Gospodarstvo

Nadškofija gospodarna lastnica

Ljubljana/Bled, 18. 09. 2006 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družba za storitve, ki je v lasti ljubljanske nadškofije, je objavila ponudbo za odkup delnic blejskega gozdnega gospodarstva.

Gozd
Gozd FOTO: POP TV

Družba za storitve Metropolitana, katere lastnica je Nadškofija Ljubljana, je v skladu z napovedjo iz konca avgusta danes objavila ponudbo za odkup delnic Gozdnega gospodarstva Bled. Ponudba se nanaša na vseh 611.900 navadnih imenskih delnic z nominalno vrednostjo 1000 tolarjev, cerkev pa za vsako ponuja po 2650 tolarjev. Veljavnost ponudbe za odkup, v kateri ni opredeljenega minimalnega števila delnic za njen uspeh, se izteče 16. oktobra.

Sedanja lastniška struktura Gozdnega gospodarstva Bled je razdrobljena. Po deset odstotkov v podjetju imata Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba, največji, 24,9-odstotni lastniki pa so zaposleni, ki so se povezali v podjetje Pokljuka.

Naškofija želi biti gospodarna lastnica

Kot lastnica večjih površin gozdov na blejskem in bohinjskem ozemlju želi Nadškofija Ljubljana "odgovorno gospodariti z lastnino, ki je bila že v preteklosti v lasti Cerkve", zagotavljajo v nadškofiji. Da bi lahko cerkev svobodno in v polnosti opravljala svoje poslanstvo, se je nadškofija odločila za lastništvo podjetja, ki opravlja gozdarsko dejavnost v omenjenih gozdovih. Ob tem je nadškofija obljubila, da bo dosedanjim uslužbencem, gozdnim delavcem in sodelavcem podjetja zagotovila delo.

Direktor Gozdnega gospodarstva Bled Zvone Šolar bo namero cerkve lahko komentiral šele, ko bodo natančno preučili dano ponudbo. Tako tudi še ne more reči, kaj bi bilo, če bi cerkev z namero uspela in postala lastnica podjetja, upa pa, da bi gospodarjenje z gozdovi še naprej teklo normalno.

Delajo le na desetini površin

Za ljubljansko nadškofijo Gozdno gospodarstvo Bled trenutno izvaja dela na tistem delu gozdov, ki so bili lani z delno denacionalizacijsko odločbo vrnjeni Cerkvi. To za podjetje pomeni približno slabih deset odstotkov vsega obsega dela. Ko bo Cerkev dobila vrnjeno vse premoženje v gozdovih na tem območju, za katere je vložen denacionalizacijski zahtevek, pa bo državnih gozdov ostalo le še približno 15 odstotkov.

Gozdno gospodarstvo Bled na področju gozdarstva sicer deluje že od leta 1948. Delnice družbe so uvrščene na prosti trg Ljubljanske borze, njen osnovni kapital pa znaša 612 milijonov tolarjev. 128 zaposlenih je lani ustvarilo 1,5 milijarde tolarjev čistih prihodkov od prodaje in skoraj 52 milijonov tolarjev čistega dobička.

Nadškofija Ljubljana je že postala lastnica 2276 hektarov zemljišč na Pokljuki izven Triglavskega narodnega parka, ostali del zahtevka za 5000 hektarov pa je še v reševanju. Cerkvi je bilo tudi že vrnjenih 3410 hektarov znotraj Triglavskega narodnega parka, glede ostalega dela zahtevka za 12.590 hektarov zemljišč v zaščitenem območju pa so se denacionalizacijski upravičenec in Upravna enota Radovljica dogovorili, da se z reševanjem počaka do odločitve ustavnega sodišča glede Blejskega otoka.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fedepotocnik@gmail.com
22. 09. 2006 13.20
Obstaja nekaj bolj osnovnega: Vse te površine so bile Cerkvi odvzete po 2. svetovni. Po denacionalizacijskem postopku se morajo pač vrniti prvotnemu lastniku. Ne tiče se nam zakaj in kako. Pač, njihovo je bilo. Kaj bodo s tem naredili, je njihov problem. Važno je, da ohranijo delovna mesta (in piše da bodo).
Miramare
20. 09. 2006 09.12
Jaz imam pa drugo vprašanje. Od kje cerkvi denar za odkup delnic, če pa ves čas poslušamo, kako so ubogi in da nimajo denarja niti za plačilo socialnih prispevkov za svoje zaposlene duhovnike in jim moramo vsi davkoplačevalci dajati iz svojih žepov? Meni to močno smrdi.
doc6si
20. 09. 2006 04.53
Ali mi lahko nekdo lahko razloži zakaj cerkev potrebuje 10.000 hektarov gozdov in ne vem koliko ostale lastnine? Narod nima služb, nima denarja, država pa daje cerkvi za več milijard tolarjev premoženja.