Gospodarstvo

'Najslabša odločitev v najslabšem času'

Koper, 28. 05. 2009 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prodaja zadnjega svežnja delnic Luke Koper, ki so nerealno nizko, je premišljena akcija koprskega župana, so prepričani v SD. Hkrati pozivajo vse pristojne službe, naj ukrepajo.

Mestna občina Koper je četrta največja lastnica Luke Koper. Največja lastnica je Republika Slovenija z 51-odstotnim deležem, Slovenska odškodninska družba ima v lasti 11,13 odstotka, Kapitalska družba pa 5,11 odstotka delnic Luke Koper.

Socialni demokrati so nad najavo koprskega župana Popoviča, da želi prodati še zadnji sveženj delnic Luke Koper, ogorčeni. ''Takšna nerazumna in škodljiva poteza Popoviča nas še bolj preseneča, saj je še sam pred kratkim poudarjal pomen Luke Koper za naše mesto in vlogo župana v nadzornem svetu Luke Koper,'' so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je bil pravi interes za njegovo mesto v nadzornem svetu, kot kaže, drugje.

Ker je tečaj delnic še vedno nerealno nizek in bi prodaja pomenila nepopravljivo premoženjsko škodo Mestne občine Koper v višini več kot 40 milijonov evrov, menijo, da je to najslabša odločitev v najslabšem času. Hkrati pa opozarjajo, da gre najverjetneje za dobro premišljeno potezo župana, ki ''bo na takšen način omogočil 'parkiranje' delnic in milijonske zaslužke ob prodaji po realni vrednosti''. V SD zato vse pristojne organe pozivajo, naj s takojšnjim ukrepanjem preprečijo škodljivo odprodajo delnic, občinske svetnice in svetnike pa, da v občinskem svetu takšnega predloga ne podprejo.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Kanal A

Spomnimo, da je MOK včeraj objavila poziv za javno zbiranje ponudb za prodajo delnic Luke Koper. Ponudba se nanaša na 466.942 delnic Luke Koper oziroma 3,335-odstotni lastniški delež. Koprska občina bo delnice prodala najboljšemu ponudniku, ponudba pa velja do 17. junija do 12. ure.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
29. 05. 2009 18.15
KOPER SE NE POTAPLJA POTAPLJALI SO GA SAMO KOMUNISTI,IN GETA NE MISLIMO PREBIVALCI POZABIT MIKULAS,JUTRI PRIDE V KOPER BARKA- VELIKANKA,POGLEDAJ KOPER V VSEJ LUČI,IN TISOČI TURISTOV seveda,komunistom je pasalo ko smo se prebivalci kopali v gnoju
luciluk
28. 05. 2009 18.59
Od kje bi steklar vedel kaj početi z delnicami LKP
laufer
28. 05. 2009 17.54
Ko se ladja potaplja, podgane bežijo!
revolucionar
28. 05. 2009 16.39
Ali pa ima Popo (kot nadzornik Luke) interne informacije glede poslov Luke, ki bodo lahko v prihodnje tečaj delnic pognale še nižje.... Sedaj pa se le obnaša po načelu "reši kar se da!"...
minnaema@yahoo.com
28. 05. 2009 15.45
....& če se potrebuje sveži denar je treba prodajati tudi včasih tisto kar imaš NE glede kaj se kdaj izplača in kdaj NE
Jethro
28. 05. 2009 14.32
Po vsej verjetnosti, želi g.Popsi parkirat delnice nekam, kjer bi si jih porazdelili med sabo, in ko bo kriza mimo, bo tudi vrednost teh najmanj dvojna! A sploh veste koliko milijonov evričev je to? Easy money, če si pri koritu ;)
Jethro
28. 05. 2009 14.30
lordmen: A si članek sploh prebral?
Uporabnik113189
28. 05. 2009 14.30
Nekoč je živel varčen kmet, ki je vse življenje kupoval njivico za njivico, gozd za gozdom. Na kocu življenja je njegov grunt podedoval sin pijanec. Najprej je prodal vse gozdove, nato pa še njive, ker se mu ni dalo delati.. Delnice v MOK so kot gozd pri kmetu. Če si v težavah jih prodaš, sicer je to neumnost. Ali je mestna občina v težavah? So se zakreditirali? Ne morejo vrniti denarja? Prodajati premoženje občine po najnižji možni ceni ni pametno početje za nobeno stranko, ne za levo ne za desno. Posebej pa ne v času krize, ko je cena najnižja možna. Mora biti pa občina res v hudih škripcih. Ali bo Popovič naslednji mesec že brez plače?
lordomen
28. 05. 2009 14.14
SD ve kako to gre, ker sami delajo tako