Gospodarstvo

'Ne bomo pristali na nestrokovno delo'

Ljubljana, 26. 03. 2010 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ESS na zahtevo sindikatov ni razpravljal o predlogih novele zakona o delovnih razmerjih in novega zakona o trgu dela. Socialni partnerji se razhajajo tudi glede malega dela.

Minister Svetlik
Minister Svetlik FOTO: POP TV

Uvrstitev teh dveh zakonskih predlogov na dnevni red današnje seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) je po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušana Semoliča "absolutno prenagljena, prehitra in nedorečena". "Naše pripombe so znane, niso bile usklajene na pogajalskih skupinah, ki praktično niso začele delati na nekaterih naših pripombah," je med sejo ESS povedal Semolič.

Sindikati po njegovih besedah ne bodo pristali na "dinamiko semaforja, na hitro, neodgovorno in nestrokovno delo na teh zakonih".

ESS je 12. marca sklenil, da bodo partnerji oblikovali tristransko delovno skupino, ki bo preučila pripombe delodajalcev in sindikatov na ta dva zakonska predloga. Minister za delo Ivan Svetlik je po Semoličevih besedah že vnaprej postavil rok za uskladitev na 6. april, "kar je za nas sindikate absolutno nesprejemljiv način, kako diktirati dinamiko za odgovorno delo na teh dveh zakonih".

Sindikati nasprotujejo

Sindikati odločno nasprotujejo predlogu zakona o delovnih razmerjih v delu, ki predvideva skrajšanje odpovednih rokov in znižanje odpravnin. "Velik absurd je, da gre zakonodaja ravno v času krize, ko je delavcem zelo hudo, proti delavcem. Prav v času krize bi jih morala zakonodaja ščititi, zato je med delodajalci, sindikati in vlado velik konflikt. Tega sindikati ne sprejmemo," je poudaril predsednik ZSSS in dodal, da se bodo spremembam v smeri lažjega in cenejšega odpuščanja "uprli z vsemi sredstvi".

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Miro Majcen

Predlog novele zakona o delovnih razmerjih med drugim skrajšuje odpovedni rok za delavce z več kot 15 in več kot 25 leti delovne dobe s 75 na 60 dni oziroma s 150 na 90 dni. Odpravnina bi enotno znašala eno petino osnove za vsako leto dela pri delodajalcu.

Delodajalci po drugi strani predlagajo bolj drastično znižanje odpravnin in skrajšanje odpovednih rokov, do sprememb pa bi glede na gospodarsko stanje moralo po njihovem mnenju priti čim prej.

Svetlik sicer pravi, da je za upoštevanje pripomb delodajalcev in sindikatov pri tej noveli manj možnosti, saj da gre v tej fazi za manjše spremembe.

Novelo bi sprejemali hkrati z novim zakonom o urejanju trga dela, ki bo nadomestil sedanji zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Zakon bi razširil krog upravičencev do nadomestila za brezposelnost, zvišala bi se višina nadomestila za prve tri mesece, razširili bi tudi osnovo za odmero nadomestila in razširili krog upravičencev, in sicer predvsem s ciljem bolj zaščititi mlade.

Razhajanja glede zakona o malem delu

Socialni partnerji po današnji seji ostajajo različnih interesov tudi glede malega dela. Sindikati vztrajajo, da zakon ne sme ogrožati rednega zaposlovanja, delodajalci pa so kritični do omejitev v predlogu in dvomijo v zadovoljiv kompromis do prihodnje seje sveta. Vladna stran medtem verjame v ustrezne rešitve.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je po seji ESS v izjavi za medije dejal, da imajo za usklajevanje zakona o malem delu še teden več časa kot za ostala dva zakona. Tudi pri malem delu pa se po njegovih besedah kažejo interesna razhajanja. "Ampak mislim, da se da marsikatero rešitev najti, če bomo strpno in intenzivno delali," je prepričan.

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot
28. 03. 2010 20.06
Iz delavnega mesta v tovarni v grob to bi rada vlada v vladi lahko delajo do smrti vsaj se njihovo nedelo nemore primerjati z delom!!!!!!!!!
BMSS
28. 03. 2010 14.47
Franz praviš, da bo starec nagrajen, če ne bo šel v penzijo!! A res verjameš tej pravljici?? Jaz ji ne, zdaj nimajo denarja in potem mi bo nekdo čvekal, da bo čez 20 let bolje in da bodo izplačevali celo dodadtke, smešno... Mislim, da še za normalne plače ne bo kaj šele dodatki, farbanje folka!!!!
M-teorija
27. 03. 2010 17.18
Do sedaj sem bil vedno na strani sindikatov in proti Miliču. Glede zadnjih dogodkov, pa se bolj strinjam z Miličem, ki trdi, da je bil dvig minimalne plače njihov pristanek v sklopu celote, kjer bi sindikati dopuščali sporazum z večjo fleksibilnost tako pri odpuščanju kot pri zaposlovanju.
kimg
27. 03. 2010 16.31
14 ur na teden, 728 ur na leto, do 240 evrov na mesec, minus prispevki za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje. To je to, kar malim delavcem ostane. To in konec zdrave pameti, ki bi morala zadoščati, da študenti, delavci, delodajalci in brezposelni dojamejo, da jih nekdo žejne pelje čez vodo. Da se jim jemlje čisto vse – pravico do dela, pravico do poštenega plačila, pravico do socialne varnosti in nenazadnje – pravico, da se jasno in glasno reče: NE! Predlog Zakona o malem delu je torej škodljivo, nepremišljeno skropucalo, ki se ga ne sme popravljati in spreminjati, ampak takoj umakniti iz javne (in vseh drugih) obravnav, ministru Svetliku pa mora nekdo povedati, da naj, ko naslednjič kopira nemške zakone, vsaj preveri, kaj v njih zares piše in v kakšno okolje so vpeti.
franz1988
27. 03. 2010 13.47
Starci bodo delal, mladina pa brez službe. Če starcec ne bo šel ob roku v penzijo, bo nagrajen.. In če bodo starci še dlje delal, bodo mladi še dlje brez službe.
12345s
27. 03. 2010 13.35
žuljo, ne poznamo nobenega Semulića. Imamo pa Semoliča, ki je, hvala bogu, čisto nasprotje tistemu tvojemu Semuliću.
zulj001
27. 03. 2010 10.50
Od Semuličevega-REŽIMSKEGA sindikata nimamo kaj pričakovat ,razen všečnih izjav seveda.Za vse to kaj se delavcu v gospodarstvu dogaja danes,neisplačane plače, regres,odpremnine,šikaniranje na delovnem mestu itd.Za vse to največji delež krivde nosi Semuličev sindikat,ker je v javnosti nastopal z všečnim izjavami v zakulisju je pa pristal na vse zahteve delodajalcev in države.Tako bo tudi v tem primeru.
12345s
27. 03. 2010 08.11
Bravo bnam !!!
bnam 2707
27. 03. 2010 07.46
Sploh ne vem,kaj se država toliko ukvarja z tem.Imamo zakon o gospodarskih družbah in naj tisti,ki želijo delati,odprejo svoja mikro podjetja in plačujejo davke kot vsi.Vsak naj dela kolikor želi in kolikor hoče in zmore.Vsak ima pravico razpolagati z svojim znanjem ,časom in kapitalom.
am_staff
26. 03. 2010 23.07
Ima Svetlik v mislih, da nagradimo kakega, ki dela v gospodarstvu 80 let in potem tudi na to dobo podaljša upokojevanje. Anglija ima človeka, ki dela že 81 let.
12345s
26. 03. 2010 23.06
Manco capac, samo navidezno jih ne zanima. Tiho so samo zato ker jim vsem ustreza.
12345s
26. 03. 2010 23.03
Semolič je zadnji kanček upanja, v tej zahojeni državi.
manco-capac
26. 03. 2010 21.37
Teli vladni predlogi so očitno soliranje največje vladne stranke. Razen nekaj pripomb g. Erjavca se ostale stranke koalicije niti ne oglašajo, opozicijo pa tudi zanima zgolj delo ministrice Kresalove, položaj ge. Brezigar in mejni problemi. Če pa še delodajalsko stran zastopajo takšni kot sta Pavček in Milič Hribar, je jasno da gre socialni dialog v slepo ulico.
6zabica
26. 03. 2010 20.43
A bi kaj pomagalo, če bi se vsi zmenili in šli na ulice...?
6zabica
26. 03. 2010 20.42
Kam nas bodo ti naši ministri pripeljali sploh nočem vedeti...vem pa eno, poštenost nikoli ni bila njihova vrlina! Pa naj Svetlik in njegovi somišljeniki pri 60 letih kopljejo jarke, delajo na gradbiščih...in ostala fizična dela...potem pa naj junake igrajo! Starejši kot je delavec več stane delodajalca...je pa res, da so starejši delavci tudi modrejši.
alterego
26. 03. 2010 20.23
proti Svetliku je bil tud Drobnič car!
kure bedne
26. 03. 2010 20.01
Slabše vlade kot jo imamo sedaj je še nismo in je ne bomo več nikoli imeli-vsaj upam.
ivo55
26. 03. 2010 19.41
Če sodim po tem, kdo nam vlada, kako poštene politike in javno upravo imamo, lahko mirne duše ugotovim, da bi bila še božja kazen do naroda bolj prizanesljiva.
tron3
26. 03. 2010 18.21
To je naša socialna država, vzeli bodo večini, da bo potem imelo 16% upokojencev čudovite pokojnine ostali državljani ste pa obsojeni na revščino na starost ali še bolje čimprej naj vas matilda obišče, to je nova pokojninska reforma in ČISTO NIČ DRUGAČE
trlbabalan
26. 03. 2010 17.38
še tem upokojencem za nazaj izračunajte na 35 let, da bo pravično!