Gospodarstvo

Nadzorniki so premislili in si premislili

Ljubljana, 13. 06. 2006 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslovodstvo SŽ lahko najame premostitveno posojilo. Zaposleni pa vztrajajo pri razrešitvi direktorja.

Zaposleni bodo v četrtek prejeli majsko plačo, do konca meseca pa bodo dobili izplačan tudi regres
Zaposleni bodo v četrtek prejeli majsko plačo, do konca meseca pa bodo dobili izplačan tudi regres FOTO: POP TV

Nadzorni svet Holdinga Slovenske železnice je danes dal soglasje k najemu premostitvenega posojila, ki ga je še v ponedeljek zavrnil. Železnice bodo lahko najele do 3,2 milijarde tolarjev posojila za zagotovitev tekoče likvidnosti, 300 milijonov tolarjev manj od prvotnih načrtov vodstva. Ker se je to zavezalo, da bo do konca junija zagotovilo 800 milijonov tolarjev, bo posojilo predvidoma toliko nižje, torej 2,4 milijarde tolarjev, je po seji povedal predsednik nadzornega sveta Peter Verlič.

Nadzorni svet včeraj ni dal soglasja za najem 3,5 milijarde tolarjev posojila, ki ga je poslovodstvo predlagalo za zagotovitev tekoče likvidnosti in izplačilo regresa. Kot je v ponedeljek dejal predsednik sveta Peter Verlič, bi s tem presegli zadolževanje, predvideno v poslovnem načrtu.

Dodatnih 800 milijonov tolarjev bodo po pojasnilih generalnega direktorja železnic Jožeta Jurkoviča zagotovili deloma iz notranjih rezerv (300 milijonov tolarjev), preostanek pa iz povračila dolga od države, za kar so dobili zagotovilo finančnega ministrstva. Gre za dolg v višini 488 milijonov tolarjev iz preteklih let za nekatere obresti, ki jih je država prevzela v letu 2004, je dejal Jurkovič.

Nadzorniki so odločitev sprejeli po dodatnih obrazložitvah poslovodstva. Po Verličevih besedah jih je prepričalo dejstvo, da je bilo "poslovodstvo sposobno v tako kratkem času najti določena sredstva in da je sprejelo sklepe, ki smo jim jih naložili". Če bo potrebno, bodo nadzorniki natančno spremljali izvajanje poslovnega načrta, je napovedal predsednik nadzornega sveta.

Zaposleni za finančne težave krivijo generalnega direktorja Jožeta Jurkoviča, ki ostaja na čelu SŽ
Zaposleni za finančne težave krivijo generalnega direktorja Jožeta Jurkoviča, ki ostaja na čelu SŽ FOTO: POP TV

Do naslednje seje bo moralo vodstvo železnic pripraviti natančne obrazložitve gibanja denarnih tokov tudi do konca leta, informacijo o gibanju vseh plač v preteklem in letošnjem letu ter terminski načrt predvidene odprodaje premoženja. Kdaj bo naslednja seja, še ni določeno, po Verličevih besedah pa bo predvidoma v začetku julija.

V Slovenskih železnicah znaša trenutna izguba iz poslovanja približno 700 milijonov tolarjev, je povedal generalni direktor. Ob tem imajo blizu 60 milijard tolarjev dolga, ki se bo po Jurkovičevih besedah s kratkoročnimi posojili do konca leta še nekoliko povečal. Na letni ravni pa zadolženost ostaja v mejah poslovnega načrta, je dodal. Kot so pojasnili v železnicah, lahko skladno s poslovnim načrtom letos najamejo za 5,6 milijarde tolarjev posojil.

Jurkovič ostaja

Predsednik sveta delavcev SŽ Silvo Berdajs je generalnega direktorja pozval, naj odstopi
Predsednik sveta delavcev SŽ Silvo Berdajs je generalnega direktorja pozval, naj odstopi FOTO: POP TV

Predstavniki zaposlenih za finančne težave, ki so ogrozile izplačilo plač in regresa, krivijo izključno generalnega direktorja Jurkoviča in kljub današnji odobritvi posojila vztrajajo pri zahtevi o njegovi razrešitvi. Kot je dejal predsednik sveta delavcev SŽ Silvo Berdajs, "ne morejo tolerirati direktorja, ki nima idej, kako razrešiti razmere na železnicah". Čeprav so zaposleni zadovoljni, da bo z najemom posojila omogočeno izplačilo plač in regresa, pa menijo, da samo posojilo na dolgi rok ne bo izboljšalo razmer. "Potrebno bo nekaj narediti na strani prihodkov in stroškov," je dejal Berdajs in dodal, da zato potrebujejo direktorja, ki bo znal poiskati rešitve.

Do vodstva so kritični tudi nadzorniki. Očitajo mu, da jih je tik pred zdajci obvestilo o novem zadolževanju, čeprav je za potrebo po sredstvih vedelo že marca. Jurkovič, ki je vodenje železnic prevzel pred enim letom, zaenkrat ostaja na čelu SŽ.

Včeraj je na vprašanje, ali zaradi nezaupnice s strani nadzornega sveta razmišlja o odstopu, odgovoril, da bo "vso zadevo krepko premislil, kajti stanje ni rešljivo ne čez noč niti kako drugače." Danes pa je na isto vprašanje odgovoril, da so razmišljanja vedno večstranska. "Danes razmišljamo o bolj aktivnem delu, o zmanjševanju stroškov in podobnih zadevah, tako da bomo zagotovili korektno in koristno delo na vseh ravneh," pravi Jurkovič.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
13. 06. 2006 14.07
DR. JURKOVIČ JE GLAVNI KRIVEC ZA NASTALO SITUACIJO,.... NADZORNI ORGAN SE OBNAŠA ZELO VREMENSKO DANES NE JUTRI DA,... V TEJ DRŽAVI SE DOGAJAJO SAME ČUDNE REČI..... ZOPET POLITIKA!!!!!!!!
jungle@email.si
13. 06. 2006 12.49
NAŠE ŽELEZNICE SO ZLATA VREDNE,.. ENKRAT SE GOVORI TAKO ČEZ NOČ PA DRUGAČE,.. KJE JE DENAR, ZOPET NEKDO KRADE IN TA KRAJA BO PRIŠLA NA DAN,........"DR. JURKOVIČ", NAJBOLJ ZASLUŽEN ZA KRAJO DENARJA......