Gospodarstvo

Namesto terminalov plinovod?

Moskva, 30. 05. 2006 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska delegacija se je v Moskvi pogovarjala tudi o možnosti gradnje plinovoda čez slovensko ozemlje.

Rupel se je srečal z Lavrovom
Rupel se je srečal z Lavrovom FOTO: STA

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki spremlja premiera Janeza Janšo na uradnem obisku v Rusiji, se je v Moskvi sestal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Pogovarjala sta se tudi o možnosti gradnje plinovoda čez slovensko ozemlje, preko katerega bi se oskrbovala tudi Italija, tako da ji ne bi bilo treba graditi plinskih terminalov v Tržaškem zalivu.

Plin za klirinški dolg?

Rupel je Lavrovu dejal, da si želi Slovenija čimprej rešiti vprašanje ruskega klirinškega dolga v višini 129 milijonov dolarjev, in ruskega kolega prosil za pomoč pri tem. Gre za politično pomoč, kajti o dolgu bodo morali svoje reči tudi eksperti, je poudaril Rupel. Ob tem je omenil možnost poplačila dela klirinškega dolga tudi z dobavo plina, kjer je Slovenija zainteresirana za dolgoročne pogodbe.

Gazprom se zanima za Slovenijo

Vizjak se je pogovarjal s predsednikom Gazproma
Vizjak se je pogovarjal s predsednikom Gazproma FOTO: POP TV

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak se je v Moskvi srečal s predsednikom največje plinske družbe na svetu Gazprom Aleksejem Millerjem, s katerim sta govorila o dobavah zemeljskega plina in morebitnih strateških povezavah med slovenskimi podjetji in Gazpromom.

Kot je povedal Vizjak, je sogovorniku predstavil prizadevanja Slovenije za sklenitev pogodbe za dobavo večje količine plina od sedanje, in sicer za daljše obdobje, kar po ministrovih besedah za Gazprom naj ne bi bila težava.

Predstavniki Gazproma so znova potrdili interes za sodelovanje pri privatizaciji lendavske Nafte in izrazili željo po dodatnih informacijah o tej družbi. Gazprom je tudi zainteresiran za vstop na slovenski naftni trg, in sicer na področju maloprodaje, vendar bo to temo potrebno še doreči, je v izjavi za javnost dejal Vizjak.

Vizjak je s sogovorniki iz Gazproma spregovoril tudi o potencialni izgradnji plinovoda skozi Slovenijo, pri čemer je dejal, da predstavniki ruske družbe glede tega niso imeli konkretnega predloga, saj je potrebno usklajevanje z ostalimi državami v regiji.

Največja plinska družba na svetu se zanima za lendavsko Nafto in vstop na slovenski naftni trg
Največja plinska družba na svetu se zanima za lendavsko Nafto in vstop na slovenski naftni trg FOTO: Reuters


Glede morebitnega nakupa plinskih turbin od Gazproma - te Slovenija potrebuje za povečanje zmogljivosti Termoelektrarne Šoštanj, odprte pa so tudi možnosti za vgradnjo v trboveljsko termoelektrarno - pa je Vizjak dejal, da je ta nabava precej odvisna od rešitve klirinškega dolga nekdanje Sovjetske zveze do Slovenije, ki ga je prevzela Rusija.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.