Gospodarstvo

Na Kitajskem nizka prodaja Volkswagnov

Peking, 12. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prodaja osebnih avtomobilov na Kitajskem, ki je lani dosegla izjemnih 75 odstotkov, se je letos upočasnila, maja pa celo zmanjšala za 20 odstotkov.

Prodaja Volkswagna se je na Kitajskem letos zvišala le za 3 odstotke
Prodaja Volkswagna se je na Kitajskem letos zvišala le za 3 odstotke FOTO: Reuters

Težave zaradi premalo zmogljivih proizvodnih obratov zavirajo rast nemškega avtomobilskega proizvajalca Volkswagen na kitajskem trgu. V prvih štirih mesecih letos se je prodaja koncerna Volkswagen na Kitajskem zvišala le za tri odstotke, medtem ko je bila skupna prodaja avtomobilov na tem trgu v primerjavi z enakim obdobjem leto prej večja za 42 odstotkov.

Kitajska je največji tuji trg nemškega koncerna

Volkswagen bo zato še ta mesec začel graditi novo tovarno v Lingangu pri Šanghaju, vredno 200 milijonov evrov. Za gradnjo dveh novih tovarn v Šanghaju in Dalianu, investiciji bosta vredni 540 milijonov evrov, pa še čaka na dovoljenja. Kitajska je Volkswagnov največji tuji trg, lani pa je k skupnem dobičku koncerna prispevala 20 odstotkov. Ob vse močnejši konkurenci ima nemški koncern 31-odstotni delež na kitajskem trgu.

K skupnemu dobičku koncerna je Kitajska prispevala 20 odstotkov
K skupnemu dobičku koncerna je Kitajska prispevala 20 odstotkov FOTO: Reuters

V koncernu ocenjujejo, da je cvetoča kitajska gospodarska rast - v prihodnjih petih letih naj bi znašala sedem do osem odstotkov - velika priložnost za svetovno avtomobilsko industrijo. Do leta 2008 naj bi se prodaja avtomobilov na tem trgu podvojila.