določila, ki bi onemogočalo zavrnitev prosilca za delovno mesto, ker kadi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.