Gospodarstvo

(Večposteljna) soba za tiste na 'minimalcu', za družine, Rome, begunce pa – nič?

Ljubljana, 24. 09. 2024 14.41 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Cene stanovanj so v zadnjih petih letih dramatično narasle, medtem ko so plače praviloma stagnirale. Zaskrbljujoča je tudi diskriminacija, saj najemodajalci pogosto zavračajo posameznike na podlagi okoliščin, kar omejuje dostop do primernega bivanja. Na vse to opozarja poročilo "Neznosna nedostopnost bivanja: oderuške najemnine in diskriminacija na najemnem trgu", s katerim s prstom kažejo na razmere na slovenskem najemnem trgu, kjer se zaradi nezmožnosti lastništva in pomanjkanja neprofitnih stanovanj povečuje število gospodinjstev, ki iščejo oddajanje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Klemen Ploštajner o stanovanjski problematiki
    05:22
    Iz SVETA: Klemen Ploštajner o stanovanjski problematiki
  • Iz SVETA: Kako z otroki do stanovanja'
    03:59
    Iz SVETA: Kako z otroki do stanovanja'
Blok
Blok FOTO: Bobo
Med najbolj zaželenimi skupinami najemnikov so mladi zaposleni posamezniki brez otrok. Pogosto lahko med oglasi najdemo tudi izraženo preferenco po študentih, včasih specifično Erasmus študentih. Ti se ne spoznajo na lokalni najemni trg in so posledično skupina, ki jo najemodajalci najlažje izkoristijo. 

Za začetek izpostavljajo, da o stanju in ponudbi na najemnem trgu v Sloveniji še vedno nimamo verodostojnih podatkov. Ocenjujejo pa, da razmere na najemnem trgu ponavadi z zamikom sledijo tistim na prodajnem trgu nepremičnin, saj se prodajne cene postopoma prelivajo v najemnine. Podatki o nakupnih cenah pa kažejo, da so se od leta 2018 do leta 2023 dvignile za 60 odstotkov, medtem ko je povprečna neto plača zrasla le za 32 odstotkov. 

"Bežen vpogled v stanje na najemnem trgu nam ponuja portal Nepremičnine.net, na katerem je bilo na dan 22. 8. 2024 le 13 odstotkov enot cenejših od 500 evrov, kar 54 odstotkov pa jih je bilo dražjih od 1.000 evrov. Za dostojno življenje najemnina naj ne bi presegala 30 odstotkov dohodkov gospodinjstva, skupaj z vsemi stanovanjskimi stroški pa 40 odstotkov. Glede na ta kriterij si oseba z minimalno plačo v Ljubljani sploh ne more privoščiti nobenega od ponujenih stanovanj na portalu – izbirala bi lahko le med 30 sobami, med katerimi je približno 10 enoposteljnih, vse ostale pa večposteljne. Obenem je problematično, da manjše enote zahtevajo višjo najemnino na kvadratni meter kot večja stanovanja, kar pomeni, da je za samsko osebo (tudi s povprečnim dohodkom) izredno težko najti primerno in dostopno stanovanje. Do stanovanja, primernega za mlado družino, je izredno težko priti celo z dvema povprečnima plačama – 22. 8. 2024 bi lahko izbirali med tremi tro- ali štirisobnimi stanovanji za vsaj enoletni najem, 23. 9. 2024 pa je bilo v tem cenovnem okviru na voljo le eno trosobno stanovanje," izpostavljajo. 


Ker ponudba stanovanj še vedno močno zaostaja za povpraševanjem, pa tudi ugotavljajo, da se za isto stanovanje poteguje tudi dvajset ali trideset oseb. "Najemodajalčeva izbira najemnika se v takih pogojih pogosto zakrije pod vprašanje njegovih preferenc. A ko najemodajalci vedno znova in znova in znova zavračajo posameznike, ki jih druži določena okoliščina, moramo v tem prepoznati hudo obliko diskriminacije, ki posameznike grobo omejuje, če že ne onemogoča pri uresničevanju temeljne človekove pravice do primernega stanovanja. Pogosto jim ne preostane drugega kot pristati na stanovanja, ki so oddaljena od njihovega družbenega življenja in služb, ter/ali stanovanja, ki jih zaradi slabih bivalnih pogojev ne želi najeti nihče drug."

Ocenjujejo, da je ob odsotnosti regulacije in nadzora je reševanje stanovanjskega vprašanja na najemnem trgu resnično problematično. V poročilu so zato navedli predloge ukrepov za urgentno reševanje problema diskriminacije na najemnem trgu. "Pristojne pa obenem opozarjamo, da bodo imeli ti ukrepi le omejen učinek, če država ne bo resno uredila razmer na najemnem trgu. To vključuje uvedbo progresivnega nepremičninskega davka, ki bo bolj obremenil prazna stanovanja in špekulativne nakupe; preprečevanje preoblikovanja stanovanj v turistične namestitve; zagotavljanje učinkovitega nadzora nad najemnim trgom ter regulacijo, ki bi vključevala tudi omejitev rasti najemnin in minimalne kakovostne standarde za oddajo, ter povečanje števila in kakovosti študentskih domov."

Kdo je bolj na udaru diskriminacije ...

Iz osebnih srečanj so izvedeli, da so pripadniki LGBTQI+ skupnosti na najemnem trgu bolj kot z odkrito diskriminacijo zaradi njihove spolne identitete ali izraza pogosto soočeni z neprijetnimi vprašanji, ki subtilno sporočajo neodobravanje in zavračanje ter jih postavljajo v nelagoden položaj. "LGBTQ+ osebe pogosto čutijo potrebo po tem, da svojo identiteto pri iskanju namestitve skrijejo ali prilagodijo tako, da je skladna s pričakovano družbeno normo in se tako izognejo izkušnji neposredne diskriminacije. Mnoge transspolne osebe ne čutijo varnosti in sprejetosti pri najemodajalcih oziroma nočejo svoje stanovanjske varnosti ogrožati z odprtostjo glede svoje spolne identitete ali izraza."

Romske družine pogosto doživijo zavrnitev že ob prvem stiku z najemodajalci. Razlogi za to so številni, a praviloma izhajajo iz predsodkov in stigme, ki spremlja romsko skupnost. Lastniki stanovanj jih lahko prepoznajo že po naglasu, kar je dovolj, da takoj zavrnejo njihov interes za najem stanovanja. 

Podobne težave, vendar z dodatnimi izzivi, se pojavljajo pri osebah z izkušnjo brezdomstva ter ljudeh z oviranostmi in različnimi težavami v duševnem zdravju. Te osebe so v družbi stigmatizirane in na stanovanjskem trgu še bolj marginalizirane, saj lastniki stanovanj pogosto nimajo zaupanja v njihovo zmožnost rednega plačevanja najemnine ali vzdrževanja stanovanja. Obenem jih je strah, da ljudje v skupnosti ne bodo prejeli vse potrebne pomoči in podpore, ki jo potrebujejo, kar bi lahko vodilo do težav v stanovanju in s sosedi.

Mlade družine, enostarševske družine in družine z več otroki se soočajo s težavami pri iskanju stanovanja zaradi prisotnosti otrok. Najemodajalci jih pogosto zavrnejo, češ da v stanovanju ne želijo otrok, ker ti povzročajo hrup, večje obremenitve za stanovanje in tako povečajo možnosti za škodo. V posebej slabi situaciji so enostarševske družine, ki morajo na najemnem trgu najti primerno namestitev, pri čemer imajo za to na voljo le en redni mesečni dohodek. Strah najemodajalcev pred nezmožnostjo rednega plačevanja najemnine je tudi eden od glavnih razlogov za diskriminacijo enostarševskih družin.

Diskriminacija beguncev in tujih državljanov na najemnem trgu pa je pogosta praksa, ki temelji na predsodkih in neutemeljenih strahovih. Pod največjim udarom so tujci, ki prihajajo iz neevropskih držav, predvsem iz Afrike in Srednjega vzhoda. "Diskriminacija te skupine na najemnem trgu je tako razširjena, da bi lahko rekli, da je pravilo."

 Kaj torej predlagajo ...

– Povečanje razpoložljivosti javnih najemnih in drugih oblik dostopnih stanovanj za socialno ogrožene skupine. "To lahko dosežemo z razširitvijo obstoječih programov za socialna stanovanja ter z aktivnim spodbujanjem gradnje javnih neprofitnih stanovanj in drugih oblik dostopne gradnje (npr. stanovanjske zadruge), saj zgolj te oblike bivanja prinašajo dolgoročne in stabilne pogoje bivanja."

– Določen odstotek neprofitnih stanovanj naj bo namenjen socialno izključenim skupinam. 

– Razširitev pogojev za prijavo na neprofitna stanovanja tudi na tuje državljane."Kot je že večkrat predlagal tudi zagovornik načela enakosti, je treba omogočiti kandidaturo na razpisih za neprofitna stanovanja tudi osebam brez slovenskega državljanstva, ki imajo pravico do bivanja v Sloveniji, še posebej tistim s statusom begunca ali mednarodno zaščito."

– Stanovanjsko svetovanje in podpora za marginalizirane skupine, vključno s posredništvom in spremstvom. "Tovrstna podpora se kaže kot dobra praksa, a bi jo bilo treba razširiti in sistemsko urediti. Prispeva k uravnoteženju neenakih razmerij moči med najemodajalcem in najemnikom. Najemnike opremi za sodelovanje na stanovanjskem trgu, najemodajalcem pa pomaga premagati strahove in predsodke ter poveča zaupanje, da se lažje odločajo za oddajo stanovanj marginaliziranim skupinam. Vključuje storitve, kot so aktivna pomoč pri iskanju stanovanja, spremstvo in mediacija na ogledu, pregled in pomoč pri sklepanju najemne pogodbe, pomoč pri urejanju nujnih obveznosti, kot je prijava prebivališča na upravni enoti, pomoč pri nakazovanju najemnin, plačevanju položnic itd., jamstvo najemodajalcem za plačilo najemnine in stroškov, ter pomoč in koordinacija pri komuniciranju med stanovalcem in najemodajalcem."

 – Krepitev podpornih storitev v skupnosti. "Vzrok, da najemodajalci ne oddajajo stanovanj ljudem z izkušnjo brezdomstva in težavami z duševnim zdravjem, je lahko v diskriminaciji, včasih pa predstavlja težavo tudi pomanjkanje ustreznih podpornih socialnih in zdravstvenih storitev v skupnosti, kar najemodajalce navdaja s strahom. Puščanje najemnika samega s svojimi stiskami lahko vodi v poslabšanje njegovega stanja, kar bi lahko imelo posledice za stanovanje ter odnose s sosedi in širšo skupnostjo. Treba je torej razvijati in krepiti storitve v skupnosti, ki bodo ljudi, ne glede na vrsto njihove oviranosti, podprle v neodvisnem življenju."

 - Vzpostavitev sklada za varščine. "Sklad za varščine bi bil namenjen zagotavljanju finančne pomoči najemnikom, ki si ne morejo privoščiti plačila visokih varščin, ki so pogosto zahtevane ob sklenitvi najemne pogodbe. Ranljive skupine bi lahko iz tega sklada črpale sredstva za kritje varščine, kar bi jim omogočilo dostop do stanovanj, ki bi bila sicer izven njihovega finančnega dosega."

– Poenotenje pogojev za pridobitev stalnega prebivališča na upravnih enotah. "Trenutno obstajajo razlike v obravnavi prošenj glede na referenta ali upravno enoto, kar vodi v neenako obravnavo posameznikov."

– Funkcionalna stanovanjska inšpekcija. "S tem bi se izboljšali pogoji za najemnike ter zmanjšalo število neprimernih in nevarnih stanovanj, ki so trenutno pogosto edina izbira za socialno ogrožene skupine."

– Povečanje kapacitet integracijskih hiš. "Integracijske hiše, ki zagotavljajo začasno nastanitev in podporo osebam s statusom begunca, so preobremenjene, kar omejuje njihovo učinkovitost. Povečanje kapacitet teh hiš na lokacijah, kjer so zaznane potrebe, še posebej v Ljubljani, bi osebam s statusom begunca omogočilo več časa in priložnosti, da v miru poiščejo primerno in trajno bivališče z boljšim bivalnim standardom, kar bi bistveno zmanjšalo stres, povezan z iskanjem stanovanja."

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PoldeVeliki
24. 09. 2024 19.21
Še dobro, da bo Levica izpadla iz parlamenta.
Pikaponca
24. 09. 2024 19.20
Dejstvo je, da migrantom je potrebno kupiti samo karto za domov, da ne izčrpavajo naše sociale, kar se ROMOV tiče imajo tako vse zastojn polne denarnice socialk, gradijo na črno na tuji zemlji in veseljačijo kradejo kolikor he volja, za Tujce brez državljanstva pa je po treh mesecih izgon za Slovenske družine pa tako socialnih stanovanj ni, tako da tu ni nobenega problema.
slayer2
24. 09. 2024 19.20
+1
Sem rojen Slovenec,živim v najemu 26k.m. pa plačujem 550€ brez stroškov,mislim da taka kvadratura ne bi smela presegati več kot 300€!!! Naj omenim,da sem že par let v tem stanovanju,korektni odnosi,samo,saj pravim,tele najemnine so pač glede na standard previsoke!!!
Tonio
24. 09. 2024 19.19
+1
Nepremičninski davek bi še dvignil najemnine, saj bi najemodajalci le tega vključili v najemnine.
PoldeVeliki
24. 09. 2024 19.17
+4
Kakšne begunce neki ? A je v kateri sosednji državi vojna ?
Lark
24. 09. 2024 19.15
+3
Saj se geniji zavedate, kako težko je izseliti najemnika, ki je obenem tudi socialni problem? Zato se takšnim ne oddaja. LGBT++++ pa probleme tako ali tako vidi povsod...
Tenma
24. 09. 2024 19.15
+1
Problem je ker so ti ljudje bolje zaščiteni kot lastnik stanovanja. Naredijo ti škodo in ne plačujejo, vn jih pa ne moreš legalno vržiti, sploh, če je otrok zraven. Idealno stanovanje za najem je 1,5-2 sobno in idealni najemnik je samska ženska okol 50 let...
Aleš Hartner
24. 09. 2024 19.14
+2
Stanovanjske zadruge so omenjene v članku le spotoma, kot da so postranskega pomena. Velika napaka! Vse, kar bi politika morala storiti, je sprejem ustrezne zakonodaje, da lahko zainteresirani deležniki začnemo z ustanavljanjem stanovanjskih zadrug. Ampak, zanimivo, pretežno leva vlada s to zakonodajo odlaša, čeprav stanovanjske zadruge ne bi obremenile državnega proračuna. Lenuhi in pozerji, nič drugega ne morem reči za to garnituro politikov.
Julijann
24. 09. 2024 19.14
Lastnik nepremičnine pa ima menda to pravico, da ali povabi k sebi kogar želi, ali, če ima dodatno nepremičnino, katero je kupil s poštenim denarjem, odda komur želi. A nas bo Levica s to vlado prignala res tako daleč, da osebna lastnina ne bo več sveta.
Lombardo
24. 09. 2024 19.14
+1
Vsak se sam odloci komu bo oddal stanovanje! Ko bo dal kdo od levakov kaj zraven pri nakupu bodo pa lahko pametovali!
Castrum
24. 09. 2024 19.13
+3
Ah, najemodajalci vemo komu se odda in komu ne. Smo korektni do korektnih.
Aleš Hartner
24. 09. 2024 19.09
+8
Levica bi se strastno borila za pravice beguncev, Romov, LGBT+, telesno ali duševno prikrajšanih in enostarševskih družin, ne da bi že v štartu ločevala med državljani Slovenije in tistimi, ki to niso. Po moje je to gromozanska napaka v politiki levice. Državljanstvo prihaja z mnogimi dolžnostmi, zato so pravice samoumevne. Kdor ni državljan, ne more in ne sme pričakovati enakih pravic.
Pikaponca
24. 09. 2024 19.05
+11
Ga ni zakona in fizične sile, ki bi me prisilila, da svoje stanovanje dam v najem Albancem, Romom, Migrantom in Letregitrovcxem moje stanovanje moja izbira,k tako tudi misli večina ki jih poznam. Slabe izkušnje ljudi in slab glas se širi v vsako vas.
Amenhotep
24. 09. 2024 19.04
+8
Bolje prazno kot za zigote
nick73
24. 09. 2024 19.02
+11
Ta članek je pisal nekdo iz Levice. V Sloveniji je ogromno stanovanj pokupil srednji razred, ker tako varčuje za penzijo, ki je država ne bo izplačevala. Ta prazna stanovanja bi z veseljem oddali komurkoli, ki bi plačeval najemnine in ne bi delal škode. Tukaj se pa zatakne, če dobiš v stanovanje brezposelnega Roma z 10 otroki, ga ne boš mogel izselit na legalen način. Država prelaga socialne primere na najemodajalce, zato se ti izogibajo vseh potencialno problematičnih skupin. Problem je potrebno rešiti na pravosodnem ministrstvu, pa bo dovolj stanovanj za vse.
jazpatipažidanamarela
24. 09. 2024 18.56
+7
Si kar mislim, da se predvsem priseljenci iz južnih držav bivše Jugoslavije pritožujejo, ker jim butasti Slovenčki ne dajejo več v najem, da bi se norčevali zaradi neplačevanja in škode. Zdaj ko niso več butasti so diskriminatorni po njihovo.
a res je
24. 09. 2024 19.01
+0
Več tisoč brezdomcev imamo v Sloveniji, za njih nikogar ne skrbi, da nimajo strehe nad glavo.
speedstar
24. 09. 2024 18.55
+5
Dokler država sama favorizira Ljubljano se ne bo spremenilo nič. Nova stanovanja bodo samo gasila požar, problemi se bodo pa le še stopnjevali. Sicer je pa tako. Najemodajalec se lahko prosto odloča koga bo imel v svoji nepremičnini. In seveda bo dal prednost stabilni osebi z rednim prihodkom.
razumi če lahko
24. 09. 2024 18.52
+3
Vsakemu najti delo pa naj si sam zgradi ali kupi kaj želi samo pošteno plačo ne pa , da se igramo socialce kdo pa gre 3x na leto na dopust ne bo imel nič !
speedstar
24. 09. 2024 18.49
+11
Kaj je spet to za ena woke propaganda.