Gospodarstvo

Nadzorniki Novartisu dovolili nakup

Ljubljana, 28. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet farmacevtske družbe Lek je švicarskemu Novartisu izdal dovoljenje za pridobitev delnic družbe v vrednosti, ki presega 15 odstotkov osnovnega kapitala. Hkrati so nadzorniki morebitni prevzem ocenili kot prijateljski.

Kolikšna bo višina ponudbe Novartisa?
Kolikšna bo višina ponudbe Novartisa? FOTO: POP TV

Nadzorniki so dovoljenje izdali družbama Novartis International in Novartis Pharma storitve Ljubljana na podlagi zahteve z dne 22. avgusta letos. S tem je nadzorni svet potrdil, da strateška povezava podpira uresničevanje strateških načrtov ljubljanske družbe, poleg tega pa prevzem ocenjuje kot prijateljski. Po objavi namere bo morebitni prevzemnik lahko zaprosil pristojne republiške organe za izdajo potrebnih dovoljenj za objavo prevzemne ponudbe.

Kot je znano, je nadzorni svet Leka danes nadaljeval s sejo, ki jo je prekinil v torek. Na njej so nadzorniki družbe pregledali možnosti, kako švicarski družbi pravno omogočiti prevzem Leka. Šlo je namreč za vprašanje spremembe določila statuta, ki delničarju z več kot 15 odstotki delnic ne priznava več kot petnajstih odstotokov glasovalnih pravic na skupščini. To "varovalko" so na julijski skupščini sprejeli lastniki družbe, in sicer zaradi obrambe pred prevzemom.

Ponudba Novartisa že jutri?

Agencija Reuters, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, pa je napovedala, da bi švicarska družba utegnila prevzemno ponudbo objaviti že v četrtek.

Na borzi se je medtem danes cena Lekovih delnic umirila skoraj pet tisočakov pod največkrat omenjeno prevzemno ceno 90 tisoč tolarjev. Danes so posle sklepali po 86 tisoč tolarjev za delnico, lastnika pa je zamenjal odstotek in pol lekovih delnic. Delnice so večinoma kupovali tuji investitorji.