Gospodarstvo

Nafta zopet dražja

Singapur, 21. 09. 2006 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cene nafte so se zvišale, saj so trgovci izkoristili padec cen, ki ga je povzročilo povečanje dobave destilatov v ZDA.

Cene nafte so se po sredinem padcu zopet zvišale.
Cene nafte so se po sredinem padcu zopet zvišale. FOTO: Reuters

Cene nafte so se v današnjem trgovanju nekoliko zvišale, potem ko so trgovci izkoristili sredin padec cen, ki ga je povzročilo povečanje dobave destilatov v ZDA. Zahodnoteksaška lahka nafta z novembrskim dobavnim rokom se je na newyorški borzi podražila za 31 centov na 61,05 dolarja za sod (159 litrov). Cena severnomorske nafte brent z dobavnim rokom novembra se je v Londonu zvišala za 24 centov na 60,71 dolarja za sod.

V sredo so cene nafte za kratek čas padle tudi pod 60 dolarji za sod, kar bi lahko bila po namigih Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) meja, pri kateri bi znižali proizvodnjo. Nafta z oktobrskim rokom, pogodbe so se iztekle v sredo, se je čez dan pocenila za 1,20 dolarja na 60,46 dolarja za sod. Poročilo ameriške vlade o zalogah je pokazalo, da so zaloge surove nafte primerne in da se je povečala domača dobava destilatov, med katerimi sta dizel in kurilno olje.

Padec cen ni nenavaden

Po besedah nekaterih analitikov padec cen v tem času ni nenavaden, saj gre za obdobje po veliki porabi goriva poleti in pred začetkom kurilne sezone, ko se poveča povpraševanje po kurilnem olju. Po ocenah se bodo cene nafte verjetno povišale v zadnjem četrtletju.

Cene nafte so se v zadnjih dveh mesecih znižale za več kot 20 odstotkov, potem ko so se umirile bojazni pred motnjami v dobavi nafte in bi lahko znamenja o šibki gospodarski rasti ZDA kazala na oslabitev povpraševanja po energiji.

Tokratno tedensko poročilo ameriškega ministrstva za energijo je pokazalo, da so se zaloge destilatov povečale za več kot štiri milijone sodov, kar je znak, da so rafinerije začele povečevati proizvodnjo rafiniranih izdelkov, po katerih bo v prihodnjih mesecih povečano povpraševanje.

Zaloge bencina so se povečale za 600.000 sodov na 207,6 milijona sodov, zaloge surove nafte pa so se znižale za 2,8 milijona sodov na 324,9 milijona sodov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.