Gospodarstvo

Nafta cenejša?

Dunaj, 10. 09. 2006 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prvi mož družbe OMV je napovedal, da se bodo cene nafte v roku treh do petih let znižale na 40 dolarjev za sodček.

Wolfgang Ruttenstorfer napoveduje upad cen nafte
Wolfgang Ruttenstorfer napoveduje upad cen nafte FOTO: Reuters
Med načrti OMV, ki je vodilni dobavitelj nafte in zemeljskega plina v srednji Evropi, je Ruttenstorfer omenil prizadevanja za širitev v Rusijo, vendar ne z gradnjo ali prevzemanjem bencinskih servisov.

Prvi mož avstrijske naftne družbe OMV Wolfgang Ruttenstorfer je v pogovoru za avstrijski časnik Der Standard napovedal, da se bodo cene nafte v roku treh do petih let znižale na 40 dolarjev za 159-litrski sod nafte. Potrdil je še, da so dogovori o združitvi njegovega podjetja z avstrijskim energetskim koncernom Verbund dokončno propadli.

Potrebe po nafti se v prihodnje ne bodo več tako strmo povečevale, proizvodnje zmožnosti pa so vse večje, je Ruttenstorfer navedel med razlogi za napovedano znižanje cen. Izrazil je še prepričanje, da dobava nafte ne bi utrpela hujših posledic niti v primeru, da Varnostni svet ZN uvede sankcije proti Iranu.

Potrebe po nafti se v prihodnosti ne bodo močno povečevale
Potrebe po nafti se v prihodnosti ne bodo močno povečevale FOTO: Reuters

Hkrati je prvi mož avstrijske družbe potrdil, da je načrtovana združitev s Verbundom dokončno propadla, ni pa izključil možnosti sodelovanja med podjetjema v posameznih projektih. Združitev podjetij ni bila mogoča, saj niso bili izpolnjeni zakonski pogoji. Avstrijski parlament je namreč zavrnil izdajo odločb, ki bi bile potrebne za združitev, s katerim bi nastalo največje podjetje v Avstriji z 18 milijardami evrov prihodkov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.