Gospodarstvo

Na Hrvaškem brez pocenitev

Zagreb, 24. 05. 2007 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Operaterji mobilne telefonije na Hrvaškem ne bodo znižali cene roaminga, saj uredba o tem ne zavezuje nečlanic EU.

Na Hrvaškem se cene roaminga za zdaj ne bodo znižale
Na Hrvaškem se cene roaminga za zdaj ne bodo znižale FOTO: Reuters
Uredbo, ki bo evropskim uporabnikom storitev mobilne telefonije v tujini z uvedbo evrotarife prinesla za več kot polovico nižje cene ter večjo preglednost in informiranost o ponudbi mobilnih operaterjev, mora potrditi še Svet EU. Cene gostovanja v tujini se bodo nižale postopoma. V prvem letu naj bi maloprodajne cene za odhodne klice za minuto pogovora znašale največ 49 centov, v drugem 46 centov in v tretjem 43 centov, za dohodne klice pa 24 centov, 22 centov in 19 centov.

Operaterji mobilne telefonije na Hrvaškem ne bodo znižali cene roaminga za svoje uporabnike, ki so morda pričakovali nižje cene telefonskih pogovorov pri gostovanju v javnih mobilnih omrežjih, potem ko je v sredo Evropski parlament sprejel novo uredbo o tem področju mobilne telefonije. Uredba namreč ni obvezujoča za države, ki niso članice EU.

"Odločitev Evropskega parlamenta bo težko uresničena, ker predlog Evropske komisije o evropski tarifi vsebuje nekaj praktičnih problemov", je ocenila tiskovna predstavnica Tele 2, Valentina Junaci. Dodala je, da v najmlajšem mobilnem operaterju na Hrvaškem načrtujejo bilateralne pogovore o cenejših storitvah z operaterji v državah, ki so atraktivne za njihove uporabnike. Poudarila je tudi, da ne bo podražitve roaminga za uporabnike, ki bodo v njihovo mrežo prišli iz Slovenije.

Tiskovni predstavnik evropske komisarke za telekomunikacije, Martin Selmayr je v sredo povedal, da bodo hrvaški uporabniki cenejši roaming lahko uporabljali, ko bo Hrvaška vstopila v EU ali ko bo podpisala posebni sporazum z EU. Hrvaška Agencija za telekomunikacije se še ni oglasila glede nove uredbe EU.

Iz Vipneta so kratko sporočili, da bodo spoštovali morebitne zakonske spremembe na Hrvaškem, ter dodali, da verjamejo v zakon trga, ki regulira cene na podlagi ponudbe in povpraševanja ter stroškov.

Tiskovna predstavnica T-mobila na Hrvaškem Maja Weber pa je ocenila, da je vsaka vsiljena regulacija kontraproduktivna. Dodala je, da je T-mobile večkrat pocenil roaming za svoje uporabnike, zaradi čim bolj optimalnih cen teh storitev pa so sklenili bilateralne pogodbe tudi z operaterji v regiji. Opozarja še, da na Hrvaškem niti ne bodo mogli vplivati na cene roaminga, če se bodo operaterji iz EU odločili za dražji roaming v državah, ki niso članice Unije, da bi nadomestili izgube, ki jih bodo imeli zaradi nove uredbe.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
24. 05. 2007 23.22
Veš kaj je? Imajo po vseh ministrstvih že obešene evropske zastave, to jim koristi oz. se jim zdi fajn. Slovenija jih itak podpira, tako da se imajo fletno. Ampak SLovencem poceniti telefonijo?!??? Nema šansa! Dati Slovencu kakšno ugodnost? Zakaj le, če itak Slovenija sprejema vse udarce in se zanje še zahvaljuje? Zakaj bi bili dobri in v skladu z EU, če jim ni treba??? ;)
Samo.Jst
24. 05. 2007 17.19
..mislim, dobro jutro!! Pa kaj se folk tko čudi..niso v EU in še kar nekaj časa ne bodo!