Gospodarstvo

Nafta v mirnejših vodah

Ljubljana, 10. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cena sodčka nafte se umirja okoli 25 dolarjev, to pa je tudi cena, ki jo dolgoročno cilja OPEC. Zaradi prevelike ponudbe nafte lahko pričakujemo znižanje načrpanih količin. V Sloveniji bodo cene bencina verjetno ostale bolj ali manj nespremenjene, padec cen bo vlada izkoristila za polnjenje proračuna.

Vojna v Iraku se odvija po ameriškem načrtu, zato se je negotovost na trgu zmanjšala. Naftne vrtine so »zaščitene« in nadaljnje čiščenje iraških »uporniških žepov« na pričakovanja trga nima velikega vpliva.

V tem trenutku je na naftnem trgu presežna ponudba, zato se države proizvajalke nafte bojijo pretiranega padca cen, ki so bile v zadnjih mesecih visoko predvsem zaradi negotovosti, ki so jo z »osvobajanjem« Iraka povzročili Američani. Negotovosti glede izida vojne ni več, opešano svetovno gospodarstvo, ki se letos očitno še ne bo pobralo, pa tudi ni tako žejno, da bi posrkalo trenutno naftno ponudbo. Povpraševanje po naftnih derivatih dodatno zmanjšuje sezona in pa katastrofalne razmere v letalski industriji. Že tako opešane letalske prevoznike je sedaj prizadela še epidemija skrivnostne pljučnice. Po krahu ameriških letalskih podjetij se sedaj obeta še polom v Aziji.

Naftovod v Iraku (Foto: Reuters)
Naftovod v Iraku (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Če upoštevamo opisane mednarodne razmere in hkrati predvidevamo, da bo razmerje med dolarjem in eurom približno na sedanji ravni, bodo cene bencina v Sloveniji odvisne predvsem od vladne trošarinske politike. Ob rahlem padanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu lahko doma pričakujemo nespremenjene cene, saj bo finančni minister gotovo »pobral denar, ki leži na cesti«. To tudi ne bo ogrozilo vladnega inflacijskega cilja. Če se cene nafte v primeru kakšnega novega zapleta ne bodo umirile pa tudi ni pričakovati hudih skokov cen, saj si vlada zaradi deklarirane protiinflacijske politike tega ne more privoščiti.

Seveda pa se položaj na Bližnjem Vzhodu lahko zaplete. Prvo tveganje predstavljajo Kurdi, ki lahko z jurišem na bogata naftna polja na severu Iraka povzročijo novo krizo, v katero bodo vpleteni Turčija, Irak, Iran, Sirija, ZDA in še kdo. Možnosti takšnega scenarija se po vdoru Kurdov v mesto Kirkuk povečujejo.

Drugo tveganje predstavlja še vedno Sadam Husein. Če se je res zatekel v kakšno od sosednjih držav (Sirija, Iran), bo ameriška administracija gotovo dobila kakšne nove ideje, ki bodo svetovni javnosti povišale utrip.

Tretje tveganje pa predstavljajo novi spopadi v samem Iraku. Morda režim Sadama Huseina ni poražen in bo v obliki gverilskih napadov še dolgo grenil življenje »osvoboditeljem«. Hkrati lahko ob odsotnosti prave oblasti v Iraku pride do obračunavanja med različnimi skupinami v Iraku. Vsako novo obračunavanje na Bližnjem Vzhodu pa bo nafto hitro pognalo čez 30 dolarjev za sodček.