Gospodarstvo

Na SŽ dobiček, v tovornem in potniškem prometu pa izguba

Ljubljana, 25. 11. 2008 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenske železnice naj bi poslovale dobro, s 4-odstotno rastjo prihodkov, pravi direktor podjetja. Številke pa kljub 12-milijonskemu dobičku kažejo 16-milijonsko izgubo v tovornem in potniškem prometu.

Generalni direktor Slovenskih železnic Tomaž Schara je na današnji novinarski konferenci predstavljal poslovne rezultate, ki naj bi potrjevali uspešnost njegovega vodenja, vendar podrobnejši pogled pokaže malce drugačno sliko.

Medtem ko je generalni direktor podjetja, ki je eden največjih slovenskih izvoznikov, izrazito poudarjal rast dobička podjetja, pa je o izgubah spregovoril šele na vztrajanje novinarjev.

Tomaž Schara nerad govori o izgubi.
Tomaž Schara nerad govori o izgubi. FOTO: Tomaž Ungar

Kot je povedal Schara, je skupina Slovenske železnice v prvih devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 346,1 milijona evrov prihodkov in 332,9 milijona evrov odhodkov. "Poslovni prihodki skupine dosegajo 77,6 odstotka načrtovanih, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa so prihodki višji skoraj za 12 odstotkov. S tem smo presegli zastavljen plan,'' je dejal Schara.

''Zadovoljni ne moremo biti,'" je sicer priznal Schara, a hitro dodal, "da je 4-odstotna rast transportnih prihodkov dobra popotnica za nadaljnje poslovanje Skupine Slovenskih železnic''.

Kakšno je dejansko poslovanje SŽ – pozitivno ali negativno?
Kakšno je dejansko poslovanje SŽ – pozitivno ali negativno? FOTO: Tomaž Ungar

Kot je razvidno iz priloge k sporočilu za javnost, ki smo jo prejeli mediji, so Slovenske železnice v obdobju od novega leta do oktobra zabeležile čisti dobiček v višini dobrih 12 milijonov evrov. Pri tem pa niso zapisali obsega izgube, ki so jo pridelali v potniškem in tovornem prometu.

Po tem, ko se je neuspešno poskusil izogniti odgovoru, je moral Schara priznati, da so tako v tovornem kot potniškem prometu od začetka leta zabeležili po osem milijonov izgube, torej skupaj 16 milijonov evrov izgube. Ob tem pa je Schara povedal, da je bila ''rast stroškov radikalnejša od rasti prihodkov''.

Kljub govoru o racionalizaciji dela so v Slovenskih železnicah v zadnjem letu na novo zaposlili 80 ljudi. Schara je to potezo utemeljil s tem, da je potrebno večje število delavcev, ker je tovor, ki ga SŽ prevažajo sedaj kvalitetnejši. Obseg prepeljanega tovora se je sicer v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za 0,3 odstotka, povečalo pa se je število prepeljanih potnikov, in sicer za 5,3 odstotka.

Schara je na novinarski konferenci predstavil še nekaj razvojnih projektov, ki naj bi zagotovili nadaljnjo rast in povedal, da v podjetju pripravljajo robustnejši poslovni načrt za prihodnje leto.  


KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RobertMazej
22. 12. 2008 23.47
Ja, če imajo celotno poslovanje pozitivno, je pozitivno, če je na konc dobiček, je dobiček. Tisto zemljišče, ki ni kaj prinašalo, k večjemu stroške, a saj imajo dobiček na koncu bilance, niso porabli tega denarja, verjetno bodo za kake plane, sem gledal stran skupajnatirih.si, veliki projekti, zanimivi, celo hostel na tirih.
porka.malorka
26. 11. 2008 14.05
Privatizerat železnico Pa se bo vse uredilo
resnica11
25. 11. 2008 21.53
ZADNJI ČAS JE ŽE DA NA G.POTRČ IN NJEGOVI SODELAVCI PREDEN GOVORIJO O ŽELEZNICI V TEM PRIMERU O PREDPISIH KI JIH PO NJIHOVIH INF.ZAVRAČAJO STROJEVODJE TO PREVERIJO ŠE KJE DRUGJE IN NE ZAUPAJO SLEPO SVOJIM DOUŠNIKOM KATERI SO JIM ZOPET PRODALI LAŽ.PREDPISE NE ZAVRAČAJO STOJEVODJE AMPAK SO POMANKLJIVO NAPISANI PA ČEPRAV SO JIH NJIHOVI SNOVALCI PISALI CELIH 16 LET.VEČJI DEL SO SAMO ZAMENJAVALI BESEDE ZA STVARI TO KAR PA SO SPREMINJALI PA SO SPREMENILI TAKO DA ŠE NJIM SAMIM NI JASNO KAJ SO HOTELI IN KONEC KONCEV ZARADI NOVIH PRAVILNIKOV Z 14.12.2008 PO SLOVENSKIH TIRIH NE BO SMELA VOZITI NOBENA LOKOMOTIVA SAJ NE USTREZA NOBENA NOVIM PREDPISOM.TO JE SAMO ENA NJIHOVA CVETKA JIH PA JE KREPKO KREPKO VEČ.IN KO SE POSTAVI VPRAŠANJE V TEJ SMERI VSI MOLČIJO KAKOR DA NEVEDO ZA KAJ GRE.PA SAJ JAZ JIM KAR VERJAMEM DA NEVEDO GLEDE NA TO KAKO SO NAPISANI.ZATO G. POTRČ IN OSTALI VZAMITE SI STVAR MALCE BOLJE POD DROBNOGLED PA BOSTE VIDELI DA STROJEVODJE NISMO ČRNE OVCE NA SLOVENSKIH ŽELEZNICAH.
fantodfare
25. 11. 2008 17.02
he, he lahko majo dobiček, (posebej nadzorniki), ko prodavajo zemljišča. he,he, sem prvi?