Gospodarstvo

Bavčar na čelu Istrabenza do 15. maja

Koper, 02. 04. 2009 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nadzorni svet Istrabenza je v upravo družbe na podlagi mnenja kadrovske komisije imenoval Tamaro Jerman in Bogdana Topiča. Bavčar ostaja predsednik uprave do 15. maja.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: Dare Čekeliš

Na podlagi mnenja kadrovske komisije je nadzorni svet Istrabenza v upravo družbe imenoval Tamaro Jerman in Bogdana Topiča, so po seji nadzornikov pojasnili v Istrabenzu. Igor Bavčar, ki je pred dnevi odstopil s položaja predsednika uprave, ostaja na tem mestu do 15. maja, za njegovega naslednika bodo objavili javni razpis.

Kadrovska komisija je nadzornemu svetu predlagala v imenovanje za člana uprave tudi Marka Jazbeca, ki pa je na svoji predstavitvi nadzornikom izrecno poudaril, da ga zanima samo funkcija predsednika uprave, čeprav se je prijavil za člana uprave.

Pri tem je predsednik nadzornikov Tomaž Toplak pojasnil, da nadzorni svet glede na to, da so danes izbirali le člane uprave, Jazbeca ni mogel imenovati v upravo.

Od danes naprej je tako uprava Istraneza tričlanska, medtem ko statut opredeljuje štiričlansko upravo. Zato bo nadzorni svet v prihodnjih dneh objavil javni razpis za predsednika in še enega člana uprave družbe.

Nočemo izgubiti dodane vrednosti, ki je vezana na ljudi, ki so bili povezani z družbo v preteklosti, zato se nam je zdel korak v smeri širitve uprave v tem trenutku nujen in zato smo ga tudi izpeljali, je izpostavil Toplak.

Kot je še pojasnil prvi nadzornik Istrabenza, se je Igor Bavčar še zavezal, da poda odstopne izjave iz vseh organov upravljanja, ki so del skupine Istrabenz. Na vprašanje, ali se lahko Bavčar kasneje še zaposli v kateri od družb Istrabenza, pa je Toplak odgovoril, da obstaja za to zgolj hipotetična možnost.

Pojasnil je še, da so banke zahtevo po odstopu Bavčarja postavile na podlagi pomanjkanja zaupanja, verjetno pa se težko sprijaznijo s situacijo, da je družba potegnila edino zakonito potezo, to pa je, da je tudi zaradi ravnanja bank bila prisiljena razglasiti insolventnost, meni Toplak in dodaja, da bankam očitno ne ustreza, da si je družba pridobila tri mesece časa, da transparentno ugotovi dejansko stanje v podjetju in ga potem kot obliko programa predstavi javnosti in bankam upnicam.

Do 30. aprila mora uprava nadzornikom predložiti načrt finančnega prestrukturiranja. Naslednja seja članov nadzornega sveta je predvidena okrog 15. aprila.

Banke za sodelovanje z lastniki

Banke upnice Istrabenza so sicer v sredo ob obravnavi razmer v koprskem holdingu, ki je od ponedeljka nesolventen, nadzornemu svetu Istrabenza predlagale takojšnjo zamenjavo celotne uprave in imenovanje nove, delničarje pa pozvale, da zagotovijo ustrezno kapitalsko ustreznost Istrabenza in poskrbijo za ustrezno dokapitalizacijo družbe.

Kot so po skoraj peturnem sestanku v imenu upnic v sredo sporočili z Nove Ljubljanske banke (NLB), upnice tudi pričakujejo, da bo Istrabenz omogočil svetovalcem, ki jih bodo določile banke, izvedbo skrbnega pregleda poslovanja Istrabenza in njegovih povezanih družb za namen odločanja o načrtu finančne reorganizacije družbe.

Banke sicer vidijo rešitev problema v sodelovanju bank z lastniki, nadzornim svetom in upravo podjetja. Bankam holding Istrabenz skupaj s svojimi družbami dolguje okoli 930 milijonov evrov.

''Pri pismih bank gre za pritisk''

Nadzorni svet, tako Toplak, podpira osnovno sporočilo bank upnic, da je rešitev problema reševanja Istrabenza v sodelovanju bank z lastniki, nadzornim svetom in upravo podjetja. Pri tem pa opozarja, da postopki, ki so začeli teči 30. marca po zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, od organov upravljanja družbe izrecno zahtevajo delovanje v skladu s tem zakonom.

Tomaž Toplak je novi predsednik nadzornega sveta Istrabenza.
Tomaž Toplak je novi predsednik nadzornega sveta Istrabenza. FOTO: POP TV

Nadzorni svet je po Toplakovih besedah danes tudi sprejel načelno mnenje v zvezi s pismom bank upnic in zavzel stališče, da je neobičajno, da bi v tej fazi upniki vstopali v organe upravljanja družbe, kajti to bi pomenilo, da bi upniki obenem sodelovali pri pripravi načrta finančnega prestrukturiranja in ga kasneje tudi potrjevali, kar pa ni intenca zakona, meni Toplak. Zakon predvideva, da družba s svojimi organi pripravi načrt finančnega prestrukturiranja, ki ga upniki kasneje, če pride tako daleč v postopkih, tudi sprejmejo.

Toplak poudarja, da gre pri pismih, ki so jih posredovale banke upnice za vršenje nekega pritiska, ki bi ga lahko razumeli na način, da želijo banke, ki so imele možnost pogajanja z upravo družbe, sodelovati pri pripravi tega načrta. Zakon družbo ščiti za obdobje treh mesecev, da se v tem času pripravi kakovosten načrt, ki bo pomenil tudi premostitev težav in nadaljnje poslovanje družbe.

Toplak je ponovno izpostavil, da razlogov za stečaj Istrabenza v tem trenutku ni in tudi ne pričakuje, da bi katerakoli od bank upnic v tem trenutku vložila predlog za stečaj.

Ponovna zaustavitev trgovanja z delnicami Istrabenza

Uprava Ljubljanske borze je danes začasno ustavila trgovanje z delnicami Istrabenza in Maksime holding. Trgovanje bo zaustavljeno do 16. aprila, razlog pa je insolventnost družb, zaradi česar morata ravnati skladno z zakonom o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

NLB in Unicredit bank sta že unovčila zastavljene deleže

Nova Ljubljanska banka (NLB) je od Istrabenza v petek pridobila 126.365 delnic oziroma 6,057-odstotni delež naftne družbe Petrol. Kot so sporočili z NLB, je delnice zasegla na osnovi neizpolnitve obveznosti iz pogodbe o prodaji in reodkupu delnic. Unicredit banka pa je že 19. marca razvezala pogodbo o reodkupni pravici za 301.437 delnic Mercatorja oziroma 8,01 odstotka trgovske družbe.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metuljka
03. 04. 2009 11.28
Toplak je nula in tako strokovno, kakor tudi po človeški plati. Navaden nesposobnež, ki je s klečeplazenjem prigural tako visoko. Ga osebno poznam. Tudi človek, ki je JJ čistil in bo čistil čevlje.
ivo55
03. 04. 2009 10.00
G.Toplak naj poda svoje tolmačenje ultra ekonomije - izguba = dodabna vrednost. GORJE NAM!!!!!!!!!!!!!!!!! Se bo kdo že enkrat vprašal kam sodijo taki kanoni in vrnil pooblastila lastnikom kapitala !?
Buena Vita
03. 04. 2009 01.40
HOČEŠ-NOČEŠ BAVČAR DAJE PLAČE DELOVCEM, IN PODJETJA POSLUJEJO SAMOSTOJNO,IN IMAJO DELO,ZATO KR NAJ ZAVIHAJO ROKAVE BOLJE BAVČAR KOT DA VESELINOVIČ PRPELJE HRVATE,KER MORA POKRITI GANTARJEV MINUS NA PELJŠCU
mac4_m
03. 04. 2009 01.06
seveda, še dva mesca roparsko plačo vleku za takle kriminal in škodo, dva mesca, da bo zakriu vse dokaze s kom se je menu in kdo je pokasiru ta manjkajoči denar. Bravo pahor, bravo kresalka, vidva kr štancajta 25.000 novih neslovensko govorečih volilcev medtem, ko vaš kader uničuje in zapravlja miljone..
korosec_SLO
02. 04. 2009 21.25
Ali bi kaksnemu delavcu ali delavki,ko dobi odpoved se kako minuto drzali na podjetju,,,MA NIKAKOR ,takoj te nazenejo z knjizico skozi kapijo,pri vratarju pa se sliko dajo da si nezazelen,,, dali so mu moznost da bo se odstale predale spraznil in si nagrbal nekaj ficka,za katerega se ve kje je skrit,,SOS trgovina pa prazna..
Navihanko
02. 04. 2009 20.50
Igor, kaj ti je tega treba....
J83
02. 04. 2009 20.08
Tista novinarka,Ivanka Relja je potem imela probleme in je potem pisala pod anagramom,ali kako se že reče,z imemom Ranka Ivelja.Že takrat je Bavčar bil veliki ..........
J83
02. 04. 2009 19.56
Ko je Drnovšek poslal Bavčarja v Istrabenz za financiranje komunistov je bilo vse prav.Ko pa je bavčar začel na svojo roko in račun,ga treba odžagat.Za tiste z spominom,ki so pred 20.leti brali ND,ko je Ivanka Relja pisala o Bavčarju kako je v eni firmi sam sebi nakazoval denar,precej denarja,je imel dobre reference za Istrabenz.Prav,ampak,zakaj nihče ne vpraša kje je denar,le o višini dolga se pogovarjajo.Na čigave račune ga je nakazoval?Na račune tistih ki so ga tja poslali.Janša ga ni.
Replica
02. 04. 2009 18.55
Bistvo je v tem, da bo vikend lep in sončen...jea
janžo
02. 04. 2009 17.17
BISTVO VSEH TEH NOVIC: Dajejo mi vsakdanjo potrditev, da je delo mimo računov zame več kot upravičeno. Tako plačam manj davkov in prispevkov za svojo penzijo, ki je očitno takoalitako ne bom nikoli dočakal, saj bo predvidena delovna doba čez 30 let nekje do 95 leta starosti. Bavčarjem in šrotom se gleda skozi prste za miljarde, bom pa še jaz nekaj jurčkov prikril.
balu9
02. 04. 2009 15.01
tipicni, če ne potegne Pozavarovalnica, pa perhaps Triglav, bo pa Petrol, ane? In ni pridelal samo minusa. Malce pobrskaj, kaj se je zgodilo z Adiinim premoženjem.
Gozdni_joza1
02. 04. 2009 13.53
Veter je začel spet pihati iz prave strani, pa je morje »naplavilo« ponovno tudi g Jazbeca (nomen est omen?) Tako kot pred tem na SKB in (sploh) Drogo, bo očitno »dobra tetica Pečanova« ponovno poskrbela za podmladek – glavno da bodo »preverjeno naši« pri koritu, kjer se bo ob operiranju z vrtoglavimi zneski v mnogokratnikih stotin milijonov EUR gotovo kaj našlo… Iz poraza v poraz – do končne zmage!
inter19
02. 04. 2009 11.43
Tudi mene to moti, Tipicni! Ne razumem kako lahko človek postavi nekoga takšnega (Tufka) za šefa tako močne in za vso Slovenijo pomembne družbe kot je Petrol?! Tudi Tufek bi bil lahko malo kritičen do sebe in rekel: " Nisem za vodjo in konec!" Ne pa da se sil kr naprej in naprej!
tipicni
02. 04. 2009 11.30
no, ja. ti pahorju cestitas, medtem pa on postavlja na čelo Petrola svojega človeka - Tufka. Ta je pa naredil minus adrii, ga ze prej sral okoli, sedaj pa že tako ubogi petrol dobi v roke. da ne pozabim omeniti, da skače iz stranko v stranko...
predan
02. 04. 2009 11.16
Koga ali kaj podpira g. Toplak? Takšne osebke spravite čim dlje od državnega denarja, ki pospešuje potapljanje bank in gospodarskih holdingov, za dobrobit Slovenije. Zato bravo Dr. Arhar-ju in Dr. Veselinoviču za takojšen ukrep zoper uprave Istrabenza. Kaj je g. Toplak, s tem, ko je zamolčal SMS sporočilo dr. Veselinoviča, pred sestankom nadzornega sveta, hotel sporočiti banki in gospodarstvu? Državljani pozdravljamo odločitev LDS-sa, da se je protikoruptivno lotila svojega člana!!! BRAVO, BRAVO IN ŠE ENKRAT BRAVO, g. PAHORJU in LDS-su!!! Ocenjujemo, da se boste lotili sedaj, tudi g. Vouka pri MIP-u in ABC Pomurki. Neverjetno, kako pohlepen človek, gazi svojo VEST.!