Gospodarstvo

Politični razlogi za razrešitev?

Ljubljana, 29. 07. 2009 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Starina Kosmova, ki jo je nadzorni svet razrešil z vrha Dela meni, da so bili rezultati poslovanja Dela pod njenim vodstvom "nadpovprečni". V strankah so pri komentiranju razrešitve zadržani.

Andrijana Starina Kosem
Andrijana Starina Kosem FOTO: POP TV

Skupščina časopisne družbe Delo je razrešila predsednico upravnega odbora družbe Andrijano Starino Kosem, so sporočili iz družbe. Lastniki naj bi Starino Kosmovo razrešili zaradi različnih pogledov na vodenje družbe, je STA izvedela iz virov blizu Dela.

Za novo članico upravnega odbora družbe Delo je bila izvoljena Marjeta Zevnik, podpredsednica nadzornega sveta Pivovarne Union. Sklep je bil sprejet soglasno.

O vodenju družbe bo v ponedeljek odločal tudi upravni odbor Dela. Zaenkrat se še ne ve, kdo naj bi vodil Delo, kot možen kandidat pa se omenja Peter Puhan, ki je vodil Delo pred Starino Kosmovo.

Kosmovo smo skušali tudi mi priklicati, a neuspešno. Za Radio Slovenija pa je povedala, da z odločitvijo nadzornikov ni seznanjena. Pravi pa, da so razlogi za njeno razrešitev lahko zgolj politični, saj so bili rezultati poslovanja Dela pod njenim vodstvom "nadpovprečni".

Stavba Dela
Stavba Dela FOTO: POP TV

Stranke zadržano o razrešitvi Starina Kosmove

V strankah so pri komentiranju razrešitve Starine Kosem zadržani in se o njej večinoma ne želijo izrekati.

Vodja PS SLS Jakob Presečnik meni, da razrešitev Starina Kosmove očitno spada v sklop prenosov lastništva podjetij okrog Pivovarne Laško. S tem, ko so se začeli vršiti prenosi oziroma nakupi v omenjeni skupini, je po njegovem logično prišlo tudi do kadrovskih zamenjav. Ocen o tem, kako uspešno je Starina Kosmova vodila Delo, pa ni želel dajati.

Očitno so interni dogodki, ki so povezani s Pivovarno Laško, spremenili nekatera razmerja tudi v skupščini Dela, te spremembe pa so povzročile razrešitev Andrijane Starina Kosem, je razrešitev za komentiral predsednik DeSUS Karl Erjavec. Sam je pričakoval, da se bodo glede na spremenjena razmerja v Delu zgodile določene spremembe, ni pa pričakoval, da bo do njih prišlo tako hitro. Prepričan je sicer, da je skupščina imela pravico razrešiti Starina Kosmovo, "saj je organ, ki razrešuje in tudi imenuje".

Za predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je bil skrajni čas, da se "naša podjetja, še posebej medijska, depolitizirajo". Razrešitev Starina Kosmove je po njegovi oceni samo prvi korak v smer čiščenja medijskega prostora v Sloveniji. Vendar pa bo za to, da bi se občutek in vtis nepristranskosti medijev v Sloveniji popravil, po njegovem treba počakati še nekaj let.

Razrešitev po njegovem sicer ne bi smela imeti nobenega vpliva na uredniško politiko časopisa. Ob tem je dodatno poudaril, da morajo časopisi ostati neodvisni ne glede na to, kdo je lastnik in kdo obvladuje lastniške deleže.

Namestnik predsednika SD Patrick Vlačič spremembe na čelu upravnega odbora Dela Starina Kosmove ni želel komentirati, prav tako tudi ne predsednica LDS Katarina Kresal in predsednik Zaresa Gregor Golobič.

Starina Kosem velja za eno najtesnejših sodelavcev nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško in večinskega lastnika podjetij okrog Laškega, kamor sodi tudi Delo, Boška Šrota. Tega so nadzorniki prejšnji teden odstavili s položaja prvega moža Laškega, na čelo družbe pa so imenovali Dušana Zorka, ki je bil pred tem predsednik uprave Pivovarne Union. Ta je v pogovoru za sobotno Delo napovedal, da se bo v tem tednu srečal s predsednico upravnega odbora Dela Andrijano Starina Kosem, po tem srečanju pa naj bi bilo več jasnega o njeni usodi na vrhu Dela.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paternoster
30. 07. 2009 14.10
Špicelj,imam občutek, da so vas pred kratkim izključili iz SDS,saj si dugače ne znam razložiti vašega slepega besnenja na JJ.
paternoster
30. 07. 2009 14.03
Špicelj,imate preganjavico v oblikiJJJJ.Bi bilo dobro malo pogledat podstrešje.To dobro delajo nekaj kilometrov iz CELJA, MALO PRED vOJNIKOM.Pa veliko uspeha.
zahod.west
30. 07. 2009 12.07
ali se niste še zavedali, da so komunisti prav povsod......vse imajo v rokah....
Tonček Balonček
30. 07. 2009 11.34
Spet s ekomunajzarji znašajo nad nekdanjimi najtesnejšimi Janševimi sodelavkami. Kdaj bomo temu napravili konec!?
Darko32
30. 07. 2009 11.26
Prej ali slej bomo morali ločiti politiko od gospodarstva do te mere, da se ne bo dogajalo politično kadrovanje ljudi, kateri nimajo niti strokovne izobrazbe za zasedbo delovnih mest in zato se nam dogaja to, da razni steklopihalci, avtomehaniki zasedajo delovna mesta za katera še osnovnih znanj v svojem poklicu nimajo.
Cofar
30. 07. 2009 11.25
Večina ljudi, na "kao" položajih so vse bivši uradniki. Tako, da mi za take vrste novic dol visi!!! Drugo pa - Ti ljudje imajo samo dobre službe. Sej bistveno nič ne nardijo novga. Vse nardijo zaposleni. Uni samo svoje lene rite usedejo v stolček!!! No v glavnem. Če je bla tle odstavljena bo pa nekje pristavljena tako da bo mela še vedno ornk plačo :) enostavno ko pasulj :)
JanZiska
30. 07. 2009 09.54
ASK trga od viška seksualne energije, prav všeč mi je.
resslovenka
30. 07. 2009 07.41
Res bi verjela, da zaradi različnih pogledov na vodenje dužbe. Ko pade mačka z višine vedno pristane na nogah.
motofrik
30. 07. 2009 05.16
A se res delajo norca iz nas...?
Jerry1988
30. 07. 2009 00.31
@krapovec ko bo ta dan prišel mislim da bom u prvi vrsti. ker ko bo raja se uprla in raja šla na ulice in bo končno ''običnim radnikom'' se posvetil da so vsi bmwji pa apartmaji veljakov le ukraden denar njihovega dela bo tko k u grčiji pred neki cajta. ampak to ne bo kr tko zamrl. ker ko se raja upre ( s tem mislim na tiste ki delamo po 10 ur za minimalno plačo) za tako zadevo to ni le lokalen pojav.
Mawsyy
29. 07. 2009 23.08
BPD69 je zastojn govorit, to ze vsi bluzimo nevem kolk casa, pa je isto, kot ce bi metal gumijasto zogico v steno. Brez haska.
Rastan Ra
29. 07. 2009 22.33
končno, to bi morali že zdavnaj prej
andrej69
29. 07. 2009 22.28
Koga briga stara frigida...
SPICELJ
29. 07. 2009 22.22
nekaj je sigurno,le še Janša od TITOVIH omladincev uporablja rdečo taktiko in stalno išče neke sovražnike,čeprav je čisto nepomemben človek in mu nihče nič neče.........pač ne more iz svoje kože..kar se Janezek nauči,to Janezak zna.........sigurno tudi pogreša TiTOVO štafeto in romanje v Jajce...
RADO62
29. 07. 2009 22.15
Kar niso do leta 2004 prodali LDS-ovci bodo sedaj prodali Pahorjevi ožji sodelavci kot je Boško Šrot do nedavnega podpredsednik SD-ja.... Zanimivo, da titovi omladinci še naprej bosih nog skakljajo po zakotnih bulevarjih in razširjajo lažne informacije, da je za razprodajo kriv JJ....Med tem pa partijska struja SD-ja veselo prešteva denarce od prodaj nekoč paradnih konjev slo gospodarstva.... heh
SPICELJ
29. 07. 2009 22.13
jaz osebno zbiram podpise ljudi,ki so zaradi te prodaje Mercatorja drago plačevali hrano,bencin in stroške......pod Janšo smo imeli 7% inflacijo v drugih članicah le 3% in to izgubo mora ljudjem nekdo povrniti,še sploh ker je banka Slovenije opozarjala Janševo vlado,da zaradi njihovih slabih potez grozi visoka inflacija....... odvetnik,ki nas zastopa pravi,da ne bomo tožili države ampak kar osebno akterje te prodaje,in njegovo stranko,plačati pa bodo morali tudi člani in simpatizerji SDS-a,če bo potrebno.....
BPD69
29. 07. 2009 22.02
Redno spremljam vašo stran, včasih pošljem tudi kak komentar. Ko pa takole spremljam komentarje, dobim čuden občutek, da tu nekaj ni v redu. Moderatorji, kdorkoli to je , dopuščajo včasih nemogoče komentarje, nekatere, ki so pa kritični do določenih tem, člankov, pa ne žaljivi, pa enostavno zbrišejo. Res , da je moč prebrati vsemogoče cvetke, vendar selekcija komentarjev, ki se zbrišejo pa je skrajno brez vsakega sistema. To, da ste najbolj obiskana stran v slo, vam še ne daje pravice, da to počnete , kot pač počnete. Vsakomur je dovoljeno, da izraža svoje videnje podanega članka, vaše ,oz.obnašanje moderatorjev pa meče slabo luč na 24ur.com. Na to temo, moram reči, je zelo veliko pritožb ljudi, ki oddajao svoje komentarje, pa ni važno s katerega področja so. Razmislite o tem in ustvarite jasna pravila za vse, še posebej pa tudi za vaše kontrolorje prispelih komentarjev. Lep pozdrav .
tim.slum
29. 07. 2009 21.37
Čist sigurm je to JJ naredu; vsekakor je imel čas - že nekaj dni ga ni nihče za nič obdolžil:)
wertex
29. 07. 2009 21.26
Prvo Borec
29. 07. 2009 21.25
Odstavljena je bila od SDS korita, ko je bila stečajna upraviteljica ROG-a. Ostali so ji nekaj dolžan in največji hudič na zemlji je maščevalna ženska.