Gospodarstvo

Nadzorniki NLB potrdili program dela

Ljubljana, 13. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet NLB je na ustanovni seji za svojega predsednika soglasno izvolil Žigo Lavriča.

Ključni cilji banke so krepitev poslovanja na vseh segmentih, ki jih pokriva skupina NLB doma in v tujini
Ključni cilji banke so krepitev poslovanja na vseh segmentih, ki jih pokriva skupina NLB doma in v tujini FOTO: POP TV

Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB), ki ga je skupščina banke potrdila konec junija, se je danes sestal na ustanovni seji. Enajst članov nadzornikov je za svojega predsednika soglasno izvolilo generalnega direktorja direktorata za finančni sistem na finančnem ministrstvu Žigo Lavriča, za njegovo namestnico pa državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo Andrijano Starina Kosem kot predstavnico Kapitalske družbe.


Cilji NLB v tem letu

V nadzornem svetu NLB zdaj kot predstavniki države sedijo Žiga Lavrič, Igor Marinšek, Marko Rus, Peter Ješovnik, Andrijana Starina Kosem in Zvonko Ivanušič, kot predstavniki belgijske bančne in zavarovalniške skupine KBC Andre Bergen, Christian Defrancq, Francois Louise Florquin in Riet Docx ter kot predstavnica Evropske banke za obnovo in razvoj Anne Fossemalle.

Nadzorniki so se seznanili tudi s predstavitvijo skupine NLB in potrdili program dela nadzornega sveta do konca leta, so sporočili iz NLB.

Skupino NLB sestavlja 57 članic, ki poslujejo v 14 državah; pred kratkim se ji je pridružila Continental banka iz Novega Sada. Poslovanje do konca leta in v prihodnjem letu bodo zaznamovale vedno zahtevnejše razmere na domačem in tujih trgih, krepitev konkurence, padanje cen in obrestne marže ter druge spremembe v okolju.

Ključni cilji banke so krepitev poslovanja na vseh segmentih, ki jih pokriva skupina NLB doma in v tujini, ob zagotavljanju ravnovesja med donosnostjo, tveganji, stroškovno učinkovitostjo in povečevanjem tržnega položaja.

Uprava NLB je člane nadzornega sveta tudi seznanila z rezultati poslovanja v letošnjem prvem polletju, v katerem je banka ustvarila 8,32 milijarde tolarjev dobička pred davki, kar je 25,3 odstotka več kot v lanskem prvem polletju.

Nadzorni svet se je seznanil še s poročilom o nakupu nove poslovne stavbe Montenegrobanke v Podgorici ter z ugotovitvami centra notranje revizije NLB, da ni bilo očitanih nepravilnosti pri izvedbi tega projekta.