Gospodarstvo

Nada Klemenčič o nakupu Croatia osiguranja

Zagreb, 02. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednica uprave zavarovalnice Triglav Nada Klemenčič je na novinarski konferenci v Zagrebu pojasnila, da se bo vodstvo največje slovenske zavarovalnice v petek srečalo s predstavniki hrvaške vlade na pogajanjih o nakupu večinskega deleža hrvaške zavarovalnice Croatia osiguranje.

"Naša prednost je v tem, da smo že prisotni na hrvaškem trgu," je menila Klemenčičeva, ki je poudarila tudi, da je Triglav za nakup 51-odstotnega deleža hrvaške zavarovalnice ponudil 105 milijonov evrov.

Nada Klemenčič
Nada Klemenčič FOTO: POP TV

"Menim, da je naša ponudba dobra in naše možnosti realne," je povedala Klemenčičeva in dodala, da bi odločitev hrvaške vlade o prodaji Croatia osiguranja slovenski zavarovalnici pomenila tudi pozitiven korak v smeri dobrih meddržavnih odnosov.

Triglav, ki se za nakup večinskega deleža Croatia osiguranja poteguje poleg nemškega Allianza, se je v svoji ponudbi po besedah Klemenčičeve zavezal, da obdrži ime zavarovalnice in da najmanj tri leta ne odpusti nobenega zaposlenega.

Ker največja slovenska zavarovalnica sama nima dovolj sredstev za nakup Croatia osiguranja, naj bi del sredstev prispevala hrvaška izseljeniška družina Bubalo, del pa naj bi po besedah Klemenčičeve pridobili iz dokapitalizacije, pri kateri naj bi sodelovala slovenska podjetja, ki imajo deleže v Triglavu. Kot je še pojasnila, pa se dokapitalizacija ne bo začela, dokler ne bo znana odločitev ustavnega sodišča glede lastniških deležev v zavarovalnici.

Kot je pojasnila predsednica Triglavove uprave, naj bi se vse nejasnosti okrog lastništva največje slovenske zavarovalnice in njene privatizacije razrešile do konca novembra. To pa je pomembno tudi za hrvaško vlado pri sprejemanju odločitve, komu naj proda delež Croatia osiguranja. Klemenčičeva sicer še upa, da ukrepi agencije za zavarovalni nadzor (začetek postopka za odvzem licence zavarovalnici, predsednici in članu uprave) ne bodo vplivali na odločitev hrvaške vlade.