Gospodarstvo

Uprava pod določenimi pogoji pripravljena odstopiti

Slovenj Gradec, 25. 10. 2009 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava Prevent Globala je pripravljena ponuditi takojšen odstop, če Prevent DEV zagotovi, da slovenjgraška družba ne bo šla v stečaj, so po izredni seji povedali nadzorniki.

Delavke Preventa
Delavke Preventa FOTO: Kanal A

Nadzorni svet slovenjgraške družbe Prevent Global, ki je na izredni seji nadzornega sveta razpravljal in odločal o zahtevi nemške družbe Prevent DEV, da se do danes z mesta predsednika uprave družbe razreši Ivana Majcna, se je seznanil, da je uprava pripravljena ponuditi takojšenj odstop, če Prevent DEV zagotovi, da Prevent Global ne bo šel v stečaj ter da se ohranijo vsa delovna mesta in vsaj dosedanji obseg proizvodnje.

Nadzorni svet tako izraža načelno podporo Prevent DEV glede razrešitve uprave, če bo omenjena družba zagotovila 5,2 milijona evrov posojila, redefinirala komercialne pogoje, ki bi zagotovili normalno poslovanje Prevent Globala in ohranila vse programe vsaj do izteka pogodb, so sporočili po seji.

'Nujno potreben mir'

Predsednik nadzornikov Vladimir Bilić je še dejal, da nadzorni svet do razjasnitve omenjenih pogojev podpira upravo, njega pa je nadzorni svet zadolžil, da čim prej organizira sestanek med predstavniki družb Prevent Global in Prevent DEV. Bilić ocenjuje, da so s takšnimi sklepi pridobili "nujno potreben mir" in dodal, da nihče od navzočih članov nadzornega sveta ni glasoval proti kateremu sklepu, bilo pa je nekaj vzdržanih glasov.

Pri tem Bilić ni želel podrobneje pojasniti sedanje vloge člana nadzornega sveta Janka Šteharnika, ki mu je minuli teden podal odstopno izjavo z mesta člana nadzornega sveta, današnje seje pa se je udeležil. "Po interni ureditvi družbe obstaja odpovedni rok," je dodal Bilić.

Bilić si je želel, da bi se pred današnjo sejo nadzornega sveta sestala največja lastnika Prevent Globala, Janko Zakeršnik (52 odstotkov Prevent Globala) in Nijaz Hastor (45 odstotkov), vendar do sestanka po njegovem vedenju ni prišlo. Bilić sicer ocenjuje, da je prodaja Zakeršnikovega deleža Hastorju še vedno aktualna.

'Ne verjamem, da bo prišlo do selitve'

Sicer pa po Bilićevih besedah pripravljenost predsednika uprave Ivana Majcna, da odstopi v primeru, da se zagotovi sanacija družbe, ni nova. Predsednik uprave Majcen pa je po današnji seji nadzornikov ocenil le, da se bo "zdaj razčistilo, kdo ima kakšne interese v tej zadevi". Povedal je še, da ne verjame, da se bo v ponedeljek začela selitev proizvodnje iz Slovenije, bi pa to pokazalo na zavrnitev njihovega predloga.

Deloma so na seji nadzornega sveta sodelovali tudi predstavniki sindikatov. Kot je med drugim ponovil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije v podjetju Vlado Zorman, se v sindikatu zavzemajo predvsem za ohranitev delovnih mest, zato so tudi podprli nadaljevanje sodelovanja s Prevent DEV, ki je kupec njihovih izdelkov. V zvezi s tem so delavci v petek zbrali tudi prek 700 podpisov podpore nadaljevanju sodelovanja s Prevent DEV in s tem posredno za razrešitev vodstva družbe. Zorman ob tem ne izključuje možnosti, da delavci v ponedeljek spontano prekinejo z delom.

Prevent Global sicer po Bilićevih besedah letos posluje bistveno boljše, kot so sprva predvideli, kar je po njegovem posledica izboljšanja svetovnega gospodarstva v drugem letošnjem četrtletju in subvencije za nakup novih avtomobilov v Nemčiji. Ne glede na to pa družba trenutno nujno potrebuje 5,2 milijona evrov obratnih sredstev, pri čemer je vseeno, kdo to zagotovi, ali banke ali lastnika.

Nadzorniki se bodo ponovno sestali v petek na redni seji, ko bodo med drugim odločali o predlogih za že pred časom napovedano izredno skupščino, na kateri bi morala lastnika odločati o ukrepih za rešitev družbe pred grozečo plačilno nesposobnostjo.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.