Gospodarstvo

Najboljši delodajalci vzhodne Evrope

Ljubljana, 05. 06. 2007 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Raziskave kažejo, da lahko bolj motivirani in zadovoljni zaposleni vplivajo na skoraj četrtino višji donos na delnico.

Ameriški računalniški velikan Microsoft je po raziskavi podjetja za upravljanje s človeškimi viri Hewitt Associates najboljši delodajalec v srednji in vzhodni Evropi. Med velikimi podjetji mu sledita madžarska energetska družba Pannonpower in turška podružnica farmacevta Schering-Plough, med majhnimi in srednje velikimi podjetji pa sta najboljša delodajalca hotel Ritz-Carlton v Carigradu in madžarski Mapei. Raziskava je sicer pokazala, da postaja vloga človeškega kapitala vedno bolj pomembna.

Predsednik Microsofta Bill Gates je ob nedavnem obisku na Kitajskem prejel častni doktorat Univerze Cingua.
Predsednik Microsofta Bill Gates je ob nedavnem obisku na Kitajskem prejel častni doktorat Univerze Cingua. FOTO: Reuters

Strokovnjaki s področja upravljanja s človeškimi viri so si večinoma edini, da bo v prihodnjih letih vprašanje zadržanja in motiviranja zaposlenih postalo najbolj pomembno vprašanje, s katerim se bodo soočala podjetja. Napovedujejo, da se bodo največje bitke bile za vodilni kader, tržnike in strokovnjake s tehničnega področja. Temu pritrjujejo tudi podatki Hewittove ankete. 47 odstotkov zaposlenih je namreč prepričanih, da bi zelo hitro našli novo zaposlitev, 33 odstotkov pa jih meni, da bi novo zaposlitev našli z malo truda. Zgolj osem odstotkov vprašanih je strah iskanja nove zaposlitve.

Obstajajo trije ključni dejavniki, ki bodo podjetjem pomagali obdržati in motivirati zaposlene: vrednotenje ljudi, vpliv vodstva na zaposlene in napredovanje. Boljši delodajalci dosegajo boljše poslovne rezultate, je še pokazala omenjena raziskava. Podjetja z bolj zadovoljnimi zaposlenimi namreč dosegajo 24 odstotkov višji donos na delnico od povprečnih.

V raziskavo Hewitt Associates je bilo sicer vključenih 89,708 zaposlenih, 1747 najvišjih vodilnih v podjetjih v 504 podjetjih desetih držav srednje in vzhodne Evrope. Sodelovala so podjetja, ki imajo več kot 50 zaposlenih in dejavnost v posamezni državi opravljajo več kot dve leti.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krbo?
06. 06. 2007 12.56
Samo enkrat sem delal pri ameriskem podjetju in upam da nebom nikoli vec, ker je bila ziva katastrofa!
PraviSvobodnjak
05. 06. 2007 15.03
Slovenija je preveč socialna, da bi lahko podjetja uvajala te pozitivne ukrepe - država preveč diktira, kako mora biti.
?rni panter 1
05. 06. 2007 13.15
Meni se zdi, da so najbolj zadovoljni delavci v upravah podjetj, pomoje tle ni zajetih proizvodnih delavce. Pomi, če se sprašuješ kako je pri nas, pa je že tako, da smo Slovenci večinoma nezadovoljni (večina neupravičeno). Če bi spraševali v kakšnih velikih državnih in kvazi državnih firmah, bi bili tudi dobri rezultati-tu mislim na kakšne (Soške, Savske,...) elektrarne, pa dispečerje energije, razne naftne družbe,...Ljudem ki delajo v upravah takih družb pri nas popolnoma nič ne manjka.Bolj kot gremo visoko v vodstvu, lepše jim je.Tudi če jih primerjamo s tujino, so zelo primerljivi, tudi po zaslužku v €, da ne govorimo o bonitetah
pomi@auspuh.com
05. 06. 2007 13.02
Vlada, a bereš tole? Pa vi direktor?